Kásler Miklós;Schmidt Mária;Dúró Dóra;

2021-01-26 06:29:09

Így őriznek

"Elég sokan várakozási álláspontra helyezkedtek" – nem, ezt nem a legnagyobb internetes kereső automata fordítója alkotta, hanem a kultúráért is felelős magyar miniszter, Kásler Miklós.

Az Emberi Erőforrások minisztere szívesen hangoztatja, mennyire büszke a magyarságára. Tettekkel is bizonyít: Magyarságkutató Intézetet hozott létre, mostanság Mátyás király csontjainak azonosításával foglalkozik. Egészségügyért is felelős kormánytagként persze a jelen magyarság megmaradásán is gondolkodhatna, például a járványhelyzettel kapcsolatos logikus, vitákat követő és átlátható döntésekkel. Beszélhetne mindenki számára világosan arról, hogy miért fontos a vakcina. Utóbbit meg is próbálta. Az érthetőségre törekvés jegyében így fogalmazott: „Az oltáshoz való viszonyulás egyre nagyobb számban tetten érhető, illetve az oltandók ezt deklarálják.”

"Nekünk is feladatunk, hogy a nyelvet megőrizzük, mert nagyon erősen jön be épp azok miatt a technikai eszközök miatt, és a globális kommunikációs networkök miatt nagyon erősen nyomul ránk az angol nyelv, mint közvetítő nyelv, ami egy leegyszerűsített kommunikácós lehetőséget biztosít. Tehát nekünk nagyon kell figyelnünk ahhoz, hogy a magyar nyelvet továbbra is megtartsuk, megőrizzük." Ezt már Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum és a XX. és XXI. Század Intézet főigazgatója mondta az M5 Esti kérdés című műsorában a magyar kultúra napján.

Amikor az állami televíziócsatorna műsorának szerkesztői jelezték a kultúra sokszínűségéhez való viszonyukat is: L. Simon László és Schmidt Mária mellett meghívtak ellenzéki kultúrpolitikust is. Dúró Dórát, a Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyettesét, aki nemrég egy magyar könyv ledarálásával bizonyította a magyar nyelv és kultúra iránti elkötelezettségét.

Így őrzik a mai felelősök a magyar kultúrát.