Előfizetés

Több mint egymilliárdan kényszerülhetnek otthonaik elhagyására 2050-re

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.09. 10:50

Fotó: LUIS TATO / AFP
A népesség növekedése és a természeti erőforrások csökkenése miatt.
A népességnövekedés és a csökkenő természeti erőforrások miatt 2050-re több mint egymilliárdan kényszerülhetnek otthonaik elhagyására – áll a Gazdasági és Békekutató Intézet (IEP) szerdán közzétett jelentésében. A becslések szerint a világ lakossága 2050-re mintegy 10 milliárdra növekszik majd, a természeti kincsekért és az üzemanyagért folytatott harc pedig éleződhet.    
 A nemzetközi kutatóintézet, amely évente teszi közzé globális terrorizmus- és békeindexét, a jelentésben a fekete-afrikai, a közel-keleti és a közép-ázsiai térséget emeli ki, ahonnan vélhetően a legtöbben kényszerülhetnek otthonaik elhagyására. A kutatás leszögezi, hogy a migráció világszerte akár 1,2 milliárd embert is érinthet, hozzátéve, hogy ez a szám 2019-ben körülbelül 30 millió volt. "Ennek óriási társadalmi és politikai következményei lesznek, nem csupán a fejlődő országokban, hanem a fejlettekben is, mert a lakhelyeiket elhagyni kényszerülő emberel tömegei nagyobb menekültáradatot jelentenek a legfejlettebb államokra nézve is" – szögezte le az IPE alapítója, Steve Killelea.
A kutatás a várható fenyegetéseket két kategóriába sorolja, az egyik az élelmiszer- és ivóvízhiány, valamint a népességnövekedés, a másik pedig a természeti katasztrófák, beleértve a globális felmelegedést is.
Rámutatott arra, hogy a világban máris 60 százalékkal kevesebb édesvíz van, mint 50 évvel ezelőtt, az élelmiszer iránti kereslet a következő 30 évben pedig vélhetően mintegy 50 százalékkal nő, nagyrészt az ázsiai középosztály növekedése miatt.
A dokumentum 150 országot vizsgál a rájuk váró nehézségek szempontjából, illetve abból, miként tudnak az egyes államok szembenézni velük. Eszerint míg néhányukat - például Kínát és Indiát - elsősorban a vízhiány fenyegeti, mások - például Pakisztán, Irán, Mozambik, Kenya és Madagaszkár - többféle veszélynek is ki vannak téve. "Ezek az országok jelenleg nagyjából stabilak, de nagymértékben ki vannak téve ökológiai fenyegetéseknek" – áll a 90 oldalas jelentésben.
Az intézet reményét fejezte ki, hogy a most közreadott elemzés hatással lesz a segélyszállítmányokkal és fejlesztési programokkal kapcsolatos intézkedésekre, valamint nagyobb hangsúly helyeződik az éghajlatváltozás okozta hatások vizsgálatára is.

Egy uniós jelentés szerint Európában nyolc halálozásból egy a légszennyezéshez köthető

