Előfizetés

Robbantással fenyegetőzött a vírushelyzetre hivatkozva - elítélték

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.04. 12:27

Fotó: Shutterstock
Egy férfi az áruházban levők számának csökkentésére akarta kényszeríteni a rendőrséget, ellenkező estre pedig robbantást helyezett kilátásba a vád szerint. A bíróság a férfit egy év letöltendő börtönre ítélte. A jogi minősítéssel nem ért egyet az ügyészség és fellebbez a vádlott terhére.
A vádirat szerint egy ötvennégy éves férfi 2020. április 23-án, a reggeli órákban felhívta a 112-es segélyhívó számon a rendőrséget, és előadta, hogy egy XIII. kerületi áruházban túl sokan tartózkodnak. A férfi délután ismételten telefonált, mivel álláspontja szerint továbbra is sokan vannak a bevásárlóhelyen, és ekkor már azzal fenyegetett, hogy ha a rendőrség két napon belül nem intézkedik, akkor egy Molotov koktéllal ő fogja megszüntetni a kifogásolt helyzetet. A telefonáló nem sokkal később személyesen megjelent a boltnál, és annak falára alkoholos filctollal becsmérlő mondatokat írt.    A Budapesti Rendőr-főkapitányság bevetési rendőrei még aznap elfogták a férfit, a XIII. kerületi nyomozók pedig gyanúsítottként hallgatták ki.    A Fővárosi Főügyészség a terhelt ellen terrorcselekménnyel fenyegetés bűntette és falfirka elhelyezésével elkövetett rongálás vétsége miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre.    A bíróság bűnösnek mondta ki a vádlottat közveszéllyel fenyegetés bűntettében és rongálás vétségében, ezért őt 1 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte és 2 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, valamint elrendelte korábbi, felfüggesztett szabadságvesztéseinek végrehajtását.    Az ítélet nem jogerős, ellene az ügyészség és a vádlott is fellebbezett. A Fővárosi Főügyészség azért jelentett be fellebbezést, hogy a fenyegetődzéssel megvalósult bűncselekményt a másodfokú bíróság terrorcselekménnyel fenyegetés bűntetteként minősítse, és súlyosítsa a büntetést.    A rendőrség által a falfirkák eltávolításáról készített fényképet a melléklet tartalmazza.

Elvette egy idős asszony siófoki házát, majd egy volt disznóólban tartotta őt fogva egy házaspár

V. A.
Publikálás dátuma
2021.02.04. 10:09

Fotó: Siófoki Járási Ügyészség
A lerácsozott bódéban, ahova másfél évre bezárták áldozatukat, se fűteni, se tisztálkodni nem lehetett.
A sértett sanyargatásával elkövetett személyi szabadság megsértése miatt emelt vádat a siófoki ügyészség azzal a 42 éves férfi és 41 éves felesége ellen, akik másfél évig tartottak bezárva egy idős asszonyt – írja az ügyészség. A büntetett előéletű vádlottak – akik közül a férfit korábban már kényszermunkára kényszerítés, közkeletűbb nevén rabszolgatartás miatt is elítélték – évekkel ezelőtt férkőztek a Siófokon élő, 71 éves francia állampolgárságú asszony bizalmába, aki idővel érzelmileg is kötődni kezdett a házaspárhoz, a családjának tekintette őket. A pár ezt kihasználva előbb beköltözött hozzá, majd rávették, hogy haszonélvezet mellett az ingatlant ajándékozza oda kiskorú gyermeküknek. A házaspár aztán 2017-ben a lakás felújítására hivatkozva az idős asszonyt átköltöztette egy Siófok környéki ingatlanba, ahol konfliktusba került a vele együtt lakó férfival, ezért hiába fejeződött be a felújítás, nem engedték vissza a lakásába, hanem a következő év elején egy zártkerti ingatlanra szállították. 
Ott egy 6 négyzetméteres, korábban disznóólként, illetve szerszámoskamraként használt, lerácsozott bódéba zárták őt. A szigetelés nélküli bódéba ágyat, asztalt, éjjeli lámpát és rádiót raktak, de fűteni, mosni, tisztálkodni nem lehetett.

A vádlottak naponta egyszer ételt, vizet és alkoholt vittek a néninek, illetve alkalmanként megengedték neki, hogy felügyeletük mellett sétáljon egy kicsit a telken. Az idős nő megszökni nem tudott, németül kiabált segítségéért, ám a lakatlan környéken nem hallotta meg senki. A siófoki szomszédoknak feltűnt a távolléte, szóltak a rendőrségnek, így keresni kezdték. Miután a házaspár ezt megtudta, hazavitték, bejelentették a rendőröknek, hogy megérkezett, és miután a hatóság megszüntette a keresést, fogvatartói visszavitték a nénit a bódéba. Az idős asszonyt 2019-ig tartották a hajdani disznóólban, ekkor szerencséjére a rendőrség egy bejelentés nyomán megjelent az elhagyatott telken, és meghallották a kiáltozását. Az ügyészség a vádiratban – beismerő vallomás esetén – egyaránt 4,5 év börtönt indítványozott a házaspár tagjaival szemben, emellett érvénybe léphet a páros tagjainak felfüggesztett szabadságvesztése is.

Virtuális pénzt foglaltak le a rendőrök

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.04. 08:10

Fotó: police.hu
Egy fiatal mosonmagyaróvári férfi a darkwebről rendelte a drogot.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói tudomást szereztek arról, hogy egy mosonmagyaróvári cég címére – a DarkWeben keresztül –többször is rendeltek kábítószergyanús anyagot tartalmazó csomagokat, amelyek ellenértékét Bitcoin virtuális fizetőeszközzel egyenlítette ki a vásárló – írja a police.hu. A rendőrök látókörébe került egy 21 mosonmagyaróvári éves férfi, akin a mosonmagyaróvári nyomozók és a főkapitányság felderítői a csomag átvétele és kibontása közben ütöttek rajta 2021. február 2-án a délelőtti órákban. A házkutatáskor kábítószergyanús anyagot, illetve kábítószer fogyasztáshoz, adagoláshoz használt tárgyakat találtak nála.
A férfit elfogták, előállították, és őrizetbe vétele mellett 2021. február 3-án kábítószer-kereskedelem bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki. A 21 éves férfi beismerő vallomást tett. A virtuális pénztárcájában található kriptovalutát a rendőrök lefoglalták. A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság kezdeményezte letartóztatását.