Előfizetés

Meghalt 118 beteg, 2047 új fertőzöttet regisztráltak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.06. 09:29

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
5646 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 396-an vannak lélegeztetőgépen.
2047 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 331 768 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 118 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 10 198 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 179 541 fő, az aktív fertőzöttek száma 142 029 főre csökkent – közölték szerdán a kormányzati tájékoztató oldalon. 5646 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 396-an vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 20 657-en vannak, a mintavételek száma 2 729 881-re nőtt. Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (62 989) és Pest megyében (41 471) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (19 079), Hajdú-Bihar (19 008) és Borsod-Abaúj-Zemplén (18 769). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (6634). 
Kiemelik, hogy immár 25 kórházi oltóponton zajlik az egészségügyi dolgozók oltása, és már zajlik az előkészület idősotthonok lakóinak és dolgozóinak oltására. A járvány lassítása és a kórházak teljesítőképessége érdekében továbbra is érvényben vannak az eddigi védelmi intézkedések. „A koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszához érkezett azzal, hogy megérkezett a vakcina Magyarországra és december 26-tól zajlik az egészségügyi dolgozók oltása. Eddig három szállítmány Pfizer-vakcina érkezett, amely összesen 79 ezer egészségügyi dolgozó oltását teszi lehetővé. A vakcinákat 25 kórházi oltópontra szállították ki: több budapesti kórház mellett Győrbe, Kecskemétre, Szolnokra, Tatabányára, Kaposvárra, Pécsre, Miskolcra, Szegedre, Székesfehérvárra, Debrecenbe, Balassagyarmatra, Szombathelyre, Veszprémbe, Nyíregyházára, Egerre, Békéscsabára, Szekszárdra, és Zalaegerszegre” – teszik hozzá.

Hadházy végrehajtást indított Bayer Zsolt ellen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.06. 08:04

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Bayer elveszített vele szemben egy személyiségi jogi pert, ami után azt közölte, ötforintosokban fog fizetni.
A független ellenzéki képviselő szerint mindezt azért kellett meglépnie, mert Bayer elveszített vele szemben egy személyiségi jogi pert, ami után azt közölte, ötforintosokban fog fizetni. 
„Gyűjtést is rendezett és azt írta, össze is jött. Miután finoman jeleztem neki, hogy a törvény szerint ötforintosokból maximum 50 darabot, vagyis 250 forintot vagyok köteles elfogadni és ehhez tartani is fogom magam, inkább mégis felülvizsgálatot kért a Kúriától. Elvesztette. Ezután felhívást tett közzé a híveihez, hogy ők küldjék apránként a pénzt (tehát újra össze akarta szedni a fideszesektől)”

– fogalmazott a politikus.

Hadházy Ákos értelmezése szerint ezt sem kellett volna elfogadnia. „Egyetlen túlbuzgó pécsi hölgy sietett a fideszes heccember segítségére”, neki a politikus visszaküldte a csomagját.  „Bízom benne, hogy lesz honnan kipengetnie, hiszen csak az 1001év Kft. nevű vállalkozása 60 milliós jogdíjat kapott az MTVA-tól...” – zárul a bejegyzés.   

Egyre több magyar választ külföldi egyetemet

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2021.01.06. 07:40

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A célországok közül Ausztria, Németország és az Egyesült Királyság a legnépszerűbb, ám utóbbinál a jövőben eltántoríthatja a jelentkezőket az ország kilépése az Európai Unióból.
Körülbelül 15 ezer magyar diák tanult külföldi felsőoktatási intézményekben a 2019/2020-as tanévben, ez mintegy négy százalékkal több, mint egy évvel korábban – derült ki a középiskolásoknak iskola melletti kiegészítő képzést nyújtó Engame Akadémia nem reprezentatív felméréséből. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a hazai egyetemeken 247 ezren tanultak tavaly, vagyis a felsőoktatásban résztvevő magyar diákok hat százaléka – körülbelül minden tizenhetedik diák – külföldön folytatta tanulmányait. Az Engame korábbi adataiból látszik, hogy az elmúlt öt évben folyamatosan emelkedett a külföldi egyetemeken tanuló magyarok száma. Az Akadémia oktatási szakértői szerint többek között ez lehet az egyik oka annak, hogy 2020-ban – az elmúlt 19 év negatív rekordját elérve – mintegy 20 ezerrel kevesebben felvételiztek hazai egyetemekre. Lévai Balázs, az Engame Akadémia ügyvezetője lapunknak elmondta: néhány országban nincsenek pontos statisztikák arról, mennyi magyar diák tanul az ottani egyetemeken, így számukat csak megbecsülni lehet. Elképzelhetőnek tartja, hogy tavaly 15 ezernél is több magyar tanult külföldön, de a becslés szempontjából szerinte nem számottevő a különbség. Úgy véli, a magyar diákok hat százalékos aránya nem annyira magas, például Lengyelországból vagy Romániából arányaiban is többen mennek külföldre tanulni. A célországok közül Ausztria, Németország és az Egyesült Királyság a legnépszerűbb, ám utóbbinál a jövőben eltántoríthatja a jelentkezőket az ország kilépése az Európai Unióból, ami jelentősen megdrágította a brit felsőoktatást. A Brexit mellett a koronavírus-járvány volt a másik tényező, amely hatással lehet a külföldi továbbtanulásra. Ugyanakkor az Engame felmérése szerint a 2021-ben vagy később érettségiző magyar diákok többsége nem változtat külföldi jelentkezési tervein a járvány miatt, abban bízva, hogy tanulmányaikra már nem lesz hatással a pandémia. A felmérésben megkérdezett diákok 69,3 százaléka, míg a szülőknél 76,8 százalék mondta azt, hogy inkább nem vagy egyáltalán nem befolyásolja döntésüket, illetve gyerekeik döntését a Covid-19.