Előfizetés

Müller Cecília: A magyar települések 85 százalékát érinti a járvány

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.12. 14:39

Fotó: koronavirus.gov.hu
Ennyi helyen regisztráltak már fertőzést. Viszonylag kevesen szegik meg a kijárási tilalmat, és ismét több vendéglátóhelyet zárattak be ideiglenesen.
Egész Európában nagy a baj, de Magyarországon még jó helyzetben vagyunk

– erről beszélt az operatív törzs szokásos sajtótájékoztatóján az országos tisztifőorvos. Müller Cecília szerint bár a számok nem összehasonlíthatóak, de európai összevetésben jól állunk. Ha valaki fertőzötten elhunyt Magyarországon, akkor őt koronavírusos betegnek tekintjük, függetlenül a halál okától. Hangsúlyozta, mindenkinek magas színvonalú ellátást szeretnének adni, aki rászorul.  A bevezetett intézkedésekről szólva elmondta, azok a kontaktusok számának a csökkentésére irányulnak. A cél az, hogy a vírus továbbadását megakadályozzuk. 
Úgy kell tekintenünk a másikra, mint aki hordozza a vírust. Mivel már nem tudható, ki a fertőzött, ezért kellett lépni, és ezért kell a higiénés szabályokat is betartani, mert felelősek vagyunk egymásért.

Müller Cecília tájékoztatása szerint az elhunytak között volt egy húsz éves beteg is. 7 százalékos azoknak az aránya, akiknél nem találtak semmilyen alapbetegséget. Kitért arra is, hogy
a pandémia a magyar települések 85 százalékát érinti, ennyi helyen regisztráltak már fertőzést.

A mintegy 1600 magyarországi szociális intézmény közül 174 helyen találtak fertőzötteket.
Az operatív törzs műveleti vezetőhelyettese arról számolt be, hogy az elmúlt este elenyésző volt a lakossági ellenőrzés és a legtöbb embernél volt igazolás. Kiss Róbert beszámolója szerint 273 esetben intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt, ebből 80 figyelmeztetés született. Ebből öten olyan kutyasétáltatók voltak, akik túlmentek kedvencükkel a számukra engedélyezett 500 méteres körzeten. 8 emberrel szemben pedig csoportosulás miatt intézkedtek. A vendéglátóhelyek ellenőrzése is tovább folytatódott. 7 helyet zártak be ideiglenesen az elmúlt 24 órában, mert az előírásokat megszegte a tulajdonos.  Kiss Róbert egyúttal nyomatékosan kérte az ilyen helyek tulajdonosait, hogy tartsák be az intézkedéseket.

Joe Biden üzent a magyaroknak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.12. 13:40

Fotó: TANNEN MAURY / AFP
Egy korábban felvett üzenettel köszöntötte elnöki pozíciójában a demokrata politikust Tóth József, a XIII. kerület polgármestere.
Tom Lantosnak, az Amerikai Egyesült Államok kongresszusa néhai magyar származású képviselőjének szobrát még 2018 elején adták át Budapesten. Az alkalomra Joe Biden videóüzenetet küldött a résztvevőknek. Ez nem kapott akkoriban nagyobb publicitást, de a gesztus különös súlyt kapott akkor, amikor a politikust megválasztották amerikai elnöknek. Joe Biden a két évvel ezelőtti megszólalásában azt mondta, Tom Lantos az emberi jogok őrzőjeként kiállt a világon bármely pontján. Emiatt is emlékezett meg jó és hálás szívvel az egykori politikusról Biden.  A kerület polgármestere, Tóth József azt írta, 
"Magyarország Joe Biden személyében - Tom Lantos örökségeként - saját nagykövetet kapott a Fehér Házban. A mi döntésünk, hogy élünk vele vagy harcolunk ellene."

Joe Bidennek és feleségének egyébként nem ismeretlen hely Magyarország, hiszen a pár 1977-ben – Tom Lantos javaslatára – a Balatonon töltötték nászútjukat. 
A szobor avatása 2018-ban
Fotó: Népszava

Nem kérnek az ellenzéki pártok a Kövér-féle Házbizottságból

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.12. 12:43

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Noha az általa elnökölt Országgyűlésből nem is, de az egyik operatív jellegű bizottságból kivonulnak.
Mint ahogy a Népszava is beszámolt, Kövér László ismét erős kijelentéseket tett. A házelnök minap az állami rádióban azt találta mondani, az Európai Unió nyers hatalmi politikát folytat, és maga alá akarja gyűrni a gyengébb tagállamokat, vagy azokat a "politikai, ideológiai meggyőződésű csoportokat, amelyek nem tartoznak a semmi által homogenizált baloldali, libsi, komcsi neomarxista moslékkoalícióhoz", amely most egyfajta "morális terrort" kíván alkalmazni Európában.
A moslékkoalíció kifejezés annyira felbőszítette az ellenzéki pártokat, hogy bejelentették: nem is kívánnak részt venni a Kövér által elnökölt házbizottság ülésein.

Mint a DK-Párbeszéd-Jobbik-MSZP pártok által jegyzett közleményben fogalmaznak, a politikus "az elmúlt napokban még magához képest is ijesztő verbális ámokfutásba kezdett." A pártok a választóik nevében kikérik maguknak, hogy "a teljes összeomlás szélén egyensúlyozó házelnök ilyen és ehhez hasonló jelzőkkel sértegesse." Úgy vélik, Kövér László méltatlanná vált a házbizottsági ülések vezetésére, éppen ezért - ameddig nem hajlandó arról lemondani - "az ellenzéki összefogás" tagjai nem vesznek részt a testület munkájában. Az ellenzéki pártok által hivatkozott Házbizottság az Országgyűlés döntés-előkészítő testülete, melynek elnöke az Országgyűlés elnöke, tagjai az Országgyűlés alelnökei, a képviselőcsoportok (frakciók) vezetői és a háznagy. Feladatai közé tartozik az Országgyűlés folyamatos, zavartalan működésének biztosítása, vagy éppen a napirendi javaslattétel az ülésekre.