Előfizetés

Rövid pórázon tartja az Emmi Demeter Szilárdot, nem engedték el az ATV-be nyilatkozni

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.30. 22:27

Fotó: Népszava
Pedig a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója adott volna interjút a csatornának.
Noha elment volna az ATV-be Demeter Szilárd, a PIM-et fenntartó Emmi megtiltotta neki, hogy szerepeljen.

Az Egyenes beszédben a műsorvezető Rónai Egon beszélt erről, amit később a Csatt című műsorban is elismételt - írja a Telex.  Demeter Szilárd szombaton egy vállalhatatlan írással vétette magát észre. Noha a kultúrharcos úgymond „visszavonta” az írást, a nemzetközi sajtóban is nagy botrányt kavart a publicisztika.

Dés László szerint Demeter Szilárd elmehetne éjjeliőrnek, feltéve, ha van valakinek gusztusa alkalmazni őt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.30. 22:00
Éjjeliőr. Képünk illusztráció.
Fotó: Shutterstock
A művész már a sokadik, aki kikel a főigazgató írása ellen.
A zenész szerint Demeter Szilárd borzalmas dolgokat ír és relativizálja a holokausztot. Szerinte visszahoz valami olyat a kultúrharcos, amikről már minden ember azt gondolta, hogy a helyére tette és tisztában van vele, hogy az egy közönséges népirtás. 
„Ez egy tragédia”

– hangsúlyozta az RTL Klub híradójának nyilatkozva.

Megítélése szerint menesztenie kell Demeter Szilárdot az összes posztjáról.  „Portásnak, vagy éjjeli őrnek lehet alkalmazni, annak, akiknek van gusztusa hozzá” – fogalmazott, majd hozzátette, nem jelent semmit, hogy visszavonta az írást, mivel attól ő még ezt gondolja.

Beosztottjai is elhatárolódnak Demeter Szilárdtól

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.30. 20:18
Demeter Szilárd
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
„Intézményeink tekintélye, szakmai hitelessége, a munkatársak morális tartása miatt nyilvánosan is hangot kell adnunk véleményünknek” – áll a nyilatkozatban.
„A Petőfi Irodalmi Múzeum és tagintézményei, a Kassák Múzeum, a Mesemúzeum, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet munkatársaiként elhatárolódunk Demeter Szilárd nyilatkozatától, annak tartalmától, stílusától, a közzététel és a visszavonás módjától”

– írták Facebook-oldalukon a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) és tagintézményeinek dolgozói.

Állásfoglalásuk szerint az intézmények a magyar kultúra iránt elkötelezettek és nincsenek alárendelve aktuálpolitikai diskurzusoknak. Hangsúlyozták, a múzeumi munkában kiemelten fontos a szakmai folytonosság, csak évek, évtizedek alatt lehet szert tenni arra a tudásra, amely a gyűjtemény szakszerű megőrzéséhez, feldolgozásához és bemutatásához kell, ezért a történtek után is a helyükön maradnak és végzik feladataikat. 
„Ugyanakkor intézményeink tekintélye, szakmai hitelessége, a munkatársak morális tartása miatt nyilvánosan is hangot kell adnunk véleményünknek”

– zárul a nyilatkozat, amelyet jelen cikk írásának pillanatában a dolgozók többsége aláírt.

A munkatársak között zömében muzeológusok vannak, de rendezvényszervező vagy éppen hangtechnikus is van a névsorban.  Ugyanakkor a 444.hu úgy tudja, Demeter Szilárd hétfő délután egy magyarázkodó köremailt küldött szét a PIM összes dolgozójának. Ebben azt írta, „a lelkiismeretem nyugodt. Soha egyetlen antiszemita sort vagy szókapcsolatot le nem írtam. De még csak nem is gondoltam. A Sor(o)s című írásomban egy fikarc antiszemitizmus sincs.” Úgy gondolja, akik most harsogva követelik a fejét, azok csak azért tesznek így, mert el akarják feledtetni, hogy a baloldal antiszemita jelöltet indított az őszi, borsodi időközin.   
„Hallgatott Vámos Miklós, hallgatott Kepes András, hallgatott Parti-Nagy Lajos is.”

Ezt a hallgatást kompenzálják a verbális lincseléssel. Ugyanakkor megjegyzi, „az ő képmutatásuk és kettős mércéjük nem lehet mentség számomra.” Igazat adott Gulyás Gergelynek, miszerint indulatból nem lehet véleménycikket írni, de ő maga saját bevallása szerint szenvedélyesen szereti a hazáját, nemzetét és kultúráját és ha ezek veszélybe kerülnek, neki kötelessége megvédeni azokat. „Úgy gondolom, hogy a liberális multikulturális utópia is éppen annyira veszélyes, mint a nácizmus és kommunizmus volt.” Arra is tett utalást, hogy csak azt követően fog ismét publikálni, ha otthagyta a múzeum vezetését.
„Márpedig addig vagyok a főigazgató, amíg a fenntartó nem dönt másképp”

– zárja sorait a főigazgató.