Előfizetés

Meghalt 103 beteg, 1307 új fertőzöttet találtak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.03. 09:33

Fotó: Rosta Tibor / MTI
5619 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 403-an vannak lélegeztetőgépen.
1307 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 327 995 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 103 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 9884 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 168 381 fő, az aktív fertőzöttek száma 149 730 főre csökkent – közölték vasárnap a kormányzati tájékoztató oldalon. 5619 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 403-an vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 16 537-en vannak, a mintavételek száma 2 691 904-re nőtt. Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (62 423) és Pest megyében (41 036) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (18 939), Hajdú-Bihar (18 796), Borsod-Abaúj-Zemplén (18 607) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (16 277). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (6503). 
Mint írják, eddig összesen 80 ezer adag vakcina érkezett Magyarországra, amelyekkel már 21 kórházi oltóponton zajlik az egészségügyi dolgozók oltása. A járvány lassítása és a kórházak teljesítőképessége érdekében továbbra is érvényben vannak az eddigi védelmi intézkedések. „A koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszához érkezett azzal, hogy megérkezett a vakcina Magyarországra, eddig összesen 80 ezer adag Pfizer-vakcina, amely 40 ezer egészségügyi dolgozó oltását teszi lehetővé. A vakcinákat 21 kórházi oltópontra szállították ki: több budapesti kórház mellett Győrbe, Kecskemétre, Szolnokra, Tatabányára, Kaposvárra, Pécsre, Miskolcra, Szegedre, Székesfehérvárra, Debrecenbe, Balassagyarmatra, Szombathelyre, Veszprémbe, Nyíregyházára, Egerre és Békéscsabára. A következő hetekben újabb szállítmányok érkeznek, és annak ütemében folytatódhat az oltás” – teszik hozzá. Kiemelik, hogy az év első felében várhatóan újabb vakcinák kaphatják meg a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét, és akkor Magyarországra további vakcinák is érkezhetnek, amelyekkel megkezdődhet a lakosság tömeges oltása.

Van nyilvános oltási terve a tiszti főorvosnak

D. A.
Publikálás dátuma
2021.01.03. 07:07

Fotó: Mohai Balázs / MTI
Az egészségügyben, a szociális otthonokban dolgozók és a 60 éven felüliek után kerülhetnek sorra csak a rendőrök.
Nyilvánosságra hozta az oltási terv kivonatát a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) – szúrta ki a 24.hu portál. A vakcinát csak azok kaphatják meg, akiknél az elmúlt hat hónapban nem igazolták a koronavírus-fertőzést és van tajszámuk. Az nem derül ki a tájékoztatóból, hogy ezt miként ellenőrzik, de a tavaszi hullámban a fertőzésen átesettek oltását már javasolják. A gyakorlatban az egészségügyiek oltása alatt az is kiderült, hogy kizárják az oltandók köréből azokat is, akiknek korábban volt már súlyosabb allergiás reakciójuk. Továbbá nem oltják be azokat sem, akik a megelőző két hétben lázasak voltak, vagy a következő egy hónapban műtétre kerülnek, vagy az utóbbi két hétben valamilyen egyéb védőoltást kaptak, valamint a várandósokat, vagy a következő két hónapban terhességre készülőket, illetve a szoptató anyákat sem. A lista első helyén az egészségügyben dolgozók állnak, közülük is legelőször a betegellátásban közvetlenül érintetteket oltják, majd következnek az intézmények adminisztratív feladatait ellátó egyéb szakemberek, köztük a takarítók is. A másodikként oltandók körébe a szociális ellátókat és az ő gondozottjaikat sorolták. Az utóbbiak oltása a szociális intézményekben történik majd, a tisztiorvosi hivatal számukra nem javasolt a lakosságéhoz hasonló regisztrációs rendszert, sőt kifejezetten óvott attól, hogy az oltás feltételeként a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon történő regisztrációt előírják. A listán harmadikok azok a 60 évesnél idősebbek lesznek, akik előzetesen regisztráltak a kormányzati honlapon, vagy levélben jelezték, hogy kérik a vakcinát. Ám, hogy őket miként állítják sorba, az nem derül ki a tájékoztatóból. A negyedik csoportként a rendvédelmi szervek, a közigazgatásban dolgozók alkalmazottai kaphatják meg az oltást, akik munkájuk során közvetlenül érintkeznek a lakossággal. Számukra is a munkahelyeiken szervezik meg a vakcina beadását. Az oltási sorban ötödikek lesznek azok a 18-59 évesek, akiknek a fokozott kockázatot jelentő alap/társbetegségeik vannak. Közülük elsőként azok kerülnek a sorra, akik regisztráltak a www.vakcinainfo.gov.hu internetes oldalon. Az oltási terv írói ugyanakkor megjegyzik, egyelőre fogalmuk sincs arról, hogy a regisztráció hogyan köthető össze a krónikus alapbetegségre vonatkozó adatokkal. Hatodik csoportként oltják majd a kritikus infrastruktúrában dolgozókat, és őket követheti sorban mindenki más. 

Eső és napsütés is várható vasárnap

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.02. 16:55

Fotó: Shutterstock
A legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 10 fok között alakul.
Változékony lesz az idő vasárnap az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint. Kezdetben erősen felhős idő lesz, de az északkeleti megyékben reggel még rövid időre kisüt a nap, majd délelőtt nyugaton, délután délen is felszakadozik a felhőzet. Eleinte főként a középső, majd a keleti, északkeleti területeken többfelé várható eső, zápor. A délkeleti, keleti szél több helyen megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +4 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 10 fok között alakul.