Előfizetés

Szaakasvili grúz rémálma

Gál Mária
Publikálás dátuma
2020.11.01. 11:01

Fotó: Stringer / Sputnik / AFP
A kormányzó Grúz Álom (GD) párt nagy fölénnyel nyerte meg a szombati parlamenti választásokat a Nika Melia által vezetett, de Miheil Szaakasvili nevével fémjelzett ellenzéki tömörülés, az Egyesült Nemzeti Mozgalom (UNM) előtt.
A szavazatok 98 százalékának összeszámlálása után a Grúz Álom 48,05, az  UNM pedig a voksok 27,07 százalékát gyűjtötte be az 56,11 százalékos részvétel mellett lezajlott voksoláson. A nemzetközi és helyi megfigyelők – köztük az EBESZ és a Transparancy International - szerint a voksoláson történtek ugyan szabálysértések, de az eredményt lényegesen befolyásoló csalást nem észleltek, a választás némi szépséghibával, de szabad volt. Az UNM azonban nem fogadja el az eredményt, szerintük masszív csalások történtek, ezért vasárnap délután utcára hívták támogatóikat. Az egyesült ellenzék azzal vádolja a kormánypártot, hogy szavazatvásárlással, a szavazók és a helyi megfigyelők elleni fenyegetésekkel, valamint a szavazatszámlálás során elkövetett jogsértésekkel szereztek többséget. A helyszíni tudósítások képei szerint a tiltakozók száma minden bizonnyal egyelőre alulmarad annak, ami az Ukrajnában élő, Volodimir Zelenszkij államfő reformtanácsadójaként dolgozó Miheil Szaakasvili hatalomátvételi terveihez elegendő lenne, ám a volt grúz államfő „forradalmi tapasztalata” nem lebecsülendő.  Bár hazájában büntetőeljárás folyik ellene, megígérte, az ellenzék győzelme esetén hazatér és vállalja a miniszterelnökséget. Szaakasvilinek azonban ezúttal nehezebb dolga lesz, mint a 2003-as rózsás forradalom idején, amikor Eduard Sevardnadze ex-szovjet külügyminiszter hatalmát döntötte meg. A kormányzó Grúz Álom és annak alapító vezetője, az ország leggazdagabb embere, Bidzina Ivanisvili támogatottsága ugyan megcsappant az utóbbi idők gazdasági gondjainak és a járványhelyzet gyenge kezelésének köszönhetően, de így is elegendő ahhoz, hogy önállóan kormányt alakítson. Az új választási törvény 1 százalékra vitte le a bejutási küszöböt így a két nagy választási blokk mellett még hét párt kap helyet a törvényhozásban. 120 mandátumot osztanak szét a listás választás alapján, 30-at pedig egyéni választókerületben lehet megszerezni. Irakli Kobakhidze, a kormánypárt ügyvezető titkára sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy a Grúz Álom jelöltjei nyertek az egyéni kerületek többségében, bár néhány helyen még második fordulóra kerül sor. Hangsúlyozta, pártjának az előzetes eredmények alapján is már többsége van, 76 mandátuma, ami elegendő az önálló kormányalakításra, nem szorulnak koalíciós partnerre.  Végeredmény az egyéni kerületek második fordulói után, legkésőbb november végéig várhatók.

Ellenzéki képviselőket és aktivistákat vettek őrizetbe Hongkongban

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.01. 10:49
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
További intézkedéseket is kilátásba helyezett a rendőrség.
Ellenzéki képviselőket és aktivistákat vettek őrizetbe Hongkongban vasárnap egy rendbontásba torkolló májusi törvényhozási ülés miatt. A South China Morning Post című hongkongi lap internetes kiadásában megjelent jelentés szerint
hét embert, köztük négy ellenzéki képviselőt állított elő a rendőrség, és további őrizetbe vételeket is kilátásba helyezett.

