Előfizetés

Kombinálná vakcináját az orosszal az AstraZeneca

MTI
Publikálás dátuma
2020.12.11. 15:23

Fotó: JOHN CAIRNS,OLGA MALTSEVA / AFP
Még idén közös kutatásokat kezdenek, hogy könnyebben hozzáférhető védőoltásokat készíthessenek.
Közös kutatásokat kezd a AstraZeneca az orosz Gamaleja Intézettel, az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alappal (RFPI) és az R-Pharm gyógyszergyárral annak érdekében, hogy saját, az Oxfordi Egyetemmel közösen kifejlesztett vakcináját kombinálja a Szputnyik V-vel – közölte pénteken a brit-svéd gyógyszergyár és az orosz szuverén alap.
A kutatásokba az AstraZeneca szerint 18 évesnél idősebb önkénteseket vonnak majd be. A különböző adenovírus-vektorvakcinák kombinálását tanulmányozó cég közleménye szerint a tudományos együttműködésnek nagy jelentősége lesz abban is, hogy az védőoltások a készítmények széles portfóliójának köszönhetően a jövőben könnyebben hozzáférhetők legyenek.
A BBC szerint a kutatás azt vizsgálja, fokozza-e koronavírus elleni immunitást, ha mindkét fajtájú vakcinát beadják. 
Az RFPI arról adott ki tájékoztatást, hogy az AstraZeneca vakcinájának a Szputnyik V Ad26 humán adenovírusával való kombinálását célzó klinikai kutatások még idén megkezdődnek. Kirill Dimtijev, az orosz oltóanyagok kidolgozását finanszírozó szuverén alap vezérigazgatója kifejezte reményét, hogy az együttműködés példát mutat majd más vakcinagyártók számára is.
Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester, aki pénteken látogatást tett az R-Pharmnak a fővárosi technopoliszban épülő Szputnyik V-üzemében, kijelentette, hogy ott a csúcsrajáratást követően havi mintegy 10 millió dózis vakcina készül majd.
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken azzal vádolta meg a világ gyógyszerészeti óriásvállalatait, hogy „nem a legméltóbb eszközökkel” és „piszkos eszközökkel” igyekeznek hitelteleníteni a Covid-19 elleni orosz vakcinát a „kemény konkurenciaharcban”. Nem bocsátkozott részletekbe azzal kapcsolatban, hogy szerinte ki él nemtelen eszközökkel, csak annyit mondott, hogy elegendő megnézni a hírügynökségek elmúlt egy hónapban megjelent anyagait.

Lejáratókampány folyik

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője hangsúlyozta, hogy az orosz vakcina ellen külföldről finanszírozott lejáratókampány folyik. Azt mondta, a tárcának „részletekbe menő” értesülései vannak arról, hogy ehhez milyen eszközöket és forrásokat vetettek be. 
Konasenkov szerint a közösségi média külföldi finanszírozású, orosznyelvű platformjain „áltudományos feltárások” sorozatának publikálása van előkészületeben, amelyekben „hamis szemtanúi vallomásokban” hangzanak el olyan valótlan állítások, amelyek szerint a Szputnyik V (a belföldi forgalmazásban Gam-KOVID-Vak) elnevezésű vakcina veszélyes, és hogy az orosz fegyveres erőknél vannak olyanok, akik elutasítják, hogy beoltsák őket. A tábornok szerint nincsenek katonai oltásmegtagadók, és a gyakorlat bebizonyította, hogy a vakcina, amellyel a már a felső hadvezetés tagjait is beoltották, hatékony és biztonságos.
Elmondta, hogy idén az orosz fegyveres erők 100 ezer tagja kapja meg a védőoltást, amelynek beadására 300 medikusbrigádot állítottak fel. Közölte, hogy a védelmi tárca eddig 14,5 ezer dózis vakcinát kapott, amellyel eddig több mint 10 ezer embert oltottak be, elsősorban katonaorvosokat, hadihajók személyzetét, pilótákat, hadászati rakétaegységek katonáit, törzstiszteket és alegységparancsnokokat.

