Előfizetés

Kásler meghatározó hetekre készül a Covid-járvány szempontjából

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.21. 11:38
KÁSLER Miklós
Fotó: Máthé Zoltán / MTVA
Az emberi erőforrások minisztere vasárnap a Facebook-oldalán tett közzé egy veretes szöveget a járványhelyzetről.
"Meghatározó hetek állnak előttünk a koronavírus-járvány alakulása szempontjából" – írta az emberi erőforrások minisztere vasárnap a Facebook-oldalán. Kásler Miklós közölte, Portugália, Csehország és Szlovákia már rendkívül nehéz helyzetbe került a járvány harmadik hulláma, illetve a különböző vírusmutációk miatt. "A szigorú korlátozások ellenére is emelkedő járványügyi adatok azonban hazánkban is figyelmeztető jelként szolgálnak" – fogalmazott. Három hónapnyi bezárkózás után mostanra sokakban megfogalmazódott az ország újranyitásának igénye. "A lazítások elsődleges feltétele viszont a nagyarányú átoltottság" – közölte. Leszögeztem ehhez már öt, a magyar szakemberek által engedélyezett koronavírus elleni vakcina áll rendelkezésre, és eddig több mint 700 ezer ember számára elegendő oltóanyag érkezett Magyarországra belőlük. A tárcavezető végül kiemelte, a legfontosabb, hogy mindenki őrizze meg fegyelmezettségét és bízzon a tudósok, szakemberek döntéseiben a vakcinák kérdésében. "A gazdasági és politikai érdekből történő hangulatkeltéssel szemben pedig éljünk az oltások lehetőségével" – kérte. 

Itthon 2912 újabb Covid-fertőzöttet regisztráltak, míg 47-en belehaltak a betegségbe

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.21. 09:33

Fotó: Balogh Zoltán / MTVA
Kórházban 4233 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 366-an vannak lélegeztetőgépen.
Újabb 2912 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 403 023-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 47, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 14 299-re emelkedett –írja a koronavirus.gov.hu. A gyógyultak száma jelenleg 306 621, az aktív fertőzötteké 82 103. Kórházban 4233 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 366-an vannak lélegeztetőgépen. Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (75 003) és Pest megyében (50 692) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (22 994), Hajdú-Bihar (22 596) és Győr-Moson-Sopron megye (22 453). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (9023).
Közölték, hogy eddig 445 535 fő kapott oltást, közülük 190 705 fő már a második oltását is megkapta. Jelenleg is zajlik a regisztrált legidősebbek oltása a kórházi oltópontokon (Pfizer- és Szputnyik vakcinával), a háziorvosok pedig a 60 év alatti krónikus betegek oltását végzik (AstraZeneca-vakcinával). Jövő héten kezdődhet az oltás a kínai Sinopharm-vakcinával is.

Hétfőn dönt a parlament a veszélyhelyzet meghosszabbításáról

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.21. 09:04

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
A képviselők Simonka György és Tiba István, továbbá Szabó Tímea mentelmi jogának felfüggesztéséről is szavazhatnak.
Az Országgyűlés kétnapos üléssel folytatja munkáját a következő két hétben. A parlament hétfőn dönt a veszélyhelyzet meghosszabbításáról, valamint egy, az államfő által korábban alaptörvény-ellenesség miatt kifogásolt javaslatról. A napirendi javaslat szerint az ülés hétfőn 11 órakor a magyar parasport napjára emlékezéssel, majd napirend előtti felszólalásokkal kezdődik. A képviselők ezt követően másfél órában tehetnek fel interpellációkat a kormány tagjainak. A Ház ezután határoz az igazságügyi miniszter koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló előterjesztéséről. Varga Judit indítványában a veszélyhelyzetben alkotott rendeletek hatályának meghosszabbítására tesz javaslatot, hangsúlyozva, hogy a kabinet alapvető célja a magyar emberek életének és egészségének megvédése, valamint a gazdasági károk mérséklése és a munkahelyek megőrzése. Döntés várható arról a tavaly decemberben elfogadott hulladékgazdálkodási törvényjavaslatról, amelynek egyes passzusait az Alkotmánybíróság (Ab) alaptörvény-ellenesnek minősítette. A parlament szavazhat a Kúria, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) és az ügyészség 2019-es tevékenységéről szóló beszámolókról, valamint Simonka György és Tiba István (mindketten Fidesz), továbbá Szabó Tímea (Párbeszéd) mentelmi jogának felfüggesztéséről is. Az ülésnap azonnali kérdésekkel és válaszokkal zárul. A parlament március 1-jén, hétfőn zárja ülését. A képviselők ekkor kérdéseket és azonnali kérdéseket tehetnek fel a kormány tagjainak.