Előfizetés

Horvátország nem enyhít a korlátozásokon az ünnepekre

MTI
Publikálás dátuma
2020.12.11. 15:46

Fotó: DENIS LOVROVIC / AFP
Szlovéniában és Horvátországban is nőtt a koronavírus-fertőzés miatt kórházi kezelésre szoruló és az intenzív osztályon kezelt betegek száma – derült ki a válságstábok pénteki közleményéből.
Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint
szerdán 1813-mal 93 734-re nőtt a fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 49 beteg, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 1998-ra emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1268-an vannak kórházban, 196-an intenzív osztályon.

A szomszédos Horvátországban
az elmúlt egy nap alatt 4396 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte a 168 338-at. Az elmúlt napon 64-en haltak bele a betegségbe, a járvány halálos áldozatainak száma így 2484-re emelkedett. Kórházban 2802 beteget ápolnak, közülük 304-en vannak lélegeztetőgépen.

Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője sajtótájékoztatóján bejelentette:
Horvátország nem enyhít a korlátozásokon az ünnepekre.

Így zárva maradnak az éttermek és a kávézók, a magánjellegű rendezvényeken pedig továbbra is legfeljebb tízen vehetnek részt. A szlovén kormány szombaton tárgyal az egészségügyi intézmények vezetőivel és a gazdasági ágazat képviselőivel, majd csak ezután dönt a másfél hónapja tartó korlátozások meghosszabbításáról vagy enyhítéséről. Egyre nagyobb ugyanis a nyomás Ljubljanán, hogy feloldjon néhány olyan, az üzletekre, a síközpontokra és a szolgáltatásokra vonatkozó korlátozást, amelyek elhagyása kevésbé kockázatos.

Megkönnyebbült Budapest és Varsó főpolgármestere az uniós megállapodás után

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.11. 15:39
Képünk illusztráció.
Fotó: AFP / Verwendung weltweit
Szerintük sértetlen maradt a jogállamisági mechanizmus.
„Megkönnyebbülhetünk: a magyar és lengyel kormányok az utolsó pillanatban visszatáncoltak a szakadék széléről. Harsoghatnak győzelmi jelentéseket, de valójában letették a fegyvert Brüsszelben”

– olvasható abban az állásfoglalásban, amelyet Karácsony Gergely és Rafał Trzaskowski jegyez.

A két városvezető úgy értékelte a csütörtök esti brüsszeli megállapodást, hogy a jogállamisági mechanizmus sértetlen maradt. Optimisták abban a tekintetben, hogy az Európai Unió Bírósága gyorsan lép és minél hamarabb alkalmazható lesz. Mindezt azért, hogy „meggátolják országainkban az EU-s támogatások rendszerszintű ellopását, és a bírói függetlenség elleni támadásokat”. A politikusok legfontosabb feladatuknak azt tartják, hogy felvegyék a harcot a járvány okozta gazdasági és társadalmi hatásaival szemben az uniós források segítségével. 
„Felszólítjuk az Európai Uniót, biztosítsa azoknak a szabályoknak a betartását, amiért a városok sikeresen küzdöttek, hogy a nemzeti kormányok vonják be az önkormányzatokat az európai helyreállítási források tervezési- és elosztási folyamatainak minden lépésébe”

– zárul Karácsony Gergely és Rafał Trzaskowski közleménye.

Kombinálná vakcináját az orosszal az AstraZeneca

MTI
Publikálás dátuma
2020.12.11. 15:23

Fotó: JOHN CAIRNS,OLGA MALTSEVA / AFP
Még idén közös kutatásokat kezdenek, hogy könnyebben hozzáférhető védőoltásokat készíthessenek.
Közös kutatásokat kezd a AstraZeneca az orosz Gamaleja Intézettel, az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alappal (RFPI) és az R-Pharm gyógyszergyárral annak érdekében, hogy saját, az Oxfordi Egyetemmel közösen kifejlesztett vakcináját kombinálja a Szputnyik V-vel – közölte pénteken a brit-svéd gyógyszergyár és az orosz szuverén alap.
A kutatásokba az AstraZeneca szerint 18 évesnél idősebb önkénteseket vonnak majd be. A különböző adenovírus-vektorvakcinák kombinálását tanulmányozó cég közleménye szerint a tudományos együttműködésnek nagy jelentősége lesz abban is, hogy az védőoltások a készítmények széles portfóliójának köszönhetően a jövőben könnyebben hozzáférhetők legyenek.
A BBC szerint a kutatás azt vizsgálja, fokozza-e koronavírus elleni immunitást, ha mindkét fajtájú vakcinát beadják. 
Az RFPI arról adott ki tájékoztatást, hogy az AstraZeneca vakcinájának a Szputnyik V Ad26 humán adenovírusával való kombinálását célzó klinikai kutatások még idén megkezdődnek. Kirill Dimtijev, az orosz oltóanyagok kidolgozását finanszírozó szuverén alap vezérigazgatója kifejezte reményét, hogy az együttműködés példát mutat majd más vakcinagyártók számára is.
Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester, aki pénteken látogatást tett az R-Pharmnak a fővárosi technopoliszban épülő Szputnyik V-üzemében, kijelentette, hogy ott a csúcsrajáratást követően havi mintegy 10 millió dózis vakcina készül majd.
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken azzal vádolta meg a világ gyógyszerészeti óriásvállalatait, hogy „nem a legméltóbb eszközökkel” és „piszkos eszközökkel” igyekeznek hitelteleníteni a Covid-19 elleni orosz vakcinát a „kemény konkurenciaharcban”. Nem bocsátkozott részletekbe azzal kapcsolatban, hogy szerinte ki él nemtelen eszközökkel, csak annyit mondott, hogy elegendő megnézni a hírügynökségek elmúlt egy hónapban megjelent anyagait.

Lejáratókampány folyik

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője hangsúlyozta, hogy az orosz vakcina ellen külföldről finanszírozott lejáratókampány folyik. Azt mondta, a tárcának „részletekbe menő” értesülései vannak arról, hogy ehhez milyen eszközöket és forrásokat vetettek be. 
Konasenkov szerint a közösségi média külföldi finanszírozású, orosznyelvű platformjain „áltudományos feltárások” sorozatának publikálása van előkészületeben, amelyekben „hamis szemtanúi vallomásokban” hangzanak el olyan valótlan állítások, amelyek szerint a Szputnyik V (a belföldi forgalmazásban Gam-KOVID-Vak) elnevezésű vakcina veszélyes, és hogy az orosz fegyveres erőknél vannak olyanok, akik elutasítják, hogy beoltsák őket. A tábornok szerint nincsenek katonai oltásmegtagadók, és a gyakorlat bebizonyította, hogy a vakcina, amellyel a már a felső hadvezetés tagjait is beoltották, hatékony és biztonságos.
Elmondta, hogy idén az orosz fegyveres erők 100 ezer tagja kapja meg a védőoltást, amelynek beadására 300 medikusbrigádot állítottak fel. Közölte, hogy a védelmi tárca eddig 14,5 ezer dózis vakcinát kapott, amellyel eddig több mint 10 ezer embert oltottak be, elsősorban katonaorvosokat, hadihajók személyzetét, pilótákat, hadászati rakétaegységek katonáit, törzstiszteket és alegységparancsnokokat.