Előfizetés

A kormány sem hátráltathatja tovább a Lánchíd felújítását

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.21. 22:32

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A főváros megelőlegezve az állami támogatást, a teljes költségre kötelezettséget vállalt, a kormány azt ígéri, adnak pénzt.
A fővárosi önkormányzat a Lánchíd felújításának megvalósításához szükséges teljes összeg, azaz 26,75 milliárd forint biztosítására vállalt kötelezettséget – erősítette meg a Budapest Közlekedési Központ (BKK) a 24.hu-nak.  Mint kifejtették: 
„Ezt a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa 2/2020-10-15/FKT határozatában foglalt azon kormányzati ígéretben bízva teszi, hogy a kivitelezési feladathoz a központi költségvetés a fővárosnak 6 milliárd forint támogatást biztosít.”

A fővárosi társaság szerint a fenti lépés azt jelenti:
„a kivitelezési szerződés megkötéséhez nincs szükség a támogatási szerződés aláírására a kormánnyal, attól függetlenül munkához kezdhet az A-Híd”.

A BKK azt hétfőn jelentette be, hogy eredményesen lezárult a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzési eljárás. Ennek alapján az A-Híd Zrt. újíthatja fel bruttó 26,75 milliárd forintért Magyarország egyik legfontosabb kulturális örökségét és szimbólumát. A szerződéskötésre az eredményhirdetést követően legkorábban január végén kerülhet sor.  A Népszava is beszámolt arról, hogy Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón az M1 kérdésére azt mondta:
„Ha Budapest vezetése a korábbi ajánlatot fogadta volna el, akkor 5,5 milliárd forinttal olcsóbban épülhetne a Lánchíd, úgy látszik, hogy a fővárosnak nem számít a pénz. Ettől függetlenül az állam pénzt fog biztosítani a felújításhoz.”

Olimpiai bajnokunk férje ad Orbán Viktornak sportügyi főtanácsokat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.21. 22:09

Fotó: Facebook/Schmidt Ádám
Akár szakmai számonkérő is lehet Schmidt Ádám, akinek a felesége a kajakos Kovács Katalin.
Orbán Viktornak új sportügyi főtanácsadója van, Schmidt Ádám személyében, akivel a kormányfő már decemberben megállapodott, és már januártól munkába is állt – írta a Telex.
Érdekesség, hogy bár a fontos, bizalmi pozíciót betöltő férfi a kormány számára stratégiailag kiemelt területen ad tanácsokat, kinevezését eddig nem közölték hivatalosan. A háromszoros olimpiai bajnok kajakos, Kovács Katalin férje a lap érdeklődésére nem cáfolta, hogy elvállalta a feladatot.

Emlékeztettek, az új főtanácsadó 2009-ben a Magyar Olimpiai Bizottság jogi igazgatója volt, két év múlva távozott, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) jogásza volt 2010-től, majd 2011-től a szövetség minősítő bizottságának elnöke. 2008 óta működik saját ügyvédi irodája, a Testnevelési Egyetemen is tanított.  A magyar sportot többször átszervezték az utóbbi 10 évben, Orbán tavaly decemberi interjújában azt mondta a Nemzeti Sportnak: 
„a szakmai számonkérést nem vállalhatja át a kormány”.

Főpolgármester-helyettes: az eddigi 21 ezer tesztből 816 volt pozitív

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.21. 20:37
Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes
Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Az adatokból az látszik, hogy a budapesti új esetek száma lakosságarányosan az országos átlag alatt van - mondta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes egy csütörtöki online háttérbeszélgetésen.
Közölte, jelenleg nincs tudomásuk olyan idősotthonról, ahol a járvány erősebben jelen lenne, gócpont alakult volna ki. Kiss Ambrus hozzátette: az idősotthonokban dinamikusan csökken a fertőzött ellátottak száma. A gyógyultak aránya pedig jelentős mértékben növekedett. Ebből is látszik, hogy a járvány második hulláma talán most már lecsengőben van az idősotthonaikban - vélekedett. A fővárosi önkormányzat és több kerület tájékoztatási kampányáról szólva elmondta, az a fővárosi adófizetőknek 22 millió forintba - plusz áfába - kerül. Jövő hét elejétől már buszokon, a járművek padlóin, szelektív hulladékgyűjtőkön és szemátszállító járművek oldalán is lesznek tájékoztató matricák. A kampánnyal a fővárosiak figyelmét hívják fel azokra közszolgáltatásokra, amelyek veszélybe kerülhetnek a koronavírus-járvány, a gazdasági válság és a kormányzati megszorítások miatt - mondta Kiss Ambrus, kiemelve: az iparűzési adó elvonása következtében a főváros fizetésképtelenné válhat november végére. A Lánchíd felújításának drágulására vonatkozó kritikákra reagálva azt mondta, nem értik a bírálatokat, ugyanis a híd rekonstrukciójára vonatkozó két pályázat műszaki tartalma nem hasonlító össze egymással. Szerintük a korábbi pályázat megvalósítása drágább lett volna - - jegyezte meg Kiss Ambrus. A BKV reklámhelyeinek hasznosítására vonatkozó kérdésre válaszolva azt mondta: a korábbi konstrukció rossz volt, most érdemben dönthetnek, és véleményük szerint drágábban tudják majd hasznosítani ezeket a reklámhelyeket, mintha odaadták volna egy cégnek. A Magyar Nemzet cikkére reagálva, miszerint a főváros ingatlanokat szeretne értékesíteni, Kiss Ambrus hangsúlyozta: a fővárosi önkormányzat a járvány, a gazdasági válság és a kormányzati elvonások miatt a fizetésképtelenség határán van, ezért valóban olyan ingatlanokat szeretne eladni, amelyek nem szükségesek a közszolgáltatási feladatok ellátásához. Közülük sokat már régebben hirdet a főváros - jegyezte meg. A főpolgármester-helyettes hangsúlyozta: szükség van az ingatlanok eladásából származó bevételre, mert egyébként nem tudják finanszírozni a működésüket