Előfizetés

Nyálból kimutatható koronavírus-teszten dolgoznak a Semmelweis Egyetemen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.15. 12:49

Fotó: FRANK MAY / AFP
Az előzetes eredmények szerint hatékony alternatívája lehet az orrból és garatból való mintavételnek.
Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) nyálból való kimutatásán dolgozik a Semmelweis Egyetem Orálbiológiai Tanszéke több egyetemi klinikával együttműködésben. A diagnosztizálásra jelenleg használt PCR-tesztekhez az orrból és a garatból kell mintát venni. Ennél jóval egyszerűbb és gyorsabb, beavatkozást nem igénylő módszer lenne a nyálminta begyűjtése és vizsgálata, amelynek hatékonyságát június óta Covid-19 betegek bevonásával teszteli a Semmelweis Egyetem. 
A nyálminta begyűjtése, amelyhez sem érintkezés, sem szakszemélyzet nem szükséges, optimálisabb lehet a széleskörű szűrővizsgálatok gyors elvégzésére – idézi az intézmény honlapja Varga Gábort, az Orálbiológiai Tanszék vezetőjét. Az előzetes eredmények azt mutatják, hogy a nyálból történő vírusmeghatározás egyenértékű a felső légúti kenetekből származó vírusmérések eredményeivel – tette hozzá Varga Gábor.
Az Orálbiológiai Tanszék munkatársai korábban 102 darab, 2020. január 1-je és április 25-e között megjelent publikációt tanulmányoztak és 19 nemzetközi, regisztrált klinikai vizsgálatot elemeztek. Az ezekben szereplő adatok alapján készített összegzésük eredménye a Frontiers in Medicine című tudományos lapban jelent meg, együttműködésben a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetemmel. Ez az elemzés is azt mutatta, hogy a nyálmintából való tesztelés hatékony és ígéretes alternatívája lehet a jelenleg alkalmazott orrból, garatból való mintavételnek. 
A nyállal kapcsolatos kutatásoknak komoly hagyománya van az Orálbiológiai Tanszéken, az pedig az elmúlt 15 évben vált világossá a kutatók számára, hogy a nyálmirigy betegségein túl a nyálból szisztémás kórképek, vírusfertőzések is azonosíthatók.

Megfejtették, hogyan veszi át az irányítást a koronavírus a megfertőzött sejt felett

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.15. 12:12

Fotó: HANDOUT / AFP
A SARS-CoV-2 hatására termelődött vírusfehérjét legyengítve gyógyszerekben, de akár oltóanyagokban is lehetne alkalmazni svájci tudósok szerint.
Svájci kutatók megfejtették, hogyan veszi át az irányítást a SARS-CoV-2 nevű új koronavírus a megfertőzött sejt fölött. A Zürichi Műszaki Egyetem (ETH) és a Berni Egyetem tudósai által felfedezett mechanizmus azt idézi elő, hogy a sejtek a sajátjuk helyett szinte csak a vírusfehérjét állítják elő. 
Miután a vírus meglékelte az emberi sejtet, termelődni kezd az egyik első, Nsp1 jelű első vírusprotein. Más koronavírusokról már tudni lehetett, hogy ez akadályozza a sejt saját proteinjeinek az előállítását. A tudósok most azt találták meg, ez pontosan hogyan zajlik.
A riboszóma nevű sejtszervecskék olvassák le a genetikai információt, és ennek alapján állítják elő a proteineket. A leolvasáskor a felépítési terv a riboszóma egy csatornáján fut keresztül. A kutatók kimutatták, hogy az Nsp1 fehérje ezen a csatornán belül kötődik meg és blokkolja a riboszómát. 
Krio-elektronmikroszkóp segítségével atomi felbontásban mutatkozott meg az Nsp1 kötésének helye. "A részletes ábrázolás fontos információkat szolgáltat egy lehetséges jövőbeli gyógyszer tervezéséhez, amely megakadályozza az Nsp1 kötését, de nem befolyásolja a riboszóma működését" – mondta Nenad Ban, az ETH molekuláris biológusa, a tanulmány társszerzője.
Kísérleteik során a kutatók előállították az Nsp1 egy változatát is, amelyiknek már nem volt gátló hatása. A SARS-Cov-2 ezzel az inaktív variánssal annyira meggyengülne, hogy nem lenne képes súlyos betegséget okozni. Ilyen legyengített vírusok oltóanyagokban is alkalmazhatók a tudósok szerint.
A svájci tanulmány a Nature Structural & Molecular Biology című szaklap aktuális számában jelent meg.

