Előfizetés

Szél Bernadett megdorgálta a rendőröket

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.01.13. 12:16

Fotó: Shutterstock
Egyre több a családon belüli erőszak, a szexuális bűncselekmény és az emberölés, de a rendőrség csak a javulást mutató adatokat teszi ki az ablakba a képviselő szerint.
2020-ban 65 százalékkal, azaz közel kétharmadnyival több kapcsolati erőszak bűncselekményt regisztráltak Magyarországon, mint 2019-ben. Tavaly 650 ilyen bűncselekményt vett nyilvántartásba a rendőrség, míg egy évvel korábban 392-t. 36 százalékkal nőtt a szexuális erőszak regisztrált eseteinek a száma is: 2019-ben 240, 2020-ban 327 ilyen esetet jelentettek. A szexuális kényszerítés adatai szerint 2019-ben 56, 2020-ban 95 ilyen eset történt, ami 70 százalékos növekedést jelent. 44 százalékkal nőtt az emberölések száma is: míg 2019-ben 141 gyilkosság történt, 2020-ban 203, azt viszont már nem látni az adatokból, hány esetben volt hozzátartozó, volt vagy jelenlegi partner az áldozat. A fenti adatokat Szél Bernadett független országgyűlési képviselő gyűjtötte össze a Belügyminisztérium honlapján, miután – mint írja –az Országos Rendőr-főkapitányság nem volt hajlandó kiadni a járvány idején regisztrált, családon belüli erőszakos esetek számát. „November 27-i adatkérésem megválaszolására 90 napot (!) kért az ORFK, mivel szerintük a válaszadás akadályozza a közfeladataik ellátását. Ehhez képest arra volt idejük, hogy készítsenek egy bűnügyi térképet, amin a novemberi korlátozások bűnözésre gyakorolt hatása látható. A megadott bűnözési kategóriákban visszaesést láthatunk: csökkent a garázdaságok, rendbontások, gépkocsilopások, rablások, közterületen elkövetett bűncselekmények száma,  
azt viszont már nem tartotta fontosnak megmutatni a rendőrség, hogy mi a helyzet a korlátozások falakon belüli hatásával: a családon belüli erőszak, a szexuális erőszak és az emberölések adatait nem mutatja a térkép

– hívta fel a figyelmet Szél Bernadett. A képviselő szerint a rendőrségnek nemcsak a javulást mutató adatokat kellene kitennie az ablakba, de az otthonok falain belül történő, romló tendenciát mutató családon belüli erőszak számait is. „A kormánynak pedig az Isztambuli Egyezmény járvány idején való parlamenti elutasítása helyett hatékony intézkedésekkel kellene segítenie az otthonaikban bajba került embereket” – írja közleményében.

Tíz év alatt épülhetne meg a Makovecz-templom

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.01.13. 11:45

Fotó: Balaton József / MTI
Ha még idén elkezdenék a munkálatokat, 10 év alatt felépülhetne a Makovecz Imre által megálmodott templom Budapesten - már csak a helyszín hiányzik.
Annak ellenére, hogy sem egyházi szándék, sem kormányzati támogatás nem látszik lenni egy új Makovecz-templom felépítése mögött, Makovecz Pál, a Makovecz Imre Alapítvány elnöke szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt, ha még idén elkezdenék a munkálatokat, tíz év alatt felépülhetne a Makovecz Imre által megálmodott templom Budapesten. Makovecz Pál hozzátette: a Kossuth-díjas építész eredetileg egy 12. kerületi meghívásos pályázatra készítette a terveket.
A templom az Apor Vilmos téren állt volna, ám ma már ez nem lehetséges. Jelenleg nincs konkrét helyszín a templom felépítéséhez.

A tervezett templom méreteiben a Mátyás-templomhoz lenne hasonlatos, 70 méter magas templomtoronnyal, és ugyanilyen hosszú hajóval. Makovecz Imre eredetileg Szentek és kárhozottak templomának nevezte volna, de ezt a kritikák miatt még életében elvetette, később Szent Mihály-templomként, vagy a Feltámadás templomaként emlegette - emelte ki. Rákoskerten jelenleg épül, és őszre el is készülhet egy Makovecz Imre által tervezett templom - mondta el Makovecz Pál, aki szerint ugyanakkor a "Budapest legtávolabbi pontján" épülő templom egymagában nem reprezentálja kellőképpen az építész életművét a fővárosban. A cikk képén a Felső Krisztinavárosi Szent Mihály Templom óriás makettje a Makovecz Imre életművéből nyílt válogatott kiállításon a Pesti Vigadóban, 2014-ben.
Kapcsolódó
A Makovecz-vonalak súlya

Ismét milliárdokat osztott ki támogatásként a Magyar Turisztikai Ügynökség

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.13. 10:50

Fotó: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság
Bővült a támogatottak listája, de fideszes vezetésű önkormányzatok sem maradtak ki a körből.
Bővült azok köre, akik állami támogatásban részesülnek a Guller Zoltán vezette Magyar Turisztikai Ügynökségtől. Ez csak onnan tudható, hogy az MTÜ oldalán található lista, amely a nyerteseket sorolja fel, 173 oldalról 181 oldalasra nőtt – vette észre a 24.hu. Az MTÜ által indított, 300 milliárd forintos keretösszegű Kisfaludy turisztika program frissített táblázatából kiderült, hogy Orbán Viktor korábbi fejlesztési miniszterének, Fellegi Tamásnak a cége Petneházy Dáviddal, a korábbi szabolcsi Fidelitas-elnökkel együtt 1,5 milliárdos állami támogatásból építheti újjá a régi Hotel Volánt a Balatonnál. Lázár János korábbi Miniszterelnökséget vezető miniszter körébe is jutott az MTÜ turisztikai pénzeiből. Lázár jelenleg kormánybiztosként irányítja a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-t, amely 840 millió forintot kapott a Hotel Nonius megújítására.  Tiszaparti szálláshelyfejlesztésre kapott 285 millió forintot Seszták Miklós volt nemzeti fejlesztési miniszter üzleti körébe tartozó vállalkozó, Mikucza Tamás cége is. Jutott pénz a nemrég a Magyar Rektori Konferencia társelnökének is megválasztott Mocsai Lajos családjának is. A Bánó Birtok turisztikai fejlesztésére 60 millió forintot kapott Mocsai Lajosné cége. A Fons Sacer belső egyházi jogi személy 3,2 milliárd forint állami támogatásban részesül a Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely turisztikai fejlesztésére, és 4 milliárd forintot kap a Green Plan Center Oktatási, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. a szolnoki Tiszakavics Hotel fejlesztésére. Az MTÜ egyedi támogatás néven pályázat nélkül is osztogat állami támogatásokat, amivel nemcsak vállalkozók jutnak soron kívüli támogatáshoz, de önkormányzatok is. A 24.hu összesítése szerint a tavalyi évhez hasonlóan most is a fideszes önkormányzatoknak osztottak ki nagy összegű támogatásokat. Így például Esztergom fideszes önkormányzata 5 milliárd forintnyi támogatást kapott többek között élményfürdő felújítására, Csurgó fideszes önkormányzata pedig 3 milliárd forintot kapott szálloda fejlesztésére.