Előfizetés

Tovább nőtt az indonéz földrengés halálos áldozatainak száma

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.17. 14:20

Fotó: ADEK BERRY / AFP
A helyszínek megközelíthetetlensége miatt a segélyszállítmányokat eddig nem tudták eljuttatni a rászorulókhoz.
További halálos áldozatokat találtak vasárnapra az indonéziai Szulavézi-szigeten, két nappal a 6,2-es erősségű földrengés pusztítása után, így
már 77 a halottak száma, de 11 embert még mindig eltűntként tartanak nyilván

– közölték hivatalosan.

A hadseregnek sikerült szabaddá tennie az utakat a katasztrófa sújtotta helyszínekhez, így már nagy munkagépeket is tudtak szállítani Mamuju városba és a szomszédos Majene körzetbe – mondta el az országos katasztrófaelhárítás szóvivője. A távközlési vonalakat és az áramszolgáltatást is sikerül folyamatosan helyreállítani. A helyszínek megközelíthetetlensége miatt a segélyszállítmányokat eddig nem tudták eljuttatni a rászorulókhoz.
A földrengés következtében
több mint 27 ezren vesztették el otthonukat.

Sokan csak hevenyészett hajlékot találtak maguknak, amelyet azóta elmosott az eső.
A halálos áldozatokon túl 800 ember megsérült, mintegy felük súlyosan.

Az első rengés után volt egy 5,9-es erősségű második is, és a rengések fölcsuszamlásokat idéztek elő.
Egy héttel korábban súlyos földcsuszamlások voltak Indonézia Nyugat-Jáva tartományában is, és ezeknek 29 halálos áldozatuk van. A több mint 260 millió lakosú Indonézia az úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik, gyakoriak a földrengések és a vulkánkitörések, a heves esők pedig az erdőirtások után gyakran okoznak földcsuszamlásokat.

Norvégia vizsgálja a Pfizer-vakcina biztonságosságát az idős betegeknél

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.17. 13:27

Fotó: CHRISTOF STACHE / AFP
A szakemberek már pénteken is felhívták a közvélemény figyelmét arra, hogy vannak kockázatai az oltásnak a 80 évnél idősebbeknél.
A norvég hatóságok alaposan vizsgálják a Pfizer és a BioNTech gyógyszercégek koronavírus elleni vakcinájának biztonságosságát a súlyos alapbetegségben szenvedő idősek esetében – jelentette a Bloomberg hírügynökség vasárnap hajnalban. A norvég gyógyszerengedélyezési hivatal legújabb becslése szerint a korábban véltnél több ilyen beteg halhatott meg azután, hogy megkapta az oltást. A szakemberek már pénteken is felhívták a közvélemény figyelmét arra, hogy vannak kockázatai az oltásnak a 80 évnél idősebbeknél. Bár nem beszéltek konkrétan a Pfizer-BioNTech-vakcináról, az országban egyelőre csak ezzel oltanak. Sigurd Hortemo, a hivatal egyik főorvosa arról számolt be:
csaknem harminc, 80 évesnél idősebb, súlyos betegnél mellékhatások jelentkeztek a vakcina beadását követően, közülük tizenhárman meg is haltak.

Intenzív osztály egy oslói kórházban
Fotó: JIL YNGLAND / AFP
Steinar Madsen, a hivatal szakmai igazgatója ehhez hozzátette, hogy a helyzetet ennek ellenére nem tartják aggasztónak, mint mondta, az oltóanyagoknak rendkívül kicsi a kockázatuk. A hivatal azonban szombaton beszámolt arról, hogy további tizenhat olyan halálesetnél vizsgálják a körülményeket, amelyeknél a páciens megkapta az oltást. Koruk alapján a veszélyeztetettek alsó korhatárát 80-ról leszállították 75-re. A Bloomberg szerint nem tudni, hogy a halálesetek pontosan mikor történtek. Ezek közül az elhunytak közül a legtöbbnél jelentkeztek az oltás várható mellékhatásai : az émelygés, a hányás, a láz, a bőrirritáció és alapbetegségük súlyosbodása. A norvég közegészségügyi intézet szerint a legrosszabb egészségi állapotú emberek számára még a vakcina enyhe mellékhatásai is végzetesek lehetnek. Egyben figyelmeztettek:
„Azoknak, akiknek a várható élettartama már egyébként is nagyon kicsi, a vakcina jótékony hatása valószínűleg elenyésző vagy nincs is.”