A szóban forgó bizottsági ülésen hangos szóváltás és dulakodás alakult ki, az ülést vezető Starry Lee, a hongkongi törvényhozás legnagyobb, Peking-barát pártjának elnöke 11 ellenzéki képviselőt távolíttatott el az ülésteremből. Lee felszólította a részvevőket, hogy az ülés akadályozása jogsértésnek minősülhet, ám a felszólítás ellenére egyes ellenzéki képviselők több alkalommal „megrohamozták” az elnöki pódiumot. A kínai központi kormányzat június 30-án egy új, nemzetbiztonsági törvényt vezetett be Hongkongra vonatkozóan, amely egyebek mellett tiltja a szakadár tevékenységet, a felforgatást, a terrorizmust, valamint a nemzetbiztonság veszélyeztetésére külföldi országokkal, vagy külső elemekkel való összejátszást, és egyes esetekben lehetővé teszi a gyanúsítottak kiadását Kínának. A törvényt hongkongi demokráciapárti aktivisták, valamint egyes külföldi kormányzatok is kifogásolják, mert szerintük a jogszabály súlyosan csorbítja a hongkongi szabadságjogokat, márpedig Kína az „egy ország, két rendszer” elve alapján nagy fokú autonómiát ígért Hongkongnak a korábban brit gyarmati uralom alatt álló város az anyaországhoz történő 1997-es visszakerülését követő ötven évre.

Szerdán részleges karantén lép életbe Portugáliában

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.01. 10:31

Fotó: PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP
Az intézkedés a több mint 10 milliós ország lakosságának körülbelül 70 százalékát érinti.
Portugáliában szerdától részleges vesztegzár lép életbe, amelynek célja a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése – jelentette be António Costa portugál miniszterelnök szombaton. Az intézkedés a több mint 10 milliós ország lakosságának körülbelül 70 százalékát érinti.
„Elérkezett a pillanat, amikor további szigorításokra van szükség, hogy megbirkózzunk a világjárvánnyal”

– hangsúlyozta Costa egy rendkívüli kormányülést követően.

Costa azt kérte az érintett térségek lakosaitól, hogy
a munkába, iskolába járást és bevásárlást leszámítva maradjanak otthon. Az üzleteknek legkésőbb este tízkor be kell zárniuk.

A kormány arra buzdította a vállalatokat: tegyék lehetővé, hogy dolgozóik otthonról végezhessék munkájukat. A korlátozások három településen már néhány hete életbe léptek. A szigorítások a továbbiakban azokra a helységekre vonatkoznak, ahol a fertőzöttek 100 ezer lakosra vetített száma meghaladta a 240-et az elmúlt 14 napban. A jelenlegi állapot szerint ez 121 településre igaz: a főváros, Lisszabon és Porto is köztük van. A listát kéthetente felülvizsgálják. Costa megjegyezte: Marcelo Rebelo de Sousa államfővel együtt tanulmányozzák, hogy szükséges-e rendkívüli állapotot hirdetni a karanténnal sújtott térségekben.
„Ha nem teszünk semmit, akkor a fertőzésszám emelkedése elkerülhetetlenül az egészségügyi rendszerünk összeomlásához vezet”

– figyelmeztetett Costa.

Hozzátette: kemény hónap vár a portugálokra, és egyelőre valószínűleg tovább bővül majd a karantén alá helyezett települések listája. A mindenszentekkor szokásos összejövetelek elkerülése érdekében a portugál kormány péntektől keddig megtiltotta a lakhely indokolatlan elhagyását. Szerdától pedig kültéren is kötelező a maszk viselése az egész országban. Portugáliában pénteken 4656 új esetet és 40 halálos áldozatot regisztráltak, ami rekordnak számít az országban. Jelenleg 1927 koronavírus-fertőzöttet ápolnak kórházban, közülük 275-öt intenzív osztályon. Portugáliában 141 279 fertőzöttje és 2507 halottja van a koronavírusnak a Johns Hopkins Egyetem legfrissebb összesítése szerint.