Előfizetés

Gyász: 28 éves korában meghalt Selmeci Sarolta kézilabdázó

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.15. 07:04

Fotó: Shutterstock
Klubja január végén jelentette be, hogy az irányítónál méhnyakrákot diagnosztizáltak.
Daganatos megbetegedés következtében 28 éves korában elhunyt Selmeci Sarolta, a német TG Nürtingen kézilabdázója. Klubja január végén jelentette be, hogy az irányítónál méhnyakrákot diagnosztizáltak. A csapat honlapjának hétfői gyászjelentése felidézi, hogy Selmecit azóta megoperálták, és kemoterápián, valamint sugárkezelésen is átesett, ám a szervezetében áttétek alakultak ki. Nemrégiben további kezelések miatt hazatért Magyarországra, ám vasárnap elhunyt. Selmeci Sarolta korábban a Dunaferr NK, a Veszprém, a Kiskunhalas, a Szeged, majd a Borussia Dortmund, a HC Rödertal és az SV Werder Bremen együttesében kézilabdázott, mielőtt tavaly Nürtingenben igazolt.

Gulácsiék nézők előtt játszhatnak

B.P.
Publikálás dátuma
2020.09.14. 20:29
Soccer DFB Pokal / 1st round / VSG Altglienicke - FC Cologne.
Fotó: Anke Waelischmiller/SVEN SIMON / Verwendung weltweit
"Azt gondoljuk, hogy a járványhelyzetben is igyekezni kell, ahol lehet, normálisan megélni a mindennapokat - indokolta a döntést Burkhard Jung, Lipcse főpolgármestere.
Augusztus elején a tartományi egészségügyminiszterek tanácskozásán elutasították a Német Labdarúgó-liga (DFL) előterjesztését a szurkolók részleges beengedéséről a stadionokba. A DFL azt javasolta, hogy csak a hazai drukkerek kapjanak belépőt, legyen tilos az alkoholárusítás, állóhelyekre ne lehessen jegyet vásárolni, és a távolságtartási szabályok betartása érdekében maximum az adott aréna férőhelyeinek 30 százalékára adjanak el jegyeket. A javaslatot akkor nagy többséggel elutasították, hivatkozva arra a kormányrendeletre, amely október végéig megtiltott minden tömegrendezvényt az országban. A DFL nem adta fel és addig lobbizott, amíg elérte, minden tartomány saját hatáskörében dönthet arról, beenged-e nézőket a lelátóra a bajnoki meccseken.  Ennek a kompromisszumos megoldásnak a nyertese a két magyar válogatott játékost, Gulácsi Pétert és Willi Orbánt foglalkoztató RB Leipzig lett. Lipcse főpolgármestere ugyanis engedélyt adott arra, hogy a hétvégén kezdődő bajnokság első fordulójában a csapat 8500 néző előtt fogadja a 42 959 férőhelyes Red Bull Arénában a Szalai Ádámot is a soraiban tudó Mainzot. A jegyeket a klub bérlettel rendelkező szurkolói között sorsolják ki. "Azt gondoljuk, hogy a járványhelyzetben is igyekezni kell, ahol lehet, normálisan megélni a mindennapokat - indokolta a döntést Burkhard Jung, Lipcse főpolgármestere. - Csak állandó szászországi lakhellyel rendelkező nézők mehetnek majd be a mérkőzésre, minden futballszurkolónak viselnie kell a maszkot a stadionban, ezek alapfeltételek. Tartományunkban 100 ezer lakosra 3,2 fertőzés jut, amíg ez a szám nem éri el a húszat, addig nem zárjuk ki a nézőket." A Bundesliga pénteken a Bayern München-Schalke 04 találkozóval kezdődik, ezen a találkozón nem lehetnek nézők a lelátón. A bajor álláspont szerint, addig nem mehetnek be nézők a mérkőzésekre, amíg ezt nem engedélyezik mindenhol az országban. Bajorország a koronavírus által egyik leginkább sújtott tartomány Németországban. 

