Előfizetés

Pszichés zavarokat okoz a járvány

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.16. 14:11

Fotó: Innocenti / AFP
A bezártság miatt sokan panaszkodtak alvászavarra, gyengeségre, sírni vágyásra, pánikrohamokra.
Erőteljesen hatott az emberek pszichés állapotára a koronavírus-járvány miatti bezártság, többségüknél több tünet is jelentkezett, sokuknál ráadásul életükben először. Egy reprezentatív felmérés szerint azokban az államokban volt a legerősebb hatás, amelyekben a járványhelyzet a legsúlyosabb volt – derült ki a hat európai országban készített 6000 online interjú eredményéből, amelyet szeptemberben végeztek.
Az ELMA Kutatóintézet Franciaországban, Németországban, Nagy-Britanniában, Olaszországban, Spanyolországban és Lengyelországban végzett felmérésének eredménye szerint a kijárási korlátozás alatt az emberek 58 százalékánál jelentkeztek a pszichológiai rendellenességek olyan tünetei, amelyek 15 napnál tovább tartottak. Ez az arány Olaszországban (63%), Nagy-Britanniában (63%) és Spanyolországban (69%) volt a legmagasabb, ott, ahol erőteljesebb volt a Covid-19 hatása, Németországban 47 százalék volt ez az arány.
A megkérdezettek álmatlanságról, alvászavarról vagy éjszakai ébredésről (19%), energiahiányról vagy gyengeségről (16%); szomorúságról vagy sírni vágyásról (15%); túlzott aggódásról és félelemről (14%), érdeklődés vagy öröm hiányáról (európai átlag: 14%), pánik- és szorongásos rohamokról (10%) számoltak be. A válaszadók többsége (61%) úgy nyilatkozott, hogy ezek közül legalább két tünetet is tapasztalt. 46 százalékuk azt állította, hogy először voltak ilyen tünetei, míg 39 százaléknál a már meglévő tünetek súlyosbodtak. 
A felmérésben résztvevők többsége (54%) úgy igyekezett megbirkózni a pszichológiai problémájával, hogy aggodalmait partnerével, családtagjaival és legközelebbi barátaival osztotta meg, csak kevesen kérték szakember segítségét. Háziorvost csupán 18 százalék, pszichológust 11 százalék, pszichiátert 9 százalék keresett fel a panaszaival, de erre hatással lehettek a járvány miatti korlátozó intézkedések is.
A pszichológiai rendellenességek egyre gyakoribbá válása ellenére az emberek nagyjából csupán negyede keresett információt a Covid-19 járvány mentális egészségre gyakorolt hatásairól. Ennél magasabb volt az arány a járvány által súlyosabban érintett Olaszországban (35%) és Spanyolországban (38%). Az információkeresés nagyrészt interneten keresztül, kisebb részben (18 %) a tévében hallottak alapján történt. 
"A felmérés eredményei megerősítik, hogy a kijárási korlátozások jelentősen befolyásolták a lelki egészséget" – hangsúlyozta Agnese Cattaneo, a felmérést végző cég, a Angelini Pharma orvosigazgatója, aki szerint 
az embereket nem szabad magukra hagyni ezekkel a problémákkal,

biztosítani kell számukra a szakorvosok segítségét.
A járvány hatásának tudható be, hogy az emberek már tudatában vannak a mentális problémák kockázatával: több mint 70 százalékuk elismeri, hogy bárki, akár ők is szenvedhetnek ilyen zavarokban. A válaszadók többsége (74%) leginkább az életminőségre gyakorolt hatástól tart, ami különösen a párkapcsolatot befolyásolhatja. A megkérdezettek csaknem kétharmada (64%) elismeri azt is, hogy a mentális zavarok megkülönböztetést és elszigetelődést vonhatnak maguk után. Abban azonban kevésbé értenek egyet, hogy okoznak-e szégyenérzést a mentális zavarok. Míg a megkérdezettek fele szerint igen, addig Nagy-Britanniában és Lengyelországban csak az emberek harmada osztja ezt a véleményt.
Nem eléggé ismert, hogy a pszichiátriai betegségek milyen jelentős direkt és indirekt költséggel járnak a társadalom számára, és már csak emiatt is szükséges még nagyobb figyelmet és anyagi forrást fordítani a lakosság lelki egészségére – hívta fel a figyelmet az európai felmérés kapcsán Németh Attila, a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet (OPAI) alapító főigazgatója, a Szakmai Kollégium Pszichoterápiás Tagozat elnöke emlékeztetett: 2018-ban az emberi erőforrások miniszterének felkérésére elkészítették a Nemzeti Mentális Egészség Programot, és bíznak benne, hogy forrás is lesz a megvalósításához.

