Előfizetés

365,57 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.24. 08:18
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Gyengült a forint a vezető devizákkal szemben a bankközi devizapiacon csütörtök reggelre.
Az euró 365,57 forintra erősödött a szerda kora esti 364,94 forintról. 
A frank jegyzése 338,60 forintról 339,72 forintra emelkedett, a dollár pedig 312,39 forintról 313,63 forintra drágult.
Az euró gyengült a dollárral szemben, szerda kora este 1,1682 dolláron, csütörtökön reggel 1,1654 dolláron állt.

Ellentmondásos építőipari adatok

M. I.
Publikálás dátuma
2020.09.24. 07:49

Fotó: Shutterstock
Augusztusban héthavi mélypontra került a megszűnő építőipari cégek száma, így az ágazat rendhagyó módon továbbra is bővül.
Augusztusban 432 építőipari cég alakult - közli az Opten. Bár ez elmarad mind a rendkívül magas júliusi értéktől, mind a tavalyi átlagtól, a 2015-2018-as szinten jócskán túltesz. A törölt vállalkozások 163-as értéke hét éves mélypont. Változatlanul ez az egyetlen ágazat, ahol összességében bővül a szereplők száma - hangsúlyozza Pertics Richárd, a céginformációs szolgáltató elemzője. A visszaeső termelés ezt kevéssé indokolja, így az építőipar rendhagyó jelenségeket mutat. A megszüntetések fele kényszertörlés. Az összes hazai cég körében inkább a nyugodt befejezés, vagyis a végelszámolás jellemző, vagyis az építőiparra a szokásosnál jellemzőbbek a magára hagyott, kötelezettségeit nem teljesítő vállalkozások. Bár a 659 induló végrehajtás változatlanul sok, biztató, hogy a szám július óta kissé csökkent - hangsúlyozza az Opten.

