Előfizetés

Ukrajnában ismét rekordot döntött a koronavírus új áldozatainak a száma

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.08. 13:20

Fotó: Maxym Marusenko / AFP/NurPhoto
Az országban már több mint 140 ezer esetben diagnosztizálták a COVID-19-et.
Nem lassul a koronavírus terjedése Ukrajnában, keddre is több mint 2400 új beteget regisztráltak, a halálos áldozatok száma pedig újabb csúcsot döntött – derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatokból, amelyeket az egészségügyi miniszter is megerősített szokásos napi tájékoztatóján. Az elmúlt napon 2411 új esettel 140 479-re nőtt az eddig igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké 57 újabb halálos áldozattal 2934-re emelkedett, Eddig 63 546-an gyógyultak meg, közülük előző nap 940-en. Jelenleg 73 999 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel, számuk 1414-gyel nőtt egy nap alatt. 
Az 57 halálos áldozat az eddigi legtöbb, amelyet a járvány kezdete óta egy nap alatt feljegyeztek, a korábbi legtöbb elhunyt 54 volt, múlt szerdán.

A legtöbb új fertőzöttet, 2836-ot, múlt pénteken regisztrálták. Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter tájékoztatóján közölte, hogy előző nap 434 koronavírusos beteget kellett kórházba szállítani. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kórházi ápolásra szoruló Covid-betegek száma már megközelítette a nyolcezret. Kifejtette, hogy ez több mint kétszeres növekedés másfél hónap alatt, július közepén ugyanis még csak mintegy 3 és fél ezer koronavírusos beteg volt kórházban. Elmondta még, hogy
az egészségügyi alkalmazottak közül újabb 102 kapta el a vírust, közülük már 12 171-en fertőződtek meg a járvány kezdete óta.

Anton Herascsenko belügyminiszter-helyettes pedig kedden egy tévéműsorban arról beszélt, hogy a 345 ezer belügyi alkalmazott közül csaknem kétezren betegedtek meg eddig, ami kétszerese az országos átlagnak. Előző nap 42 233 tesztet végeztek e Ukrajnában, ebből 22 860 PCR-tesztet és 19 373 antitestszűrést.

Előbb bedobják polgári forgalomba, utána tömegesen tesztelik az orosz vakcinát

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.09.08. 12:38

Fotó: Andrea Ronchini, Ronchini / AFP/NurPhoto
Ezen a héten kezdődik az oltóanyag klinikai tesztelésének harmadik szakasza.
Polgári forgalomba került az új koronavírus-fertőzés megelőzését szolgáló Gam-Kovid-Vak (Sputnik V) vakcina első tétele – közölte az orosz egészségügyi minisztérium keddre virradóra. A tárca szerint a Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet által kifejlesztett oltóanyag az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) laboratóriumaiban sikeresen átesett a megfelelő minőségellenőrzésen. A minisztérium azt ígérte, hogy a vakcina hamarosan az ország régióiba is el fog jutni.
Mihail Murasko egészségügyi miniszter hétfőn kiadott közleménye szerint az oltóanyag klinikai tesztelésének harmadik szakasza ezen a héten kezdődik meg a moszkvai poliklinikákon, 40 ezer önkéntes bevonásával.

Az orosz főváros hétfőn arról adott ki tájékoztatást, hogy a kísérletben való részvételre mintegy 25 ezren jelentkeztek. Rusvai Miklós virológus nemrég azt nyilatkozta a Borsnak, hogy továbbra sem világos, pontosan milyen alkotóelemekből épül fel az orosz „Szputynik V” koronavírus-vakcina, amely a világ első késznek mondott oltóanyaga. Gyanút kelt viszont a szakemberekben, hogy milyen gyorsan és milyen kevés információt szolgáltatva fejlesztette ki Oroszország az első új koronavírus elleni vakcinát. Egy, a hatósági engedélyezésben jártas hazai szakember azt nyilatkozta a Népszavának, hogy az oroszok „kicsit túl gyorsan mentek végig a klinikai vizsgálatokon.” Tudomása szerint nem sokat foglalkoztak a preklinikai fázissal, rögtön a humántesztelésbe csaptak bele. Bár Putyin elnök olyan jónak tartja a Covid-19 elleni orosz védőoltást, hogy egyik lányának is beadta, a világ több egészségügyi szakértője a tudományos részleteket hiányolja. Az embereken végzett klinikai tesztek ráadásul kevesebb mint két hónapig tartottak. Francois Balloux, a University College London Genetikai Intézetének tudósa a döntést „meggondolatlannak és ostobának” nevezte. Álláspontja szerint egy nem megfelelően tesztelt vakcinával végzett tömeges oltás etikátlan.   Oroszországban az igazolt Covid-19-fertőzések száma az elmúlt nap alatt 5099-cel 1 035 789-re emelkedett a kedden közölt hivatalos adatok szerint. A terjedés üteme 0,5 százalékos, az új esetek 23,2 százaléka tünetmentes. A halálozások száma 122-vel 17 993-ra, a felépüléseké pedig 6772-vel 850 049-re emelkedett. Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott új koronavírus-fertőzések számát tekintve.

Von der Leyen bejelentette, hogy kit javasol új uniós biztosnak

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.08. 12:35
Ursula Von der Leyen
Fotó: ARIS OIKONOMOU / AFP
Phil Hogan, a bizottság kereskedelemért felelős ír tagja augusztus végén lemondott megbízatásáról.
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden bejelentette, hogy Mairead McGuinnesst, az Európai Parlament egyik alelnökét javasolja új uniós biztosnak azt követően, hogy Phil Hogan, a bizottság kereskedelemért felelős ír tagja augusztus végén lemondott megbízatásáról. Hogan területét Valdis Dombrovskis alelnökre ruházná át. Az uniós bizottság elnöke rövid sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy McGuinness számára a bizottság pénzügyi szolgáltatásokért, a pénzügyi stabilitásért és a tőkepiaci unióért felelős portfólióját szánja. Kiemelte, a jelöltnek jelentős politikai tapasztalatai vannak az uniós ügyeket illetően, 2004 óta európai parlamenti (EP-) képviselő, jelenleg az EP első alelnöki pozícióját tölti be. Ez a tapasztalat döntő fontosságú az EU pénzügyi szektorpolitikai menetrendjének képviseletéhez, valamint annak biztosításához, hogy támogassa és erősítse az Európai Bizottság fő célkitűzéseit, nevezetesen a zöld és digitális átmenetet - szögezte le.
Von der Leyen bejelentette azt is, hogy a kereskedelmi portfólióért Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság lett alelnöke felel majd. Emellett ellátja az uniós bizottság eurócsoport mellé rendelt képviseletét is Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos mellett - közölte. Hogan lemondása után ideiglenesen már Dombrovskis vette át a kereskedelmi kérdések irányítását. Phil Hogan, a bizottság kereskedelemért felelős ír tagja augusztus végén mondott le, miután kiderült, hogy hazájában, Írországban megsértette a koronavírus-járvány miatt bevezetett előírásokat.