Előfizetés

Így még soha nem láttuk Puskás legemlékezetesebb gólját!

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.16. 14:15
Az Aranycsapat Anglia ellen aratott, 6-3-as győzelmét sosem felejtjük el FOTÓK: EUROPRESS/GETTY IMAGES
A Telekom digitálisan felújította az Évszázad meccsének egyik részletét.
A futballvilág ma is tisztelettel emlékezik vissza az Aranycsapat néven emlegetett magyar labdarúgó válogatottra. A Puskás-féle csapat és a magyar focitörténelem legismertebb meccse a Wembley-ben lejátszott Anglia-Magyarország mérkőzés melyen 6-3-ra győztünk. Az Évszázad meccseként számon tartott találkozót a köztévé többször sugározta az elmúlt években, ám a Telekom most egy merőben új részletet tett közzé a meccsből. A videón az összecsapás egyik legikonikusabb jelenetet látható, amikor Puskás Ferenc kap labdát a jobb szélről, majd finoman fenékre ülteti Billy Wrightot és a rövid felsőbe ágyúzza a harmadik magyar gólt. A Telekom digitálisan felújította a képsort, a passzoknak, a lövésnek is van hangja, és a felvétel egy bizonyos ponton színesre vált.
Remek élmény, annyi szent!

Angol fociklubok tűnhetnek el a süllyesztőben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.16. 10:54

Fotó: PETER POWELL / AFP
A pandémia miatt végveszélybe került néhány alsóbb osztályú csapat, melyektől időnként csiszolatlan gyémántokat vásárolnak a Premier League-klubjai. Szóval a vészhelyzet jelentette felelősség közös.
A koronavírus-járvány miatti leállások számos gazdasági szektorra, többek között az élsportra is súlyos csapást mért, ahol az állam nem avatkozott be, ott akár végzeteset is. Az e-sport hatalmasat profitált belőle hiszen a home office magával hozta az otthon töltött idő duplázódását, s a megnövekedett szabadidő órási hasznot termelt, s termel most, a lazítást követően is a játékok gyártói számára. A nemzetközi labdarúgó hírekbe a pandémia kitörése után pár héttel bekerült a szlovák MSK Zilina, vagyis a zsolnai labdarúgócsapat megszűnése. A klub rögtön márciusban csődöt jelentett, s ennek legfőbb oka az volt, hogy a csapatot birtokló gazdasági társaság legfontosabb bevételi tétele a játékoseladás volt. Mivel a bajnokságot is szüneteltették, nemhogy meccsnapi bevételre vagy a merchandisingból származó eurókra nem számíthatott a klub, de a játékosok értékesítésére sem maradt esély, így a cég vezetői lekapcsolták a kandelábereket, s becsukták a kapt maguk után. A radikális lépés egyedinek tűnik a piacon, ám a közeljövő több hasonló csődöt ígér. A Leyton Orient az angol negyedosztályban, vagyis a League Two-ban szerepel, elnökét Nigel Travis-nek hívják. 
A BBC a minap idézett tőle: a sportvezető úgy látja, 5-6 héten belül több angol klub is el fog tűnni, ugyanis a vírus okozta helyzetet önerőből képtelenek lesznek túlélni.

A meccsekre nem járhatnak nézők, akik így nem költenek jegyre, sörre, perecre, szurkolói sálra. Így viszont még a fizetések alapos megvágásával sem lehet kitermelni a túléléshez szükséges összeget. A harmad vagy negyedosztályú klubok megszűnése nem csak a helyieknek fájna. Egyrészt olyan nagy múltú csapatokról beszélünk, mint a League One-ba zuhanó Wimbledon, Ipswich Town vagy Wigan. Másrészt ezekből a csapatokból fillérekért kerülhetnek a világszínpadot jelentő Premier League-be a csiszolatlan gyémántok. Elég, ha csak az ötödosztályú Fleetwood Townból a későbbi PL-bajnok Leicesterbe igazoló angol válogatott csatárra, James Vardyra gondolunk. (Vardy 2012-ben igazolt az akkor még másodosztályú klubba.)

Mentőöv

Az alsó osztályú csapatok megmentésére tervet dolgozott ki két Premier League-óriás, a Manchester United és a Liverpool. A PL 18 csapatosra szűkítése, a Community Shield eltörlése mellett a javaslatuk szerint jövőre már nem szerepelnének első osztályú csapatok a Ligakupában – így több pénz jutna az alsóbb régiós csapatoknak –, az Angol Labdarúgóliga (EFL) által szervezet másod-, harmad- és negyedosztályú klubok kapnának egy 250 millió fontos gyorssegélyt (ez demokratikus elosztás esetén 2,7 millió font lenne csapatonként), illetve a Premier League átadná a tévés jogdíjakból származó bevétele negyedét az EFL-nek. Ez utóbbi egészen vastag szelet lenne az újraálmodott tortából. A PL tavaly 9,2 milliárd fontért tudta értékesíteni a mérkőzéseit a tévéknek, vagyis az EFL-hez 2,3 milliárdot vágnának hozzá, ha az MU és a Liverpool javaslatára rábólintana a többi élklub. Na ez az, ami még hiányzik, pedig az érintett klubok jelentős része a pandémia előtt is veszteségesen működött, úgyhogy nem túlzás azt állítani, néhányuknak tényleg csak pár hete van hátra, ha nem találnak valódi mentőövet. A Premier League csapatok első körben elutasították az MU és a Pool javaslatát.

Elhunyt Branikovits László

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.16. 10:42

Fotó: Népszava
A legendás ferencvárosi labdarúgó 70 éves volt.
Életének 71. évében elhunyt Branikovits László, a Ferencvárosi Torna Club háromszoros bajnok labdarúgója – adta hírül a Fradi.hu. Branikovits László 1949-ben született Budapesten. Pályafutását a Postás SE-ben kezdte, majd innen került a Ferencvárosi Torna Club juniorcsapatába. A felnőttek között 1967-ben mutatkozhatott be és egészen 1976-ig erősítette a zöld-fehér klubot, amelynek színeiben 200 alkalommal lépett pályára és 74 gólt szerzett. Amellett, hogy háromszor emelhette magasba a magyar bajnoki trófeát, tagja volt az 1968-ban Vásárvárosok Kupája-döntős, az 1972-ben UEFA-kupa elődöntős és az 1975-ben KEK döntős csapatnak is. Branikovits László a magyar válogatottban hat alkalommal léphetett pályára. A nemzeti mezben két gólt lőtt, és tagja volt az 1972-es müncheni olimpián ezüstérmet szerzett csapatnak is.