Előfizetés

„Nemet mondunk a vétóra, de igent mondunk az európai értékekre” – Kékkel világíttatják ki a Szabadság-szobrot Karácsonyék

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.09. 13:46

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
„Lengyel kezdeményezésre mi is láthatóvá tesszük európai elkötelezettségünket” – közölte a főpolgármester.
„A lengyel és a magyar fővárosnak, Budapestnek és Varsónak egy a hangja: mi Európában maradunk, nem hagyjuk magunkat megosztani, nemet mondunk a vétóra, de igent mondunk az európai értékekre” – írta Karácsony Gergely a Facebook-oldalán. A főpolgármester hozzátette:
„lengyel kezdeményezésre mi is láthatóvá tesszük európai elkötelezettségünket, mától december 11-ig új díszkivilágítást kap a budapesti Szabadság-szobor, az Európai Unió kék színében”.

Mint írta, Budapest így csatlakozik Varsó és több lengyel város kezdeményezéséhez.
„Ezekben a napokban ismét világossá tesszük: a magyar és a lengyel kormány nem egyenlő Magyarországgal és Lengyelországgal. A kormányaink az országaink értékeivel és érdekeivel ellentétesen cselekszenek. A kisstílű vétópolitika, az, hogy önző hatalmi érdekeik miatt foglyul ejtették Európát, megbénítják az európai válságkezelést, és megakadályozzák azt, hogy a magyar és a lengyel emberek hozzájussanak az őket megillető támogatásokhoz, csakis a kormányaink szégyene. A kormányaink szégyenében az országaink, a városaink nem osztoznak. Budapesten, a szabad magyar városokkal közösen, Varsó főpolgármesterével és a lengyel városokkal együtt azon dolgozunk, hogy kormányaink kicsinyes politikájának ne a magyar és a lengyel emberek legyenek a kárvallottjai.”

A főpolgármester kiemelte: Magyarország érdeke az, hogy mielőbb elkezdődhessen az európai válságkezelés, hogy Magyarország mielőbb hozzájusson az európai támogatásokhoz úgy, hogy az azokkal való kormányzati visszaéléseket megakadályozzák a jogállami kritériumoknak nevezett korrupcióellenes szabályok. Karácsony úgy véli, itt az ideje visszalépni a vétótól. Ha ez nem történik meg, akkor az Európai Uniónak kell megtalálnia a megoldást arra, hogy a magyarok és lengyelek hozzájussanak az őket megillető támogatásokhoz. Erre az önkormányzatok bevonása lehet a megoldás, az, ha a kormányok helyett az önkormányzatokon keresztül jut célba az európai segítség – tette hozzá.

Operatív törzs: a bevásárlóközpontok kritikus pontjai a fertőzés terjedésének

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.12.09. 13:22
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Azt kérik, hogy a karácsonyi készülődés során mindenki fokozottan ügyeljen a járványügyi szabályok betartására.
A járványügyi szabályok betartására és a védőoltások iránti bizalom fenntartására kérte a lakosságot a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján szerdán az MTI szerint. Galgóczi Ágnes felhívta arra is a figyelmet, hogy a karácsonyi készülődés során mindenki fokozottan ügyeljen a járványügyi szabályok betartására, különösen a zsúfolt helyeken, például bevásárlóközpontokban, mert ezek kritikus pontjai a fertőzés terjedésének. Beszélt arról is: Magyarországon a hatóságok, szakemberek azért dolgoznak, hogy a lakosság számára a közeljövőben elérhető legyen biztonságos és hatékony védőoltás. A védőoltások már bizonyítottak, szerinte Magyarországon széles körű bizalom övezi a védőoltásokat.
Kérek mindenkit, hogy ezt a bizalmat továbbra is tartsa fenn! „Számos fertőző betegség van, amely vakcinával megelőzhető”

 – mondta a szakember. Ugyanakkor konkrétan, a koronavírus elleni vakcina iránt már közel sem tűnik akkorának a bizalom. Mint a Népszava hétfőn megírta, a Publicus Intézet felmérése szerint a közeljövőben elérhetővé váló koronavírus-vakcinák elfogadottsága a magyarok körében mindössze 20-36 százalékon áll. Az operatív törzs műveleti központjának vezetőhelyettese arról beszélt, 191 emberrel szemben intézkedtek a keddi napon, mert megszegték a maszkviselési szabályokat. Kiss Róbert tájékoztatása szerint a tömegközlekedési eszközökön, valamint a megállóhelyeken egy emberrel, az üzletekben és bevásárlóközpontokban 17 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök az elmúlt napon a maszk hiánya vagy helytelen viselése miatt. 

Koronavírusban hunyt el a Budapesti Temetkezési Intézet vezetője

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.09. 11:13
Képünk illusztráció.
Fotó: Shutterstock
Horváth József 10 éven keresztül töltötte be posztját.
Sajnos ahogy országszerte családok ezreinek, a Fővárosi Önkormányzatnak is túl sokszor kell gyászolnia idén a pusztító járvány miatt.

– írta közösségi oldalán a főpolgármester.

Karácsony Gergely közölte, reggel kapta azt a tragikus hírt, miszerint elhunyt Horváth József, a Budapesti Temetkezési Intézet vezérigazgatója, az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület elnöke. A városvezető emlékeztetett, hogy Horváth József 2010 óta irányította a céget, „szolgálta Budapestet, szomorú, hogy ezt már nem köszönhetjük meg neki. Családjának és munkatársainak ezúton is szeretném részvétemet kifejezni. Isten nyugosztalja!” – zárja a posztot.