Előfizetés

Életveszélyesnek nyilvánítottak egy pécsi templomot a horvát földrengések miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.19. 22:52
Petrinja a földrengést követően
Fotó: DENIS LOVROVIC / AFP
Szakemberek szerint 15-20 négyzetméternyi vakolat bármikor leszakadhat a mennyezetről.
A horvátországi földrengések miatt be kellett zárni a pálosok belvárosi templomát Pécsen, mert a mennyezet egy része bármikor leszakadhat – számolt be róla az ATV Híradó. A statikusok szerint életveszélyessé vált az épület. A pécsi Lyceum kapuján egy táblán arról tájékoztatják a látogatókat, hogy bizonytalan ideig, de legalább három hónapig nem nyit ki a templom, miután a horvátországi földrengés még itt is annyira erős volt, hogy megrepedt a mennyezet. 
– A falak és a boltozat találkozásánál mind a két oldalon van egy repedés, és a szentélyben is (az ablaknyílás fölött) nyílt egy teljesen új

– mondta a híradónak Szabolcs Atya templomigazgató.

A templom padlóján még most is láthatók vakolatdarabok, amelyek a mennyezetről váltak le. A szakemberek szerint 15-20 négyzetméternyi vakolat bármikor leszakadhat.    A Pécstől légvonalban 160-170 km-re fekvő Petrinját december 29-én rázta meg a legerősebb, 6,4-es erősségű földmozgás. A katasztrófának hét halálos áldozata és 28 sérültje van.

Felfüggesztették a Klubrádió frekvenciájának a pályáztatását

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.19. 22:49
A Klubrádió stúdiója 2020. szeptember 25-én
Fotó: Béres Márton / Népszava
A Médiatanács mindent megtesz azért, hogy a zebrás adót elhallgattassa.
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH Médiatanács) keddi ülésén felfüggesztette a budapesti FM 92,9 MHz közösségi rádiós frekvencia használatára vonatkozó pályázatának lebonyolítását – írja a Media1. A portál az erről szóló napirendi előterjesztést is megtalálta az NMHH Médiatanács weboldalán eldugva, emellett az NMHH ügyeire közeli rálátással bíró forrásuk is megerősítette a hírt.  A tanács amiatt szünetelteti a pályázati eljárást, mert fellebbezés érkezett a szervezet vélt jogsértéseire hivatkozva. Ilyen körülmények között pedig a pályáztatás nem folytatható, hiszen a jogorvoslat, illetve a kezdődő pereskedés kimenetele befolyásolja a frekvencia hasznosítását. A pályázati eljárás csak a bíróságra került jogvita jogerős eldöntését követően folytatódhat. A Népszava is beszámolt róla, hogy a médiahatóság szeptemberben úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg a Klubrádió frekvenciahasználati szerződését. Ezt a rádió nem hagyta annyiban, és beperelte az NMHH-t. Mindeközben a frekvenciára pályázatot írtak ki, melyen többen is indultak, többek között a jelenlegi formájában február 12-ig működő Klubrádió. A pályázók közül kettőt formai hibák miatt viszonylag gyorsan kizártak az eljárásból, amivel azonban csupán a Klubrádió maradt versenyben a frekvenciáért. Igaz, az adótól is hiánypótlást kért a Médiatanács. A grémium akkori lépése után sokan úgy gondolták, hogy a baloldali adó nem kapja meg a folytatás lehetőségét a fideszes delegáltakból álló testülettől. Ne legyen igazuk.

Krónikus karikatúra - Első fokon pert nyert a Népszava

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.19. 22:29
Képünk illusztráció.
Fotó: Shutterstock
Lapunkat Pápai Gábor Jézus Krisztust és Müller Cecília országos tiszti főorvost ábrázoló rajza miatt perelte be Vejkey Imre KDNP-s országgyűlési képviselő.
A bíróság elutasította első fokon Vejkey Imre KDNP-s országgyűlési képviselő lapunk ellen indított keresetét, amelyet Pápai Gábor Jézus Krisztust és Müller Cecília országos tiszti főorvost ábrázoló karikatúrája miatt nyújtott be. Vejkey Imre az Alaptörvényre hivatkozva a „keresztény közösség jogainak védelme érdekében” indított személyiségi jogi pert a Népszava ellen, de - mint ahogyan a Vasárnap.hu portálnak elmondta - az eljáró Gál Zsófia Lívia bírónő „jópofának” tartotta a karikatúrát.