Előfizetés

„Történelmi méretű áradásokat” okozhat a Sally hurrikán, Alabamában rendkívüli állapotot hirdettek

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.15. 18:04

Fotó: HANDOUT / AFP
Donald Trump kiemete: Louisianában és Mississippiben is „rendkívül veszélyes” a helyzet.
Donald Trump amerikai elnök rendkívüli állapotot hirdetett Alabama államban a közeledő Sally hurrikán miatt, és rendkívüli állapotot rendelt el Louisiana és Mississippi egyes megyéiben is. Az amerikai elnök a három tagállam kormányzóinak kérésére hirdette ki a rendkívüli állapotot, amely lehetővé teszi szövetségi anyagi segély folyósítását a természeti katasztrófát szenvedő államoknak. Trump szerdán reggel a Fox televíziónak nyilatkozva felhívta a figyelmet arra, hogy Alabama mellett Louisiana és Mississippi államokban is „rendkívül veszélyes” a helyzet. „Szorosan figyelemmel kísérjük” – mondta, hozzátéve, hogy mind a szövetségi kormányzat, mind a tagállamok kormányai felkészültek a veszélyre. A Sally hurrikán várhatóan helyi idő szerint
kedden éjjel vagy szerdán reggel ér partot a Mississippi államba fekvő Biloxiban, ott, ahol 2005-ben az 5-ös erősségű Katrina hurrikán is partot ért.

Sally jelenleg 2-es erősségű hurrikán, de az amerikai meteorológiai szolgálat előrejelzései szerint gyorsan erősödik, akár 5-ös erősségű is lehet. Kedden reggel óránkénti 155 kilométeres széllökésekkel, lassan közeledett az amerikai partokhoz. A floridai Miamiban lévő hurrikánközpont szerint
Sally „veszélyes” vihar, amely „történelmi méretű áradásokat” okozhat.

Louisianában, Mississippiben és Alabamában hétfőn estétől már megkezdték az alacsonyan fekvő települések kiürítését. Az Alabama partjai közelében fekvő Dauphin-szigeten az emelkedő tengervízszint következtében több gépkocsit elnyelt a Mexikói-öböl vize. John Bel Edwards, Louisiana kormányzója külön védelmi intézkedéseket rendelt el New Orleans városában, a partvidéki településeken lévő kaszinókat pedig lezáratta. Ron DeSantis, Florida kormányzója az állam nyugati megyéiben rendelt el rendkívüli állapotot.

Iohannis visszaküldte a parlamentnek a Trianon-törvényt

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.15. 18:03

Fotó: JOHANNA GERON / AFP
A román elnök azt kérte, kezdjék elölről a jogalkotási folyamatot történészek, kutatók, akadémikusok, oktatási intézmények és a civil szféra képviselőinek bevonásával.
Visszaküldte a parlamentnek Klaus Iohannis román elnök azt a törvényt, amely június 4-ét, a trianoni békeszerződés évfordulóját ünnepnappá nyilvánítaná – közölte kedden a román elnöki hivatal. Korábban az elnök az alkotmánybíróságon is megtámadta a jogszabályt, de a taláros testület július közepén elutasította az elnök óvását. Iohannis akkor arra hivatkozott, hogy a jogszabály sérti a hatalmi ágak szétválasztásának elvét, a diszkrimináció tilalmát és a polgárok jogegyenlőségét garantáló előírást, illetve inkább politikai nyilatkozat, mintsem egy jogokat és kötelezettségeket meghatározó jogszabály. Az elnök a parlamenthez intézett mostani kérésében úgy érvelt, hogy a jogszabályt számos szakértő és civil szervezet bírálta, ezért széles körű konzultációt kellene folytatni a június 4-i évforduló ünnepnappá nyilvánításáról. Iohannis szerint a bírálatok azt mutatják, hogy a jogszabály nem egy autentikus és tartalmas nyilvános vita eredményeként született, ezért arra kérte a parlamentet, kezdje elölről a jogalkotási folyamatot történészek, kutatók, akadémikusok, oktatási intézmények és a civil szféra képviselőinek bevonásával. Az elnök szerint Romániának EU-tagállamként és az európai elvek és értékek iránt elkötelezett országként nyitottnak kell lennie a párbeszédre, éretten kell kezelnie az olyan témákat, amelyek megosztottságot idézhetnek elő a társadalomban, és ebben nagyfokú felelősségük van az állami intézményeknek. A román képviselőház május 13-án fogadta el nagy többséggel – 21 ellenszavazattal és 25 tartózkodással – a Titus Corlatean szociáldemokrata honatya által beterjesztett törvényt. A jogszabály értelmében a kormánynak és a helyi hatóságoknak gondoskodniuk kell arról, hogy június 4-én – az első világháborút lezáró, Magyarországot területe kétharmadától megfosztó békeszerződés évfordulóján – kitűzzék a köztereken Románia nemzeti lobogóját. A törvény felhatalmazza az állami és helyi hatóságokat, hogy logisztikai vagy költségvetési támogatást nyújtsanak a trianoni szerződés jelentőségét tudatosító tudományos, oktatási, kulturális rendezvények megszervezéséhez, amelyekről a román közszolgálati médiának is be kell számolnia.

Brit diplomáciai járművek ellen követtek el merényletet Bagdadban

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.15. 15:41
A zöld zóna egyik bejárata
Fotó: AHMAD AL-RUBAYE / AFP
A robbanószerkezetet egy autópálya mellett helyezték el.
Robbantásos merényletet követtek el kedden Bagdadban brit diplomáciai járművek ellen, ám senki sem sebesült meg – közölték iraki tisztségviselők és az iraki brit nagykövetség. A robbanószerkezetet egy autópálya mellett helyezték el ismeretlenek. Ez az út köti össze a bagdadi repülőteret a biztonságát tekintve rendkívül megerősített, úgynevezett Zöld Övezettel, amely sok diplomáciai képviseletnek is otthont ad, ezért gyakran járnak diplomáciai küldöttségek a pályaszakaszon. A robbantás elkövetőjeként eddig semmilyen csoport nem jelentkezett. A támadás hónapok óta az első diplomáciai célpont ellen.