Érden is kopogtat a Vertikál

Marnitz István
Publikálás dátuma
2020.09.24. 07:20

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A Pest megyei városban is körvonalazódik a szokásos recept: az állami kukaholding által anyagilag kiszárított önkormányzati hulladékszállító megmentésére bejelentkezik a Vertikál.
A megrendült helyzetű érdi hulladékszállítót is megvásárolná a Vertikál - erősítette meg lapunk értesülését Ferencz Kornél, a tevékenységet egyre több térségben végző, önkormányzati többségű Vertikál Nzrt. elnöke. Bár régóta tárgyalnak az ÉTH Érd és Térsége Hulladékkezelési Nkft. önkormányzati tulajdonosaival, ezek még mindig korai szakaszban tartanak - rögzítette. Hallott az érdi hulladékszállító kedvezőtlen anyagi helyzetéről, de hangsúlyozta, hogy ennek rendezése első körben a tulajdonos önkormányzatokra vár. Ha azonban a helyhatóságok igénylik, készek megvizsgálni annak lehetőségét, hogy részt vegyenek a tőkerendezésben. Eszerint a Vertikál jövőbeni tulajdonrésze a befizetett tőke arányában alakulna, amiben - korábbi vételeiktől eltérően - a többséget sem zárta ki. Ugyanakkor az ügylet nem vásárlás, hanem tőkerendezés lenne - hangsúlyozta. (Bár eddigi terjeszkedésük során fizettek - komoly viharokat kavaró - vételárat is, az eladó önkormányzatok jellemzően eme összegeket is a helyi hulladékszállítóra fordították.) A Vertikál célja ellátási területük bővítésével a hulladékszállítás hatékonyságának javítása. Ferencz Kornél visszautasította azt a sejtetést, hogy a kukacsekkeket négy éve beszedő, majd e pénzeket elvben a helyi közszolgáltatóknak továbbutaló, állami NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. egyes hulladékcégek jussát visszatartja azért, hogy a Vertikál vételi helyzetbe kerülhessen. Más társaságok gazdálkodását nem kívánta véleményezni.
Minderre az ÉTH Érd legnagyobb tulajdonosa, a tavalyi óta a baloldali összefogás irányította Érd mai közgyűlési napirendje egyáltalán nem utal. A meghívó szerint a képviselőkre az ÉTH Érd tavalyi beszámolójának elfogadása vár, amire meghívták Boldog Anna ügyvezetőt is. A lapunk birtokába került 2019-es üzleti jelentés szerint a társaság tavaly 246 milliós veszteséggel zárt, amivel a negatív saját tőke 348 millióra dagadt. A tulajdonosok azonnali tőkerendezési kötelezettségére a cég és a könyvvizsgáló is utal. A hulladékszállító társaság mérlege amúgy esettanulmány: a 2018-as saját tőkét például mínusz 449 millióról visszamenőleg plusz 347 millióra javították, amiként utólag az ugyanazon évben elért 551 milliós veszteség is 343 milliós nyereséggé változott. Ennek okára a beszámoló is utal. Eszerint folyamatosak az elszámolási egyeztetések a pénz biztosítására hivatott kukaholdinggal. Az NHKV tehát a mérlegkészítés után, visszamenőleg utalt az anyagi helyzetüket gyökeresen befolyásoló összegeket. (A kukaholding eme, bevett szokása az ágazati beszámolók megbízhatóságát is árnyalja.) Idei, hasonló, utólagos utalás esélyére a beszámoló nem utal. Rögzítik viszont, hogy anyagi helyzetük alapvetően az NHKV-tól függ. Szakértők a cég tőkehelyzetét legalább 348 millió forint befizetésével tartják rendezhetőnek. Az ügyben még nem született döntés, ma ezt tárgyalják - üzente megkeresésünkre az ügy kapcsán Csőzik László MSZP-s polgármester, egyszersmind az ÉTH Érd kisebbségi tulajdonosa, a több érintett helyhatóság alkotta Érd és Térsége Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás vezetője. Az ÉTH Érd közvetlen kistulajdonosa, Diósd független polgármestere, Spéth Géza - hangsúlyozva, nincs az előkészítő iratok birtokában - kérdésünkre leszögezte: nincs pénzük pótbefizetésre. Egy külső befektető beszállásának elvi lehetőségét sem veti el, ha ezzel a szolgáltatás színvonala javul - tette hozzá. T. Mészáros András fideszes expolgármester - az önkormányzat pénzügyi bizottságának elnöke annak leszögezésére szorítkozott, hogy tegnapi megkeresésünkig nem kapta meg az előterjesztést, így szerinte a kérdés ma nem tárgyalható. A városban ellenzékinek számító fideszes körökből ugyanakkor úgy értesültünk, nem támogatnák az ÉTH Érd eladását. Szerintük az új városvezetésnek a hulladékfeldolgozás fejlesztésére nyert 1,3 milliárdos támogatás felhasználásával kellene növelnie az - időszakukban "problémamentes" - hulladékszállító hatékonyságát és így csökkenteni a veszteségeit.

Százezrek ellátása a tét

Az ÉTH Érd mintegy háromszázezerrel növelné a Vertikál által - akár áttételesen - jelenleg ellátott lakosok mintegy másfél milliós számát. Honlapja szerint az ÉTH Érd jelenleg 15 település - többek között Budaörs és Százhalombatta - kukáit üríti. Alvállalkozókon keresztül ugyanakkor ellátási területe ennél is kiterjedtebb.

