Előfizetés

Nem lesz Oscar-esélyes magyar film az idén

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.02.10. 08:54

Fotó: VALERIE MACON / AFP
Az átadóünnepséget április 25-én tartják.
Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmje nem került fel a nemzetközi filmek kategóriájában Oscar-díjra esélyes alkotások szűkített listájára

- derült ki az amerikai filmakadémia közleményéből, amit az MTI idézett.

A kedd éjjel nyilvánosságra hozott listára, amelyre idén 15 filmet válogattak be, felkerült többek között a Még egy kört mindenkinek című dán film Thomas Vinterberg rendezésében, Agnieszka Holland Sarlatán című cseh filmje, az orosz Dorogije továriscsi, Andrej Koncsalovszkij alkotása, valamint Alexander Nanau Colectiv című román dokumentumfilmje, amely az egész estés dokumentumfilmek szűkített listáján is szerepel. A versenyben maradt nemzetközi filmek között van még a bosnyák, a chilei, a francia, a guatemalai, a hongkongi, az iráni, az elefántcsontparti, a mexikói, a norvég, a tajvani és a tunéziai nevezés. Az idei Oscar-versenybe rekordszámú, 93 filmet neveztek a legjobb nemzetközi film kategóriájában. Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia kedd éjjel a legjobb egész estés dokumentumfilm, a legjobb rövid dokumentumfilm, a legjobb smink és frizura, a legjobb zene, a legjobb betétdal, a legjobb animációs rövidfilm, a legjobb élőszereplős rövidfilm és a legjobb vizuális effektusok kategóriájában is kihirdette szűkített listáját. Az Oscar-jelöléseket március 15-én hozzák nyilvánosságra. A 93. Oscar-díjátadó gálát pedig április 25-ére tervezik a Los Angeles-i szervezők - írja hírében az állami hírügynökség. 

Örülhetnek a vasútbarátok, új kiállítóhellyel bővül a Közlekedési Múzeum

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.10. 08:13

Fotó: Közlekedési Múzeum / Építész Studió
Egy gigantikus terepasztal is létesül a megújuló Kelenföldi indóházban.
Budapest-Kelenföld vasútállomás 137 éves indóházában kap helyet a Közlekedési Múzeum legújabb kiállítóhelye. Az állomásépület teljes felújításával, bővítésével létrejövő új múzeumi kiállítóhely fő attrakciója egy vasúti kiállítást kiegészítő terepasztal lesz

- derül ki az intézmény lapunkhoz eljuttatott tájékoztatásából.

A közlés idézi az intézmény főigazgatóját, Vitézy Dávidot, aki elmondta, a Közlekedési Múzeum kapta azt a feladatot, hogy megmentse az enyészettől, és új, másfél évszázados múltjához méltó funkcióval újítsa meg a műemléki védettség alatt álló Kelenföldi indóház épületét.
Itt új kiállítóhely lesz a jövőben, ahol a több száz négyezetméteres terepasztal mellett az épület környezetében vasúti tematikájú játszókert létesül, teraszán szabadtéri mozivetítéseket tarthatnak majd. Egyúttal egy kilátópontként szolgáló teraszt is terveznek, amely a vasúti vágányokra fog nézni, továbbá az épület előtt, szabadtéren az indóházzal közel egyidős gőzmozdony fog állni. 
A kiállítótér látványterve.
Fotó: Közlekedési Múzeum / Építész Studió
A tájékoztatás szerint a Kelenföldi pályaudvar, mint városi és vasúti tér biztosan meghatározó szerepet kap majd a tematikában, ahol nem csak a vasút történeti szerepét, múltját, jelenét, jövőjét kívánja a Múzeum bemutatni, hanem a helyszínhez kapcsolódó emlékeket, történeteket is.

Búcsú Farkas Árpádtól

Gál Mária
Publikálás dátuma
2021.02.09. 17:21
Farkas Árpád
Fotó: Kovács Attila / MTI
Szerdán kísérik utolsó útjára Farkas Árpádot, újabb gigásszal lett szegényebb a magyar és az erdélyi magyar irodalom.
„Állok a temetődombon, pici levélfülekkel /fülelő gallyaknak mondom, szólok a szélbe:/faggatózó kérdések, ne bántsatok! -:költő nem voltam én; és csupán féltem./Leféltem szépen e negyven esztendőt” írta utolsó nagyszülejének temetése kapcsán az akkor negyvenes éveiben járó költő a Ha a sírokon hajt ki a remény című versében. De ez nem igaz. Farkas Árpád költő volt a javából, és életművét egyáltalán nem a félelem jellemezi. A Kossuth-, József Attila- és Babérkoszorú díjas költő egyben remek prózaíró is volt, 1985-ben a Román Írószövetség prózadíjával tüntették ki. A súlyosan beteg író, költő, műfordító, újságíró, szerkesztő életműve előtt a magyar kultúra napján idén januárban a Meg kellene bolondulni című előadásával tisztelgett a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház. Ő pedig halála előtt nem sokkal Nagy László költő szavaival búcsúzott, aki azt üzente az utókornak: „Ha lesz emberi arcuk egyáltalán, akkor csókolom őket. Emberi szellemük, ha lesz, tudatom velük, üzenem: csak ennyit tehettem értük”. Farkas Árpád (1944-2021), nyugodj békében!