Mégsem áll közel a felrobbanáshoz a legközelebbi óriáscsillag

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.16. 13:51

Fotó: B.A.Tafreshi / AFP
Legkorábban 100 ezer év múlva lehet szupernóva a Betelgeuse-ből, amelyről kiderült, kisebb és közelebb van a Földhöz, mint eddig gondolták.
A korábban hittnél kisebb és közelebb van a Földhöz a Betelgeuse óriáscsillag, még akár százezer évbe is telhet, mire szupernóvaként felrobban, állapította meg egy magyar csillagászt is a tagjai között tudó nemzetközi kutatócsoport – tudatta az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat.
A Betelgeuse a téli égbolt egyik jellegzetes csillaga, az Orion csillagkép bal vállát jelöli ki. Egy nemzetközi kutatócsoport Molnár László, az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) munkatársának részvételével most részletes vizsgálatnak vetette alá az égitestet. A csillagászok az Astrophysical Journal folyóiratban megjelent munkájukban arra jutottak, hogy 
a vörös óriáscsillag kisebb és közelebb is található a Földhöz,

mint amire a korábbi megfigyelések engedtek következtetni. Jellegzetes, fényesvörösen világító égitest régóta foglalkoztatta a kutatókat, de az érdeklődés új lendületet kapott, amikor a csillag a közelmúltban furcsán kezdett viselkedni – olvasható a közleményben.
"Normál esetben ez az egyik legfényesebb csillag az égbolton, de 2019 óta két elhalványodását is megfigyeltük. Többen máris arról kezdtek spekulálni, hogy esetleg felrobbanni készül. Az eredményeink azonban más magyarázattal szolgálnak. Ma már tudjuk, hogy az első, nagy halványodást egy porfelhő váltotta ki. Mi pedig arra jutottunk, hogy a következőt valószínűleg a csillag pulzációja okozta. Jelenleg héliumot éget a magjában, ami azt jelenti, hogy egyáltalán nem áll közel a felrobbanáshoz. Akár százezer év is eltelhet, mire a szupernóva-robbanás bekövetkezik" – idézi a közlemény Meridith Joyce-t, a canberrai Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) posztdoktor kutatóját, aki a munkát vezette, és többször volt már a CSFK vendégkutatója.
A kutatók csillagfejlődési, hidrodinamikai és szeizmikus csillagmodellek segítségével mélyebb betekintést nyertek a pulzációt hajtó fizikai folyamatokba, és egyben pontosabb képet kaptak arról is, hogy életének melyik fázisában jár a csillag. Sing-Cse Löung, a Tokiói Egyetem munkatársának szavaival élve "megerősítettük, hogy nyomáshullámok, vagyis lényegében hanghullámok okozzák a csillag pulzációját".
A modellek felhasználásával meg lehetett becsülni a csillag fizikai méretét és távolságát is. "A Betelgeuse méretéről nem volt teljes egyetértés, mivel korábbi kutatások alapján a Jupiter pályájánál is nagyobbnak vélték. Mi viszont arra jutottunk, hogy csak annak kétharmadáig tart, az átmérője a Napénak kb. 750-szerese" – idézi az kommüniké Molnár Lászlót, a CSFK Csillagászati Intézetének kutatóját.
Molnár László munkáját az MTA Prémium posztdoktori kutatói programja, a Tokiói Egyetem Kavli Intézete és az ANU DV vendégkutatói program támogatta. A munkában ausztrál, magyar, amerikai, japán és hongkongi kutatók vettek részt – áll az összegzésben.