Thiem még épp időben eszmélt

Korom Milán
Publikálás dátuma
2020.09.14. 18:22
THIEM, Dominic; ZVEREV, Alexander
Fotó: Seth Wenig / Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.
Az osztrák kétszettes hátrányból fordítva 2:6, 4:6, 6:4, 6:3, 7:6 (8-6)-ra legyőzte Alexander Zverevet az amerikai nyílt teniszbajnokság férfi egyesének döntőjében.
Az már a finálé előtt eldőlt, hogy – 2014 óta először – Dominic Thiem vagy Alexander Zverev személyében új Grand Slam-bajnokot avatnak New Yorkban. A második helyen kiemelt osztrák a negyedik GS-döntőjére készült, míg az orosz származású, de Hamburgban született és német színekben induló Zverev az idén Melbourne-ben került először a négy közé Grand Slamen, ahol éppen Thiem állította meg őt.
A 27 éves osztrákot a korábbi GS-fináléi alkalmával nem nyomta az esélyesség terhe, lévén mindannyiszor Novak Djokovic vagy Rafael Nadal állt a háló túl oldalán, ezúttal viszont látványosan idegesen teniszezett. Defenzíven játszott, mélyen valódi tudása alatt teljesített, ezzel szemben a 23 esztendős német – aki az elődöntőben kétszettes hátrányból fordított – azt az arcát mutatta, mint amikor 2018-ban két nap alatt legyőzte Roger Federert és Djokovicot, és világbajnok lett.
Zverev egy óra múltával 6:2, 5:1-re vezetett, Thiem pedig már húsz rontott ütésnél tartott. Az osztrák 5:4-ig fel tudott zárkózni, de fordítani már sikerült neki. A harmadik felvonásban Zverev ismét hamar lépéselőnybe került, ám az egyre inkább magára találó Thiem szépíteni tudott. Jöhetett a negyedik szett: Zverev 3:5-nél egy gyenge szervagémet játszott, így riválisa kiegyenlített.
Az osztrák lendületben maradt, rögtön brékelt, ám az ismét erőre kapó német visszakapaszkodott, de 5:3-nál nem tudta kiszerválni a meccset, tie-breakbe torkollt a küzdelem. A döntőt lezáró rövidítésben Thiem már fizikai problémákkal küzdött, húzta a lábát, de Zverev megtette azt a szívességet, hogy kétszer is kettős hibát ütött, mindez pedig túl sokba került. Összességében elmondható, hogy mindkettőjükben túl nagy volt a félelem a vereségtől, ami megbénította a meccset, amely 4 óra 3 percig tartott. „Bárcsak két győztes lehetne, mindketten megérdemeltük volna a sikert. Amikor 2014-ben megismertük egymást mindketten azért küzdöttünk, hogy a világranglistán beférjünk a top százba. Ekkor vette kezdetét egy fantasztikus barátság. A 2018-as madridi döntőben legyőztél, akkor azt mondtad egyszer én is nyerni fogok egy ilyen tornát, és most ugyanezt mondom neked. Biztos vagyok benne, hogy te is felérsz a csúcsra” – mondta Thiem, aki Thomas Muster 1995-ös Roland Garros-győzelme után a második osztrák GS-bajnok. Ráadásul az open éra 1968-as kezdete óta az első, aki 0-2-ről megfordított egy US Open-finálét. „Ha Thiem kicsit többet hibázott volna, most enyém lenne a trófea, de nem így lett. Egy nap viszont sikerülni fog, s összehozom a Grand Slam-sikert” – tekintett már a jövőbe Zverev, aki csak magának tehet szemrehányást, mert kétszettes előnyben volt, majd az ötödikben 5:3-nál esélye volt adogatóként befejezni a mérkőzést. A US Open végeztével Romában már zajlik az ATP 1000-es, salakos torna, mindez pedig amolyan főpróba a szeptember 21-én kezdődő Roland Garros előtt.