Előfizetés

Szigorít a határellenőrzésen Szlovákia

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.16. 16:50

Fotó: JOE KLAMAR / AFP
Meghosszabbodhat a várakozási idő az átkelőhelyeken.
Számos ország szigorítja, illetve már szigorította a területére történő belépés szabályait, és korlátozta az egyes közlekedési útvonalakat – közölte a szlovák külügyi tárca a TASR hírügynökséggel. A bumm.sk cikke szerint egyúttal felhívták a figyelmet a február 17-től a Szlovákia határain bevezetésre váró szigorításokra is. „Szlovákia polgárai a korlátlan hazatérés lehetőségét és az utazással járó bonyodalmakat kockáztatják, ha külföldre utaznak a világszerte előreláthatatlan és gyorsan változó járványellenes óvintézkedések ellenére” – fogalmaztak. A külügyminisztérium azt is hangsúlyozta, hogy
  • február 17-től a Szlovákiába történő belépés előtt mindenkinek be kell magát regisztrálnia a korona.gov.sk/ehranica internetes címen.
  • a repülőgépen érkezők kötelesek egyúttal kitölteni egy az utasok nyilvántartására szolgáló formanyomtatványt, és ők is kötelesek vagy otthoni karanténba, vagy karanténközpontba vonulni – kivéve azokat a személyeket, akiknek felmentést ad ez alól az SZK Közegészségügyi Hivatalának a rendelete.
  • a Szlovákiába történő belépéskor, valamint az országban történő tartózkodás ideje alatt is köteles mindenki a rendőri testület tagjainak a kérésére felmutatni a regisztrálásról szóló igazolást.
„Egyúttal felhívjuk a figyelmet, hogy a rendőrség megerősíti az ellenőrzéseket a Szlovák Köztársasággal szomszédos országok határain, amelynek célja a karanténra vonatkozó intézkedések és a határátlépés feltételei betartásának fokozott ellenőrzése. Emiatt meghosszabbodhat a várakozási idő a határátkelőhelyeken” – jegyezte meg a külügyi tárca.

A Türk Tanács egyik vezetőjével egyeztetett a kormányfő Budapesten

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.02.16. 15:16

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Karmelita kolostorban fogadta Sardor Umurzakovot, Üzbegisztán miniszterelnök-helyettesét.
Az ázsiai ország politikusával a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről és a gazdasági kapcsolatok fejlesztéséről is tárgyalt a magyar kormányfő – közölte sajtófőnöke, Havasi Bertalan az állami hírügynökséggel. Orbán Viktor köszönetet mondott a járvány elleni küzdelemben folytatott együttműködésért, melynek keretében tavaly tavasszal Üzbegisztán 650 ezer védőmaszkot küldött Magyarországnak, hazánk pedig üzbég állampolgároknak segített hazajutni a világjárvány kitörése után. 
A megbeszélésen elhangzott: érdemes befektetni a magyar-üzbég gazdasági kapcsolatok fejlesztésébe.

A magyar szerepvállalásra lehetőség nyílik a vízgazdálkodási, a megújuló energiával összefüggő illetve a villamosenergia-hálózat korszerűsítési projektekben, valamint az üzbég mezőgazdaság modernizációjában, például élelmiszeripari feldolgozó kapacitások kiépítésével. Üzbegisztán 50 éves kutatási tapasztalattal rendelkezik a békés célú nukleáris energiafelhasználás terén, emellett az ország a világ hetedik legnagyobb uránkitermelője.
A keddi tárgyaláson kitértek az oktatási cserekapcsolatokra is, Orbán Viktor emlékeztetett, hogy 2023 végéig Magyarország évente 100 üzbég diák számára ajánlott fel ösztöndíjakat itteni tanulmányok folytatása céljából. Sardor Umurzakov a szerdai Magyar-Üzbég Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság 6. társelnöki találkozója kapcsán látogatott Budapestre.

Hó lepte be Athént, fel kellett függeszteni az oltási kampányt

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.16. 14:59

Fotó: ARIS MESSINIS / AFP
Leállították a kompjáratokat a szigetekkel, illetve Athén és a regionális repülőterek közötti légiközlekedést, Görögország fő autópályáját pedig szakaszosan lezárták.
Helyenként 30 centiméteres hótakaró borította kedden Athént, a tömegközlekedés megbénult, a felsővezetékekre dőlt fák következtében a görög főváros egyes kerületeiben megszakadt az áramszolgáltatás és a koronavírus elleni oltókampányt is fel kellett függeszteni. Több hírügynökség is megjegyezte, hogy szokatlan látványt nyújtott a hófedte görög parlament és a Szintagma-tér, az Akropolisz, illetve Athén óvárosa.
A havazás miatt felfüggesztették a kompjáratokat a szigetekkel, illetve Athén és a regionális repülőterek közötti légiközlekedést, Görögország fő autópályáját pedig szakaszosan lezárták a hótömegek miatt.

A tűzoltóság szóvivője szerint több mint 600 segélykérés érkezett be hozzájuk a hárommillió lakosú város térségéből. A közszolgálati televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy a legtöbb telefonhívást kidőlt fák, illetve autóikban rekedt, mentést kérő emberektől kapták, de voltak veseelégtelenségben szenvedő páciensek, akik segítséget kértek, hogy eljuthassanak a létfontosságú dialízisre. Hozzátette:
az oltási kampányt felfüggesztették, de a tűzoltóság emberei segítettek az orvosoknak és az egészségügyi személyzetnek, hogy eljuthassanak oda, ahol szükség van rájuk, illetve az elektromos művek dolgozóinak, hogy eljuthassanak a megrongálódott elektromos póznákhoz a nehezen megközelíthető térségekben.

Értesülések szerint több helyen is szünetelt az áram- és vízszolgáltatás Görögország központi részén. Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök a katasztrófavédelem vezetőivel egyeztetett a bajba jutott, illetve a hó miatt külvilágtól elszigetelt települések lakóinak megsegítéséről. Mint mondta, ilyen mértékű hóesést még nem tapasztaltak. Egyes szakemberek feltételezései szerint
1934 óta nem volt ilyen heves havazás Görögország központi részén.

Az ország északi hegyeiben gyakran esik hó, ami viszont ritka látvány a fővárosban, különösen a heves havazás. Meteorológiai előrejelzések szerint mostani fagypont körüli hőmérsékletet csütörtökön hirtelen beálló 14 Celsius fokos hőmérséklet fogja váltani. Athénban és az ország más részeiben karantén van hatályban. Az iskolákat és a nem létfontosságú cikkeket árusító üzleteket bezáratták a fertőzöttek számának megugrása miatt. Emellett éjszakai kijárási tilalom van életben. A csaknem 11 millió lakosú Görögországban eddig 172 824 koronavírus-fertőzöttet és a fertőzésből eredő 6152 halálesetet regisztráltak.