Szédítő sztorik az online kaszinókból

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.16. 13:39
Képünk illusztráció
Fotó: OLIVER BERG / AFP
A legszerencsésebb flótások pár száz forinttal vagy még annyival sem játszottak, s nyertek több milliárdot, íme a top-lista.
Az online kaszinók világa azóta pörög, amióta lehetséges digitálisan fogadni, változó intenzitással, de folyamatosan és biztosan termeli a bevételt tulajdonosainak. Az olyan keresőszavak, mint a lvbet március óta még népszerűbbek világszerte, a Covid-19 néven „futó” koronavírus-járvány ugyanis a fotelba/kanapéba szögezte a szellemi dolgozók százmillióit. Az online játékokat bújók így duplázták a digitális térben eltöltött időt, és az online kaszinók is folyamatosan növelik a részesedésüket, rengeteg új játékost szippantottak be a nagy bezárkózás kezdete óta. A kaszinózás történelemkönyvének talán legizgalmasabb lapja a legnagyobb győzteseké, vagyis a legszerencsésebb flótásoké a föld kerekén. Ők azok, akik maguk sem gondolták soha, hogy egyszer milliomosok vagy milliárdosok lesznek, ám Fortuna megragadta a kezüket, s nem eresztette. Egészen varázslatos sztorik következnek, a szeretlekmagyarorszag.hu gyűjtése alapján. Egy nevét nem vállaló finn férfi 2013-ban úgy határozott, hogy kőkemény 25 centet tesz fel az online kaszinózás során, azért valljuk be, sok veszítenivalója nem volt. Néhány pillanat múlva, ahogy ő maga mesélt a történetéről, nevetett és sírt egyszerre, ugyanis a negyed dolláros téttel 24 millió dollárt kasszírozott, ami forintra átszámolva mintegy 6 milliárdot jelent. Felfoghatatlan összeg, főképp, hogy alig 90 forintból alapozta meg ükunokái jövőjét (is). Ez minden idők legnagyobb online kaszinós nyereménye Johnaton Heywood is emlegeti a napot, amely megváltoztatta az életét. A korábban hivatásos katonaként szolgáló férfi egy online nyerőgépet nyüstölt, s ő sem vitte túlzásba az emelést. 25 pennyt tett fel tétként, s pár pillanattal később nem hitt a szemének. Kipörgött a nyerő sor, mely 17,2 millió dollárnak megfelelő summát jelentett számára. Ez közel 4,5 milliárd forint, amiből szintén el lehet éldegélni egy ideig – pár generációval később is. Ez a valaha nyert legnagyobb jackpot. Heywood magára és családjára is költött az összegből: új autót vett, befizetett egy hajóútra, ám beteg édesapját is támogatta a brutális nyereményből. A jackpot világrekord bronzérmese egy fiatal, ám annál szerencsésebb norvég férfi. 2011 egyik éjszakáján nem jött álom a szemére, s úgy gondolta, inkább pörget párat az online kaszinóban, talán attól majd elálmosodik. Ám nemhogy álomba merítette volna a játék, ekkor tért csak igazán magához, ugyanis a sokadik kör végén megütötte az akkori Guiness Rekordot jelentő főnyereményt: 13,5 millió dolláros nyereményével (3,4 milliárd forint) úgy gondolta, most már talán békésen aludhat, lesz miből bevásárolni másnap. Szintén éjszakai bagolynak számított az a 30 éves svéd férfi, aki az ágyban fekve félkarú rablózott a gépén, miközben felesége aludt mellette. Aztán amikor a monitoron megjelent, hogy 9,6 millió dollárt nyert, elég gyorsan felverte az asszonyt, akivel életük leghosszabb és legcsodásabb éjszakáját ünnepelhették meg. A jelzálog kifizetése innentől nem volt akadály, s nyaralásra is jutott bőven Alexandernek. A legszerencsésebbek sorában ötödik helyezett ismeretlen szintén nem kockáztatott sokat, 7,2 dollárt tett fel az online kaszinóban, nyereménye pedig 9,2 millió dollár lett. A csoda 2017 áprilisában következett be.