Előfizetés

Nem lazít, nem szigorít a kormány - de legalább a fertőzött tanároknak jutott egy jó hír

Népszava
Publikálás dátuma
2020.11.26. 11:00

Fotó: Vadnai Szabolcs / koronavirus.gov.hu
A jövő héten derül ki, hogy a tömeges tesztelés, vagy a járvány terjedésének gyorsulása miatt nő a nyilvántartott fertőzöttek száma.
Az új fertőzések száma 3000-5000 között volt az elmúlt héten az országban, de ez a tömeges tesztelések megkezdésével változott, ennek köszönhető, hogy a mai adatok kiugróak – mondta a Kormányinfón Gulyás Gergely. Azt csak jövő héten lehet megmondani, hogy ez a fertőzés a pedagógusok, szociális-, egészségügyi intézményekben dolgozók teszteredményeit a hétvégén nyilvánosságra hozzák. 
A kormány ezért nem változtat a most életben lévő intézkedéseken.

A jövő héten ismét áttekintik a helyzetet és döntenek az esetleges szigorításokról. Gulyás Gergely azt is elmondta, a Pfizer cég jelezte, hogy hiába van megállapodása az Európai Unióval és Magyarországgal vakcinaszállításról, ha elkészülnek az oltóanyaggal, akkor először az Egyesült Államokba szállítanak majd. - Ebből is látszik, hogy ezen a téren nem működik a szolidaritás – mondta a miniszter. Ma Budapesten tárgyal Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, aki az uniós költségvetéssel és a koronavírus krízisalappal kapcsolatos magyar-lengyel vétót tárgyalja meg Orbán Viktorral, Gulyás Gergely szerint a két országszempontjait írásba is foglalják majd. A miniszter emlékeztetett, hogy az EU-ból 4 milliárd eurót kapunk évente, miközben 6 milliárd eurót visznek ki az országból profitként az uniós cégek – „ebből is látszik, hogy az uniós pénz nem könyöradomány, hanem kölcsönös előnyök alapján juttatott forrás". Gulyás szerint Soros György Project Syndicate-ben megjelent, a magyar és a lengyel kormányt többek között a migrációval kapcsolatos cikkéből egyértelműen kiderül hogy politikai szempontok állnak a támadások mögött, a nyugati sajtószabadság helyzetét pedig jól érzékelteti, hogy a lap Orbán Viktor válasz cikkét nem közölte le. A kormány nem döntött a Magyar Kereskedelmi-, és Iparkamara tervéről a helyi iparűzési adó felfüggesztéséről, de folyamatosan gondolkodik a kisvállalkozások terhének csökkentéséről.  Pintér Sándor az Operatív Törzs vezetőjeként irányítja az új kórházirányító csúcsszervezetet, a Kórházi Főigazgatóságot. Március óta 5 ezer egészségügyi dolgozó fertőződött meg és 15-en hunytak el. Gulyás Gergely szerint minden szakmai szervezet minden egészségügyi adatot megoszthat a nyilvánossággal, a kormány is „azt tartja szem előtt, hogy alaposan, nyíltan és őszintén tájékoztassunk, a magyar adatszolgáltatás a legnaprakészebbek közé tartozik". Gulyás szerint olyan helyzet több okból sem állhat elő, hogy nem jön uniós pénz Magyarországra, hiszen a mezőgazdasági támogatások akkor is érkeznek, ha vétózzuk a költségvetést és a korábban lekötött pénzek is érkeznek még két évig, ráadásul bázis alapon egy elfogadott költségvetés hiányában is érkezhetnek uniós támogatások a korábbi hét éves büdzsé számai alapján. 
Orbán Viktor édesapja, Orbán Győző cégeinek állami megrendeléseivel kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta, a magyar szabályozás az uniós gyakorlatot követi.

Az oktatási intézményeken nem csak a pedagógusokat, hanem minden ott dolgozót tesztelnek, aki önkéntes alapon részt vesz a programban. A miniszter szerint aki ma iskolában dolgozik, és megfertőződik, annak 100 százalékos táppénzt kell biztosítani, erre irányuló szabálymódosítást kezdeményeznek majd.  A választókerületek esetleges átrajzolásával kapcsolatban Gulyás Gergely a 444.hu kérdésére azt is elmondta, erre csak az ellenzékkel egyeztetve kerülhet sor, de ilyen indítvány nem érkezett, ezért „majdnem biztos, hogy a 2022-es választásokon a jelenlegi választókerületek szerint választhatunk majd". (Ez azonban nem felel meg a valóságnak, a Párbeszéd képviselője, Szabó Tímea ugyanis beterjesztette a parlament elé Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda nyáron lemondott elnökének javaslatát két Pest megyei választókerület határainak átszabásáról, erre éppen a hatályos jogszabályoknak való megfelelés érdekében lenne szükség ugyanis az érintett választókerületek népessége a 2018-ashoz képest jelentősen megváltozott.

