Előfizetés

Jövő nyárra enyhíthetik a járványt az oltások

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.16. 10:00

Fotó: FrankHoemann/SVEN SIMON/Picture-Alliance / AFP
Télre térhet vissza a normális kerékvágásba az élet, ha minél többen megkapják a koronavírus elleni vakcinát – mondta a BioNTech vezetője.
A BioNTech gyógyszeripari vállalat vezetője szerint az új vakcinák már nyárra sokkal jobb járványhelyzetet teremthetnek, jövő télre pedig teljesen visszatérhet az élet a normális kerékvágásba, de ennek az a feltétele, hogy minél többen megkapják a koronavírus elleni oltást.
A BioNtech és a Pfizer gyógyszergyártó csoport e hónap elején bejelentette, hogy közösen kifejlesztett oltóanyaguk hatékonysága az eddigi klinikai próbák és vizsgálatok eredményei alapján meghaladja a 90 százalékot. 
Ugur Sahin professzor, a BioNtech társalapítója és vezérigazgatója a BBC brit közszolgálati televízió vasárnapi politikai-közéleti magazinműsorának nyilatkozva elmondta: az oltóanyag már akkor is drámai mértékben csökkentené a koronavírus-járvány terjedését, ha 50 százalékos lenne a hatékonysága.
Hozzátette, a próbák során nem jelentkeztek olyan mellékhatások, amelyek miatt szüneteltetni kellett volna az oltóanyag tesztelését. Azok a vizsgálati alanyok, akik valamilyen kellemetlen hatást tapasztaltak, legfeljebb enyhe vagy mérsékelt fájdalmat éreztek néhány napig az oltás beadásának helyén, illetve szintén enyhe vagy mérsékelt, rövid ideig tartó hőemelkedésük volt.
A BioNTech vezetője a vasárnapi BBC-műsorban elmondta, hogy a mostani tél „még kemény lesz”, az új vakcina ekkor még nem gyakorol jelentős hatást a fertőzési számokra. Ha továbbra is minden jól megy, a vakcinát kifejlesztő két cég az idei év végén, a jövő év elején megkezdi az oltóanyag kiszállítását. Sahin professzor szerint a cél az, hogy áprilisig több mint 300 millió adag vakcina kerüljön forgalomba, és ennek már lesz érezhető kezdeti hatása a járvány terjedésére. A jövő nyár beköszöntéig viszont már komoly hatás várható, annál is inkább, mivel a nyár egyébként is segíti a járvány terjedésének megfékezését – mondta a BioNtech vezérigazgatója.
Hangsúlyozta: mindennél fontosabb, hogy a jövő őszi-téli időszak kezdetéig magas oltottsági arányt lehessen elérni. Sahin professzor közölte: bízik abban, hogy ez megtörténik, különös tekintettel arra, hogy számos más vállalat is fejleszt oltóanyagokat. Mindezek alapján 
jövő télre az élet visszatérhet a normális kerékvágásba.

Arra a kérdésre, hogy az oltás a beadás után mennyi ideig maradhat hatékony, a BioNtech vezetője azt mondta, hogy ennek megállapítására még vizsgálatokat kell folytatni. Azonban az sem okozhat komoly gondot, ha időről időre, például évenként esetleg meg kell ismételni az oltást, de az is lehet, hogy csak két- vagy ötévente kell újraoltani a lakosságot.
A professzor hangsúlyozta azt is, hogy nem tart valószínűnek olyan mértékű mutációt, amely drámai mértékben módosítaná a Covid-19 betegséget okozó SARS-CoV-2 koronavírus szerkezetét.
Boris Johnson brit miniszterelnök legutóbbi sajtótájékoztatóján közölte, hogy a brit kormány már 40 millió adagot megrendelt a Pfizer-BioNTech oltóanyagból. Johnson szerint Nagy-Britannia ezzel a nemzetközi mezőny első vonalában lesz az egy főre jutó oltóanyag-mennyiséget tekintve, és ha a Pfizer-BioNTech vakcina az összes szigorú biztonsági ellenőrzésen túljut, a brit kormány az állami egészségügyi szolgálat (NHS) vezetésével elkezdi az oltóanyag országos terjesztését. Részletek említése nélkül hozzátette, hogy a kormány további 300 millió adagot rendelt öt más, fejlesztés alatt álló vakcinából.

Kezdetét vette a SpaceX első teljes értékű missziója

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.16. 09:42
Elon Musk
Fotó: PETER PARKS / AFP
A négy asztronauta kilövésével kijelenthetővé vált, hogy Elon Musk a világűrt is meghódította.
Az űrhajó - fedélzetén három amerikai és egy japán űrhajóssal, Michael Hopkinsszal, Victor Gloverrel és Shannon Walkerrel, valamint a japán Szoicsi Nogucsival - előreláthatólag 27 óra repülés után dokkolhat majd a Föld fölött mintegy 400 kilométerrel lebegő Nemzetközi Űrállomáson, ahol jelenleg Szergej Rizsikov és Szergej Kudj-Szvercskov orosz, valamint Kate Rubins amerikai asztronauta dolgozik. A SpaceX új űrkapszulája idén májusban indult először az űrbe két amerikai veterán asztronautával, Robert Behnkennel és Douglas Hurley-vel. Ez volt az első alkalom az amerikai űrhajózás történetében, hogy a NASA magáncéggel együttműködve indított űrexpedíciót. Az űrsiklók "nyugdíjazása" óta, az elmúlt kilenc évben az amerikai asztronauták orosz űrhajókkal jutottak el az ISS-re. 

Prostituáltak hirdetéseit böngészte egy román professzor óra közben, a diákok mindent láttak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.15. 18:13
Képünk illusztráció.
Fotó: Shutterstock
Az online oktatás egyik hátulütője ismét megmutatkozott.
Némely egyetemi tanárnak alighanem még szokatlan az online oktatás. Erre utal, hogy a szebeni Lucian Blaga Tudományegyetem egyik professzora valami olyat is mutatott a diákjainak, amit aligha akart volna önként.  
A közgazdasági fakultás 61 éves oktatója egy kurzus alkalmával egyszerűen megfeledkezett arról, hogy egyszerre 42 diák látja a megosztott képernyőjét, és egy videó tanúsága szerint elkezdte böngészni a helyi örömlányok hirdetéseit az egyik portálon

- írja a Főtér.  Pechére az egyik diák felvette a látottakat, amely aztán futótűzként kezdett terjedni.
Az érintett tagad és hekkereket sejt a háttérben. Nicolae Balteș nem kívánta különösebben kommentálni az ügyet. Jelezte, sokszor hallotta már az informatikus kollégáitól, hogy mostanában gyakran próbálták feltörni az egyetem postaládáját. Hozzátette, keres egy jó ügyvédet és bűnvádi feljelentést tesz az ügyben. Az egyetem is belső vizsgálatot rendelt el. Ha etikai vétség történt, annak komoly következményei lehetnek - írja a hírportál. Romániában nem ez az első alkalom, hogy a távoktatásos órák megtartásába hiba csúszik: mint a Népszava is megírta, még szeptemberben  egy Oroszlánok klánja nevű, több ezer diákot tömörítő csoport zavarta meg rendszeresen a tanórákat.