Az ügyvezető, akivel mindenki elégedett

Az ÉTH Érd ügyvezetője, Boldog Anna egykori SZDSZ-es politikus, aki 2006-ban még a liberális párt színeiben indult, ám nem sokkal később már a polgármesteri széket akkor elnyerő, fideszes T. Mészáros András kabinetfőnöke lett. Bár röviddel ezután az államigazgatásban helyezkedett el, az akkor még kormánypárti városvezetés 2017-ben az ÉTH Érd, 2018-ban pedig a - sikeres érdi kézilabda mögött álló - Érdi Sport Kft. ügyvezetőjévé nevezte ki. Utóbbi, botrányos váltás kapcsán sokan T. Mészáros András és Boldog Anna kapcsolatát firtatták. Az expolgármester ismereteink szerint Boldog Annát kitűnő szakembernek és saját "kineveltjének" tekinti. Ezután többeket meglepett, hogy Boldog Annát az új, baloldali városvezetés is megtartotta mindkét tisztségében. Igaz, idén, szintén némi huzavona után, végül leváltották az - évek óta százmilliós veszteségeket termelő - Érdi Sport Kft. éléről. Az ÉTH Érd felügyelőbizottságának birtokunkba került jelentése azt állapítja meg, hogy az nkft. ügyvezetése a 348 milliós mínuszba csúszott saját tőke ellenére "feladatait maximálisan ellátta" és kihasználta a hatékonyságnövelési lehetőségeket. A felügyelőbizottság hatásköre a törvényesség vizsgálatára korlátozódott - rögzítette lapunknak Marozsán József elnök, hangsúlyozva: e tekintetben az ügyvezetés becsületes, "kifogástalan" munkát végzett. Megkeresésünket Boldog Anna - tudósítónkat a tulajdonoshoz irányítva - elhárította.

Cikkünk nyomán

Vásárhelyi Tibor, az NHKV vezérigazgatója cikkünk megjelenése után a következők közlésére kérte lapunkat, aminek az alábbiakban változtatás és kommentár nélkül eleget teszünk. "A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) a népszava.hu-n Érden is kopogtat a Vertikál című szeptember 24-én 07:20 perckor megjelent, alapvető tényszerűségeket nélkülöző cikkel kapcsolatban az alábbi tájékoztatást adja: Az ÉTH Érd és Térsége Hulladékkezelési Nkft. (továbbiakban: Közszolgáltató) finanszírozásával kapcsolatban elmondható, hogy az NHKV Zrt. a szolgáltatási díj megállapítása során minden esetben a jogszabályoknak megfelelően jár el és a szolgáltatási díj pénzügyi rendezése határidőben történik. A jogszabály adta lehetőségeknek megfelelően az NHKV Zrt. minden évben elvégezte Közszolgáltató kérésére a szolgáltatási díj közvetlen költség alapú felülvizsgálatát, amely biztosította a Közszolgáltató közvetlen költségeinek finanszírozását. Mindezeken túl 2018. év első félévében, továbbá 2019. évtől kezdődően folyamatosan havi részkifizetéssel segíti Társaságunk a Közszolgáltató likviditását. A fentieknek megfelelően visszautasítjuk azon állításukat, hogy az NHKV Zrt. „anyagilag kiszárít"-ja, illetve a „hulladékcégek jussát visszatartja". Hangsúlyozzuk, hogy az ÉTH Érd és Térsége Hulladékkezelési Nkft. működtetése és azok kapcsán meghozott döntések a cégvezetés és a tulajdonosok felelőssége, így például az is, ha irreálisan magas áron, az országos átlag feletti fajlagos díjon foglalkoztatja alvállalkozóit, ahogyan arra az NHKV Zrt. is felhívta a figyelmet. Érd Megyei Jogú Város polgármestere kérésére a közszolgáltató problémáinak megoldására három lehetséges alternatívát vázoltunk. Azonban az a tulajdonosi kör és a cégvezetés saját hatásköre és döntése, hogy milyen megoldást választ, arra az NHKV Zrt-nek semmilyen ráhatása nincs. Ismét kihangsúlyoznánk, hogy az NHKV Zrt. minden esetben a jogszabályok teljeskörű betartása mellett számol el a közszolgáltatókkal. Visszautasítjuk azokat a hamis állításokat, amely szerint az elszámolás rendszerével bármely cég felvásárlásait segítené elő Társaságunk. A cikk témájával kapcsolatban az NHKV Zrt.-t nem keresték meg, így lehetőségünk sem volt a tényeket a nyilvánosság elé tárni."