A Népszava kérdései

Milyen tudományos érvekre hivatkozva utasítja el a kormány az egynemű párok örökbefogadását? Mely tények támasztják alá, hogy az egynemű szülők károsan befolyásolhatják egy gyermek személyiségfejlődését?  Gulyás Gergely szerint a világ úgy jött létre, hogy gyermeke egy férfinek és egy nőnek lehet ebben politikai konszenzus van. Ezért fenntartják Draskovics Tibor 2009-es törvényi előterjesztését, ami indoklásában a gyermekek érdekében kizárta az egynemű párok örökbefogadását.  Mennyire tartja demokratikusnak és szakmailag megalapozottnak a kormány, hogy a jövőben a miniszter eseti döntésétől függ, hogy egyedülálló szülők, vagy élettársak örökbe fogadhassanak?  A miniszter erre azt mondta, mivel a szabályozást a demokratikusan megválasztott Országgyűlés hozta meg, ez is demokratikus.    Miért változtatta meg a kormány az álláspontját a választási törvény módosításával kapcsolatban és miért állt be Volner János javaslata mögé? Miért nem felel meg ugyanakkor az a kabnetnek, hogy egy állampolgár csak egy jelöltet támogathasson aláírásával?    Gulyás Gergely azt mondta, általános ellenzéki cél és kérés volt a kamupártokkal szembeni drasztikus fellépés, ezért tudták támogatni Volner János javaslatát. Ami ráadásul szerinte nem befolyásolja az ellenzéki politikai stratégiát, amelyik már így is az egyetlen közös lista létrehozására irányul.  Tervez-e a kormány módosító javaslatokat beterjeszteni a választási törvényhez a Törvényalkotási Bizottság ülésén?  Érdemi változást tartalmazó javaslatról nem tud a miniszter.  Sem Ausztriában, sem a V4-ek egyik tagállamában nem vont el a központi kormány bevételeket az önkormányzatoktól, sőt, Csehországban és Szlovákiában külön támogatást is kaptak a helyhatóságok. Tervezi-e a kormány, hogy a V4-es/osztrák példát követi?  Gulyás Gergely szerint a 2021-es költségvetésben 16 százalékkal nő a helyhatóságok állami támogatása, így a kormány is segít a bajban lévő önkormányzatoknak, de „a római jog óta érvényes alapelv a közteherviselésé a bajban". A kormány célja pedig az, hogy a gazdasági növekedést mielőbb újraindítsa, ez az érdeke az önkormányzatoknak is.  Tervezi-e a kormány a pártok állami támogatásának megfelezését 2021-re is?    Nincs ilyen terv egyelőre.

Vírusvédelem felsőfokon: már megint 90 napig lehet ülni a közérdekű adatigénylési kérelmeken

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.26. 10:36

Fotó: Shutterstock
A járvány segíti a titkolózást is.
Alighanem kapóra jött a kormánynak az első hullám idején, hogy a járványra való hivatkozással még jobban el tudja húzni a közérdekű adatigényléseket, mivel most újra életbeléptette az erről szóló rendeletet. A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint ismét 90 napjuk van arra az állami intézményeknek, hogy válaszoljanak egy-egy ilyen megkeresésre. Az eredeti szabályozás az érintett szerveknek erre 15 napot adott. 
Most ez eleve 45 nap lesz és újabb 45 nap adható, ha valószínűsíthető, hogy az adott szerv működését veszélyeztetné a kért információ kiadása.

A rendelet már csütörtökön életbe is lépett és február 8-ig hatályos. 

6360 új fertőzött, 115 áldozat - ez a mai járványstatisztika

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.26. 09:49

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A prognózisok szerint két hét múlva lesz a legdurvább a helyzet.
6360 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 192 047 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Életét vesztette 115 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 4 229 főre emelkedett.

- írja a kormányzati koronavírus-portál.

A tájékoztatás szerint a gyógyultak száma 49616 főre nőtt, az aktív fertőzöttek száma 138202. 7537 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 640-en vannak lélegeztetőgépen. Mint írják, az igazolt fertőzöttek számában összesítve megjelennek a mentők által, a szűrőbuszokon, és a kórházi dolgozók körében gyorsteszteléssel kiszűrtek is. A bölcsődei, óvodai, iskolai és szociális dolgozók körében végzett célzott csoportos tesztelés összesített eredménye jövő hét elején várható.
Az Operatív Törzs jelenleg 343 óvodai csoportban és 203 óvodában, továbbá 99 általános iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 588 iskolai osztályban és 55 általános iskolában digitális tanrendet. Jelezték azt is, hogy a szerdai kormányülésen áttekintették a védelmi intézkedéseket is. Erről is szó lesz a csütörtökön fél 11-kor kezdődő Kormányinfó-sajtótájékoztatón. Lapunk természetesen beszámol a fejleményekről. Ugyanakkor hatalmas újdonságot nem jelenthet be Gulyás Gergely: mint a Népszava is megírta, Kövér László már kedden elszólta magát, hogy nem várhatók újabb szigorítások az ünnepek előtt.