Előfizetés

Putnokon veszélyes, két településen egészségtelen a levegő

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.17. 09:53
Füstölő kémények Borsodbótán, 2020. február 10-én. A kép illusztráció
Fotó: Béres Márton / Népszava
Északkeleten ismét magas a légszennyezettség a szálló por miatt.
A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vasárnap frissített térképe szerint
Putnokon veszélyesnek, Miskolcon és Sajószentpéteren pedig egészségtelennek minősítették a levegőt. Kazincbarcikán kifogásolt a levegőminőség.

Az előrejelzés szerint ezeken a településeken nem várható jelentős változás a levegőminőségben. Az ország többi, mérőállomással rendelkező településén elfogadható a levegőminőség. A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz:
  • elfogadható,
  • kifogásolt,
  • egészségtelen,
  • és veszélyes.
Az NNK korábban azt hangsúlyozta: veszélyes levegőminőség mellett a gyermekek, a várandós kismamák, az idősek, a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők kerüljék a szabadban tartózkodást. A krónikus légzőszervi betegségben szenvedők tünetei súlyosbodhatnak, így azt javasolják, hogy kedvezőtlen levegőminőség esetén mindig legyen náluk a készenléti gyógyszerük (például inhalátor).

Értékes tárgyakra hajtanak Bali lopkodós makákói

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.16. 17:38

Fotó: Basri Marzuki / AFP
Megfigyelték a kutatók, hogy a majmok a turisták azon tárgyait szerzik meg, amelyekért cserébe ételt kaphatnak.
Nem véletlenül intik óvatosságra a Délkelet-Ázsiába utazó turistákat, az utcákon lévő majmok – akár többen együtt, szervezetten – lopkodnak, és az elvett tárgyakat ételért cserébe adják vissza. Ez a viselkedés jellemzi a Bali szigetén található Uluwatu templom területén élő közönséges makákókat is, amelyekről most azt is megállapították egy kutatásban, hogy képesek megtalálni a legértékesebb tárgyakat, így nem hibáznak akkorát, hogy felesleges erőfeszítések árán olyan tárgyat lopjanak el, amivel nem tudják adakozásra bírni a turistákat – írta a Qubit. „Ezek a majmok magas szinten kitanulták, hogyan lehet elcsenni értékes tárgyakat az olyan figyelmetlen turistáktól, akik nem fogadták meg azt a tanácsot, miszerint minden értéket nyakba akasztható, cipzáras táskákban kell tartani” – mondta a Guardiannek a kutatást vezető Jean-Baptiste Leca, a kanadai Lethbridge-i Egyetem pszichológus professzora. A kutatásban 273 napon keresztül videózták a makákók és a turisták interakcióit, és azt figyelték meg, hogy az állatok sokkal nagyobb eséllyel lopnak el mobiltelefont, pénztárcát vagy szemüveget, mint üres fotótáskát, hajtűt vagy más, kevésbé értékes dolgot. Ráadásul minél értékesebb egy ellopott tárgy, annál több élelmet várnak érte cserébe. 

Megvan, melyik lett 2021 emlőse

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.16. 10:43

Fotó: Vlad Sokolovsky / Shutterstock
Az év nyertesét ismét a Vadonleső program keretében választották ki.
A hermelint választotta 2021-ben az év emlősének a Vadonleső program, amelyet az Agrárminisztérium (AM) és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet a Magyar Természettudományi Múzeum közreműködésével. A közlemény szerint a Vadonleső program önkéntesek bevonásával 18 védett növény- és állatfaj elterjedési és veszélyeztetettségi adatait gyűjti 2009 óta. Hét éve indították útjára az "év emlőse" kezdeményezést, amelynek keretében egész éves eseménysorozattal hívják fel a figyelmet az adott védett vagy fokozottan védett emlősfaj fontosságára, jellemzőire. A hermelinről azt írták, hogy állatkertekben, bemutatóhelyeken nem sűrűn lehet találkozni vele, a természetben is meglehetősen ritka, kerüli a településeket és elsősorban szürkület után, éjszaka aktív. "A hermelin a rejtőzködés nagymestere: a nyári - hátán barna, hasán világos - bundáját havas teleken szinte teljes testén hófehérre cseréli, csak a farka vége marad még ekkor is fekete. Mivel az éghajlatváltozás miatt a havas telek egyre ritkábbak és rövidebbek, a téli bundás hermelin megjelenése mára lassan a fehér holló ritkaságával vetekszik" - közölték. Hozzátették, hogy a hermelin kedveli a facsoportokkal tarkított, lehetőleg vízközeli gyepes, füves helyeket, olykor mezőgazdasági művelés alatt álló területeket. Olyan élőhelyfoltokban tud fennmaradni, ahol a művelés nem intenzív: a rágcsáló- és rovarirtó szerekkel, műtrágyával és talajjavító kemikáliákkal erősen kezelt területek alkalmatlanok számára. Az egész éven át tartó rendezvénysorozat keretében az év emlőséről szóló tudományos és népszerűsítő programokat szerveznek, gyermekeknek és fiataloknak szóló pályázatok hirdetnek meg. Az elmúlt években mintegy tízezer pályamunka - versillusztráció, képregény, videóklip, mese, vers - érkezett különböző korosztályú gyerekektől a Vadonleső program pályázataira - áll a közleményben.