Norvégiában december óta már 42 ezer ember megkapta a szükséges két oltásból legalább az elsőt. Miután Ausztrália a vakcinából tízmillió adagot rendelt, a norvég esetekről értesülvén azonnal tájékoztatást kért a gyártóktól és a norvég kormánytól – közölte vasárnap Greg Hunt egészségügyi miniszter. A Bloomberg szerint noha ezek az esetek utalhatnak arra, hogy a nagyon idős és halálos beteg emberek számára túl kockázatos az oltás, a norvég tapasztalatokból nem szabad azt a következtetést levonni, hogy a 75 évnél fiatalabb, egészségesebb embereknek tartaniuk kellene tőle. – A halálesetek arra irányítják rá az országok figyelmét, hogy mire figyeljenek, amikor majd elkészítik biztonságossági jelentéseiket a különböző vakcinákról – írta a lap. Hozzáfűzték:
a Pfizer-BioNTech-vakcina biztonságosságáról Európa-szerte január végén mutatják be az első jelentéseket.

Egy nap alatt csaknem hatezer koronavírus-fertőzöttet találtak Ukrajnában

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.17. 12:58

Fotó: AFP / Sputnik
Ismét több mint kétezren kerültek a járvány miatt kórházba az országban.
Ukrajnában egyelőre nem lassult számottevően a koronavírus-járvány terjedése, vasárnapra is csaknem hatezer új fertőzöttet jegyeztek fel, és ismét több mint kétezren kerültek kórházba. A hivatalosan közölt adatok alapján
az elmúlt napban 5990 új esettel 1 millió 160 ezer 682-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 113 áldozattal, 20 ezer 802-re. Eddig 865 ezer 960-an gyógyultak meg, közülük előző nap több mint nyolcezer-hétszázan, az aktív betegek száma így csaknem háromezerrel, 273 ezer 920-ra csökkent.

Előző nap az országban ismét sok, 2131 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús új beteg került kórházba. A legtöbb új beteget, csaknem nyolcszázat megint az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban jegyezték fel, velük együtt Kijevben Vitalij Klicsko főpolgármester tájékoztatása szerint az azonosított fertőzöttek száma megközelítette a 123 ezret, az elhunytaké 15-tel, 2190-re nőtt.
Koronavírus elleni védőoltást fizetés ellenében Ukrajnában legkorábban az év második felében kaphatnak azok, akik nem tartoznak a különösen veszélyeztetettek közé

– közölte az UNIAN hírügynökség szerint Jevhenyija Kravcsuk, az ukrán elnök mögött álló Nép Szolgája párt frakcióvezető-helyettese, miután tárgyalt Makszim Sztepanov egészségügyi miniszterrel. A képviselőnő szavaiból az derült ki, hogy előreláthatóan Ukrajnában az oltás 700 hrivnya, azaz mintegy 7500 forint körüli összegbe fog kerülni. Ukrajnában a kormányzat tájékoztatása szerint első körben az egészségügyi alkalmazottakat, az idős, illetve a krónikus betegeket, utána a pedagógusokat, a rendfenntartókat és a katonákat készülnek beoltani ingyenesen az állam által beszerzett vakcinákkal. Az első dózisok megérkezése februárban várható abból a szállítmányból, amelyet a Sinovac kínai gyógyszergyártó vállalattól rendeltek meg.