Előfizetés

Egyre több áldozatot követelnek az erdőtüzek az Egyesült Államokban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.12. 16:42

Fotó: TYEE BURWELL / AFP
Legalább huszonhatan meghaltak az Egyesült Államok nyugati partján tomboló erdőtüzekben - számolt be az USA Today című amerikai napilap és a CNN amerikai hírcsatorna.
Kaliforniában 20, Oregonban 5 és Washington államban egy ember életét követelték a lángok. A hatóságok attól tartanak, hogy az áldozatok száma emelkedhet. Az Egyesült Államok nyugati részén számos államban, köztük Utah-ban, Wyomingban, Arizonában, Coloradóban és Idahóban is erdőtüzek tombolnak - közölték az illetékes hatóságok. Csaknem 28 ezer tűzoltó van bevetésben a térségben, munkájukat Kaliforniában kétszáz katona is segíti. A tüzek miatt a levegő minősége sok helyen elérte az egészségkárosító szintet - tájékoztatott a CNN orvosokra hivatkozva.
Kate Brown oregoni kormányzó elmondta, hogy az államban eddig 40 ezren kényszerültek elhagyni otthonukat. Ötszázezer embert utasítottak arra, hogy készüljön fel az evakuálásra.

Az államban több mint négyezer négyzetkilométer áll lángokban. Doug Grafe helyi tűzoltóparancsnok elmondta, hogy 16 nagyobb tűzzel küzdenek. A hőség és a szél is alábbhagyott, ami segíti munkájukat. Kaliforniában pénteken 14 800 tűzoltó küzdött 28 nagyobb tűzzel. A San Franciscótól 300 kilométerre található Butte megyében 19 embert tartottak nyilván eltűntként péntek este. A halálos áldozatok száma emelkedhet, mert sokfelé még túl forró a talaj felszíne ahhoz, hogy alaposan át lehessen vizsgálni a területet - mondta el egy helyi tisztségviselő. Szakértők szerint az éghajlatváltozás miatt egyre gyakoribb az aszály, a hőség és a szélsőséges időjárás, ami az erdőtüzek számának növekedéséhez vezet. Az Egyesült Államok nyugati részén jelenleg 100 nagyobb tűz tombol több mint 18 ezer négyzetkilométeren. Kaliforniában idén több mint 12 700 négyzetkilométernyi területet perzseltek fel a lángok az illetékes hatóságok adatai szerint.
A jelenlegi erdőtüzek közül hat bekerült az állam történetének 20 legnagyobb tüze közé.

Kaliforniában 1930 óta jegyzik fel az erdőtüzeket.

Tovább romlik a vírushelyzet Ukrajnában

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.12. 15:54

Fotó: Sergii Kharchenko, NurPhoto via AFP
Egy nap alatt 72 áldozatot szedett a járvány.
Továbbra sem lassul a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában, szombatra újabb rekord dőlt meg; ezúttal az egy nap alatt elhunytak száma 72-vel nőtt, de új betegből is több mint 3100-at regisztráltak - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatokból. Az elmúlt napon a 3103 új esettel 151 859-re nőtt az eddig azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig a 72 újabb halálos áldozattal 3148-ra, miközben 68 346-an gyógyultak meg. A járvány kezdete óta a legtöbb új fertőzöttet, 3144-et csütörtökön jegyezték fel, az egy nap alatt elhunyt korábbi legtöbb beteget, 57-et pedig hétfőn. A legtöbb új beteget, 428-at a fővárosban, Kijevben jegyezték fel. Ezzel a főváros vált az ország legfertőzöttebb régiójává, megelőzve a listán eddig vezető nyugat-ukrajnai Lviv megyét. Kárpátalján a jelenlegi adatok alapján eddig 8532 fertőzöttet azonosítottak, az elhunytak száma kettővel 282-re nőtt, miközben a járvány kezdete óta 3690-en győzték le a kórt. Az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter egy tévéműsorban elképzelhetőnek nevezte, hogy a Covid-betegek ilyen gyors ütemű növekedése mellett hamarosan nem lesz elég orvos az ellátásukra. A tárcavezető szavai szerint az azonosított fertőzöttek számát tekintve Ukrajna az európai országok között most a hetedik helyen áll, a világ országai közül pedig a 24.-en.

Élezik a feszültséget: hadgyakorlatot tart Törökország Észak-Ciprus partjainál

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.12. 13:55

Fotó: TURKISH ARMED FORCES / AFP
Tengeri manővereket kezdett Törökország Ciprus partjai előtt szombaton, a műveletek részeként lőgyakorlatokat tartanak.
Ankara közleménye szerint a hadgyakorlatot az egyedül Törökország által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaság Sadrazamköy nevű városának magasságában hajtják végre, és hétfőig tart majd. A török haditengerészet az elmúlt hetekben több hadgyakorlatot is tartott a Földközi-tenger keleti medencéjében, noha emiatt Ciprus és Görögország is tiltakozott. A múlt héten Földközi-tengeri Vihar fedőnéven többnapos hadgyakorlat zajlott Ciprusnál a török hadsereg és az észak-ciprusi haderő együttműködésével, a műveletekben légi, haditengerészeti és szárazföldi egységek is részt vettek. Törökország és a szintén NATO-tag Görögország régóta vitatkozik a tengeri határokról, de az elmúlt években a Földközi-tenger alatt felfedezett hatalmas földgázmezők Ankara és Nicosia között is kiélezték a feszültséget. Törökország hajói augusztus első felében kezdték újra a kutatásokat a területen, amit nemcsak Görögország, hanem Ciprus is szuverenitása megsértésének tekint. Ráadásul Ankara harmadszor is meghosszabbította egyik kutatóhajója, az Oruc Reis küldetését a Földközi-tenger vitatott részén, ezúttal egészen szeptember 12-ig. Josep Borrell európai uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő az augusztus közepén tartott rendkívüli külügyi tanács keretében az EU teljes szolidaritásáról biztosította Görögországot és Ciprust. Emellett felszólította Törökországot, hogy azonnal szüntesse be a helyzet elmérgesedését okozó kutató tevékenységét, és kötelezze el magát a párbeszéd folytatása mellett.