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.08. 21:19
A szmogos, ködös Budapest 2020 januárjában
Fotó: Béres Márton / Népszava
Az EU környezetvédelmi hivatala megerősítette a tényt: a szegényebbeket aránytalanul jobban sújtja a légszennyezés és az extrém időjárás.
Nyolc halálozásból egy a légszennyezéshez köthető az Európai Unió (EU) környezetvédelmi hivatalának (EFA) friss jelentése szerint. – A levegő- és zajszennyezés, a rossz minőségű víz és a vegyi anyagokkal való érintkezés az összes halálozás 13 százalékában játszott szerepet – idézte a koppenhágai székhelyű hivatal tanulmányát a BBC hírportálja. A kedden közzétett jelentés szerint az Európai Unióban 630 ezer idő előtti halálozás volt környezeti tényezők számlájára írható 2012-ben, az utolsó évben, amelyről adatokkal rendelkeznek. A légszennyezés évente 400 ezer halálozásban, a hangszennyezés játszott szerepet 12 ezer ember idő előtti halálában játszott szerepet. A további halálozások az extrém időjárási jelenségekhez, többek között a hőhullámokhoz köthetők. 
A szegényeknek az időjárás viszontagságaival is jobban meg kell küzdeniük
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Az EFA jelentése megerősítette: a szegényebbeket aránytalanul jobban sújtják a légszennyezések és az extrém időjárási jelenségek, köztük a hő- és hideghullámok. Ez összefügg azzal, hogy a szegényebb emberek gyakran hátrányos helyzetű városrészek, forgalmas közutak közelében élnek, dolgoznak és tanulnak. Ugyanakkor jó hírt is tartalmaz a jelentés: a légszennyezéshez köthető halálozások az 1990-es egymillióhoz képest csökkentek, a vízminőség pedig Európa nagy részén jó. Az EFA szerint elsőbbséget kellene élvezniük az úgynevezett „zöld és kék területeknek”, mert ezek hűtik a városokat a hőhullámok idején, enyhítik az áradásokat, csökkentik a zajszennyezést és támogatják sokféle faj fennmaradását.

Túró Rudi a bringásoknak

Bringás reggelin vendégelik meg szerdán reggel hét és kilenc óra között a kerékpárral munkába, vagy iskolába indulókat a Városháza parkban – tette közzé oldalán a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Mint írták, ők a fővárosi önkormányzat megbízásából vesznek részt a  MOL Bubi 6. születésnapja alkalmából a Magyar Kerékpárosklub akciójában.  A járványhelyzetre tekintettel a szervezők kézfertőtlenítővel,  kesztyűben és maszkban várják a bringásokat. A Klub aktivistái és partnerei ezen kívül Budapest 19 kerületében és országosan pedig csaknem 40 helyszínen várják reggelivel a bringázókat. A helyszínek folyamatosan frissülő listája megtalálható a Kerékpárosklub honlapján. Emlékeztettek, hogy a Bringázz a munkába! kampányban az elmúlt évek során több tízezer ember ült nyeregbe, azonban a kampány 2020-as fordulóját átírta az új típusú koronavírus-járvány. A járványügyi intézkedések miatt idén a kampány mottója is módosult: INKÁBB BRINGÁZZ! A rendhagyó kampányról  a bringazzamunkaba.hu oldalon olvasható bővebb információ.

Megint elfogták az olasz Alpok szabadulóbajnok medvéjét

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.08. 14:35

Fotó: HANDOUT / AFP
M49, vagyis Pillangó már kétszer szökött meg az állatgondozó központból, ezúttal a rádiójeleket sugárzó nyakörvét is elhagyta.
Harmadszorra is elfogták az olasz Alpok szabadulóbajnok medvéjét, M49-et, aki immár kétszer szökött meg és randalírozott Trento megyében. 
A barnamedve először 2019, majd 2020 júliusában szökött meg egy állatgondozó központból, egy hónapja pedig a rádiójeleket sugárzó, a mozgását monitorozó nyakörvét is elveszítette. Ismét egy csőcsapdával fogták el a Lagorai-hegyvonulat térségében, ahol nemrég észlelték – közölték a trentói hatóságok.
A medve a Papillon, azaz Pillangó becenevet kapta Henri Charriére gyilkossággal vádolt, börtönviselt francia író után, aki egykor megszökött a fegyházból. A bűnösségét mindvégig tagadó férfi a tetoválása alapján kapta becenevét.
M49 először alig néhány órával elfogása után, négy kerítésen, köztük egy magasfeszültségű árammal védetten átmászva menekült el. Ezt a hatóságok akkor elképzelhetetlen bravúrnak nevezték. Ezt követően 9 hónapig garázdálkodott a környéken, mire elfogták és visszavitték a központba, két hónap múltán azonban ismét megszökött.
A veszélyeztetett fajba tartozó medvék mind nagyobb problémákat okoznak Trentóban. Az erdőkbe évekkel ezelőtt egy európai uniós projekt keretében telepítették vissza a ragadozókat. Egyre gyakoribb, hogy az állatok emberekkel keverednek konfliktusba.