Soros György szerint Orbán az EU-ból való kilépést akarhatta bejelenteni

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.11. 15:22

Fotó: Olivier Hoslet / EPA / Pool / AFP/ Anadolu Agency
A magyar kormány által ellenességnek kijelölt milliárdos üzletember sajnálja, hogy Angela Merkel német kancellár meghajolt a magyar és lengyel zsarolás előtt.
A Project Syndicate oldalára írt ismét egy véleménycikket Soros György. Ebben bírálja az Európai Unió költségvetési megállapodását, amit a német kancellár hozott tető alá, miután sikerült a jogállamisággal kapcsolatos kompromisszumot kötni.  Szerinte Európa egzisztenciális fenyegetéssel néz szembe, amire az EU vezetése rossz választ adott. Orbán Viktor „kleptokratikus rendszere szemtelenül vitatja” az Európai Unió által vallott értékeket. Utóbbi megállapítás véleménye szerint kisebb részben igaz a lengyel kormánypártra, a Jog és Igazságosság kormányára is. Megjegyezte, Angela Merkel óriási nyomás alatt dolgozik és megérti, miért nem akarja, hogy egy másik ország az ő felügyelete alatt jelentse be az Európai Unióból való távozási szándékát. 
Merthogy Soros szerint Orbán Viktor állítólag a napokban erre készült, mivel nem engedheti meg magának azt, hogy korrupciójának mértékét leleplezzék.

A jogállamisági kitétel pedig pont erre lett volna alkalmas. A milliárdos megítélése szerint Orbán Viktor rengeteg olyan összeget – köztük uniós forrásokat – lopott el magának, ami a magyar emberek javát kellett volna, hogy szolgálják. Úgy látja, a vétó csak egy blöff volt, amit le kellett volna leplezni, Merkel pedig meghajolt a zsarolás előtt.
Utolsó egyeztetés a végleges megállapodás előtt.
Fotó: European Council/ Pool / 2020 Anadolu Agency
Az írásban Magyarországot és Lengyelországot az EU „két szélhámos” tagállamának nevezi, a megállapodást a lehető legrosszabbnak tartja az opciók közül. Az egyezség problémáját három pontban foglalta össze Soros György. Az egyik, hogy az legyengíti a jogállamisági mechanizmust, életbelépése akár két évet is csúszhat, ráadásul ez meghiúsítja az Európai Parlament kifejezett kéréséit is.
Cikkét végül azzal zárja, annyit tehet csak, hogy kifejezze azoknak az embereknek az erkölcsi felháborodását, akik az Európai Unióban, mint az egyetemes és európai értékek védelmezőjeként hittek.

Egy milánói kisfiú tavaly decemberi mintájában kimutatták a koronavírust

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.12.11. 15:09

Fotó: Mairo Cinquetti / NurPhoto via AFP
A felfedezés epidemiológiai szempontból nagyon fontos, mivel bővíti a szakértők tudását a fertőzés útjáról és időbeli terjedéséről.
Egy vizsgálat az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) bizonyítékát találta egy Milánó környékéről származó négyéves kisfiú 2019. december elejéről származó mintájában, amely három hónappal korábbi annál, hogy az első koronavírusos esetet azonosították volna Olaszországban. Kanadai és olasz tudósok 2019 szeptembere és 2020 februárja között 39 pácienstől vett garatmintát elemeztek. Egy négyéves kisfiú mintája pozitívnak mutatkozott. 
– A fiú korábban nem utazott sehova az információk szerint

– áll az amerikai járványügyi központ (CDC) által közölt tanulmányban.

A fiú köhögött és náthás volt 2019. november 12-én. Mintát december 5-én, két héttel a tünetek jelentkezése után vettek tőle, hogy megállapítsák, kanyarója van-e.
– Ezen információk és más bizonyítékok alapján 2019 késő őszére helyezhető át a SARS-CoV-2 európai terjedésének kezdete

– írják a kutatók.

A felfedezés epidemiológiai szempontból nagyon fontos, mivel bővíti a szakértők tudását a fertőzés útjáról és időbeli terjedéséről. Hosszútávon a SARS-CoV-2 észrevétlen terjedése Észak-Olaszországban ha csak részben is, de magyarázatot adhat a koronavírus gyors terjedésére és pusztító hatására Lombardiában. Olaszország a több mint 1,7 millió igazolt Covid-esettel a 7. legfertőzöttebb területnek számít a világon.