Őszi allergia esetén is segíthetnek az illóolajok

Barabás Júlia
Publikálás dátuma
2020.09.14. 15:16
Illusztráció
Fotó: CHASSENET/BSIP / AFP
Bizonyos gyógynövények „levét” a kaparó torok, a köhögés, a tüsszögés, a bőrpír csillapítására is be lehet vetni.
Az allergia az immunrendszer reakciója, azt jelzi, hogy a szervezet valamivel telítődött, és védekezni próbál. Allergének mindenhol tobzódhatnak: terhelheti a levegőt például pollen vagy szmog, okozhatnak gondot a mindenhol jelen levő atkák, de a kozmetikai, a tisztító-, az élelmiszerek, a gyógyszerek is jelenthetnek problémát, nem beszélve a házi kedvencekről. A tünetek a szemviszketéstől, az orrfolyáson keresztül akár az asztmás rohamokig is terjedhetnek, ősszel felerősödhetnek.
Ilyen esetben először célszerű orvoshoz fordulni a pontos diagnózisért és a kezelés meghatározása érdekében, utána viszont bizonyos illóolajok is segíthetnek: csökkenthetik az allergiás reakciót, felszabadíthatják a légutakat. De a tudatalattira is hathatnak: „megmutathatják”, milyen dolgokat érdemes törölni az életünkből – mondta Havasi Patrícia aromaterápiás tanácsadó, az Illatrend Facebook-csoport vezetője a Népszavának.
A borsmenta  illóolaja például megnyugtatja a túlterhelt szervezetet, ezért és fertőtlenítő, nyugtató hatása miatt célszerű a teljes allergiaszezonban alkalmazni. Csökkentheti a köhögést, az asztma és a bronchitis súlyosságát is. Gyomorproblémák, emésztőszervek megbetegedése esetén, görcsök, felfúvódás, epezavarok megakadályozására is használható. Puffadás ellen kenjünk be az óramutató járásával megegyező irányban a hasat hígított, tiszta, terápiás minőségű borsmenta illóolajjal. Reggel felfrissít, ha pár cseppjét a tarkónkra kenjük. Érdemes a szobai diffúzorba 4-5 cseppet önteni, mert miközben kifejti áldásos hatásait, üde illata el is lazít. Torokbántalmak és rekedtség ellen gargalizálni kell vele, de óvatosan, nehogy egy cseppet is lenyeljük, és vigyázzunk, hogy a szembe se kerüljön belőle – figyelmeztetett a szakértő.
Az eukaliptusz illóolaja képes megnyitni a tüdőt, megkönnyítheti a légzést, tisztíthatja az orrot, csillapíthatja a köhögést, ezért allergiaszezonon kívül is érdemes a házi patikába tárazni, jól jöhet az influenzás, náthás időszakokban is. Megtisztíthatja a szervezetet a méreganyagoktól, az allergénné vált mikroorganizmusoktól, és segítheti a letapadt nyák felköhögését is. „Inhaláljunk naponta többször a frissítő, üde olajból!”– tanácsolta az aromaterápiás tanácsadó. Az illóolaj elsősorban az orr nyálkahártyáján keresztül jut a szervezetbe, a hatékonysága növelhető a bőrbe masszírozással is, mert serkenti a vérellátást.
A citromolaj emésztést élénkítő hatása miatt életallergiás reakciók, de gyomorbántalmak egyik legfőbb megelőző szere is. A citromsav oldja a szervezetben található felesleges anyagokat, bomlástermékeket. Előnyös a nyirokrendszerre, segítheti az emésztőrendszer működését, megtisztíthatja a szervezetet a méreganyagoktól és támogathatja az immunrendszer működését. Jó szolgálatot tehet a légúti megbetegedések gyógyításában: hatékony köhögés, megfázás esetén, de baktériumölő, fertőtlenítő, frissítő hatása is van, így érdemes naponta inhalálni, kókuszolajjal hígítva a bőrbe masszírozni. Allergiás és náthás időszakban a diffúzorba cseppentett citromolaj szinte kötelező – jegyezte meg Havasi Patrícia.
A levendula mindent átható illatát szinte mindenki ismeri: egyszerre élénkít és nyugtat. Allergiás reakció esetén pár csepp tiszta, bevizsgált, azaz terápiás minőségű levendulaolaj nemcsak az égető érzést szüntetheti meg perceken belül, hanem a bőrpirosodást is halványíthatja. Feszültségoldó, relaxáló, nyugtató hatású és enyhítheti a depresszív kedélyállapotot is. Ehhez lefekvés előtt a fürdővízbe tegyünk pár csepp sóban vagy tejben feloldott levendulaolajat.