Előfizetés

Gyorsabban akar oltani az Európai Unió

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.02.23. 22:22

Fotó: MTVA - Vajda János
Egyúttal folytatni kell a vakcinagazolványok közös kidolgozását - vélekedik az Európai Tanács elnöke.
Az EU kiemelt feladata továbbra is a koronavírus elleni oltási kampány fokozása, aminek érdekében fel kell gyorsítania a vakcinák engedélyezési folyamatát, valamint gyártásukat és szállításukat

- hangsúlyozta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az uniós tagállamok videós tanácskozásra készülő vezetőinek kedden elküldött levelében az MTI szerint.

Michel a csütörtökön kezdődő, kétnaposra tervezett informális - és virtuális - csúcstalálkozóra szóló meghívólevelében kiemelte: az új vírusváltozatok megjelenése, valamint a járvány visszaszorítását célzó korlátozások, illetve az egységes piacon az áruk és szolgáltatások zökkenőmentes áramlása közötti megfelelő egyensúly megteremtése továbbra is kihívást jelent. Szavai szerint meg kell találni a megoldásokat annak biztosítására, hogy a vakcinagyártók növelni tudják kapacitásukat, teljesítsék az oltóanyagok mennyiségére és gyártási határidejére vonatkozó kötelezettségvállalásaikat, illetve az oltóanyag-szállítás kiszámítható legyen. Charles Michel véleménye szerint a járvány megfékezéséhez továbbra is szükség lehet korlátozó intézkedésekre a nem alapvető utazásokkal kapcsolatban. Továbbra is alapvető azonban az áruk és szolgáltatások folytonosságának biztosítása az egységes piacon.
Kijelentette, hogy folytatni kell az oltási igazolványok közös kidolgozását, valamint kulcsfontosságúnak nevezte a szolidaritást a kis és közepes jövedelmű országokkal a COVAX programon keresztül, amelyet a koronavírus elleni vakcinával történő ellátásukra hoztak létre. Tájékoztatása szerint az uniós tagállamok vezetői a tanácskozás második napján, pénteken mindenekelőtt az európai biztonság- és védelempolitika kérdéseivel foglalkoznak. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár részvételével eszmecserét folytatnak az EU és a katonai szövetség együttműködéséről, és megvitatják, miként lehetne javítani a biztonsági kihívásokra és fenyegetésekre való reagálás képességeit. Áttekintik továbbá az unió kibertámadásokkal és a hibrid fenyegetésekkel szembeni ellenálló képességének növelésére irányuló munkát - közölte. Michel közlése szerint a tagállami vezetők megbeszélést folytatnak az uniónak a déli szomszédsággal fenntartott kapcsolatairól is. Decemberben az Európai Tanács következtetéseket fogadott el e partnerségről, amelyben kiemelte, hogy a demokratikus, stabilabb, környezetbarátabb és virágzóbb déli szomszédság stratégiai prioritást jelent az EU számára - írja beszámolójában a magyar állami hírügynökség. 

A holland vendéglátóipari szövetség beperli az államot a lezárások miatt

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.23. 16:11

Fotó: ROB ENGELAAR / AFP
A holland vendéglátóipari szövetség (KHN) beperli az államot, a koronavírus-járvány terjedését lassítani hivatott ágazatbéli lezárások miatt - írta kedden a NlTimes holland hírportál.
 A KHN kárpótlást vár el az elmúlt hónapok kiesett forgalma miatt, és azt hogy az állam engedélyezze az október óta zárva tartó vendéglátó egységek mielőbbi újnyitását. A szövetség a távozó egészségügyi miniszter szavaira hivatkozott, aki a Telegraaf holland napilapnak adott nyilatkozatában arról beszélt, hogy a sport és kereskedelmi létesítmények újranyitása járványügyi szempontból jelentősen kevesebb kockázattal jár, mint a vendéglátó ágazaté. A szövetség szerint a holland állam jogellenesen jár el, mivel súlyosan sérti a vendéglátóipari vállalkozások alapvető jogait azzal, hogy megalapozatlan korlátozásoknak teszi ki azokat anélkül, hogy kárukat megtérítené. A KHN elnöke Rober Willemsen szerint, a lezárásokkal kapcsolatos kormányzati döntések alapjául szolgáló járványügyi adatok nap, mint nap változnak, azonban a rendelkezések nem igazodnak ehhez. Willemsen szerint a vendéglátóipari vállalkozók "közel vannak a kétségbeeséshez és nem tűrhetik tovább ezt a fajta diszkriminációt". A NlTimes szerint a holland gazdasági minisztérium felhívta a figyelmet, hogy a vendéglátóipari vállalkozásoknak valójában van lehetősége állami támogatások felvételére: a kormány fizeti a cégek állandó költségeit, és ezt a támogatási rendszert január végén kibővítették. Eddig több mint 46 ezer kérelem érkezett, ebből 19 ezret hagytak jóvá.

Romániában már húszezer ember életét követelte a járvány

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.02.23. 15:36

Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP
Kiugróan sok ember halt meg a Covid-19 következtében az elmúlt 24 órában az országban.
Romániában az utóbbi hetek stagnálása után ismét gyorsulni kezdett a koronavírus-járvány terjedése, kedden pedig meghaladta a húszezret a járvány eddigi áldozatainak száma. A stratégiai kommunikációs törzs keddi jelentése szerint az elmúlt 24 órában kiugróan sok, 119 koronavírusos beteg halt meg. A járványnak tulajdonítható elhalálozások száma hetek óta csökkenő tendenciát mutatott, az utóbbi két hét adatai alapján most a napi 67 haláleset számítana átlagosnak. Az elmúlt napon 3382 új fertőződést diagnosztizáltak: ez is több mint 40 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. Egy hete ismét növekedni kezdett, kedden pedig megközelítette a 7500-at a kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek száma, és több mint 40-nel emelkedett a súlyos esetek száma: jelenleg 978 beteget ápolnak a Covid-kórházak intenzív osztályon. A hatóságok egyelőre kizárják egy újabb teljes zárlat lehetőségét, és megelőzéssel, a jelenlegi korlátozások – éjszakai kijárási tilalom, a gyülekezés korlátozása, kötelező maszkviselés – fegyelmezett betartatásával akarják megelőzni a harmadik fertőzési hullám begyűrűzését az országba. Romániában az új fertőződéseknek a lakosság számához viszonyított arányától függ az, hogy egy-egy településen kinyithatnak-e a vendéglátóhelyek, az iskolák, és a kulturális intézmények. Az utóbbi hetekben a csökkenő esetszámok eredményeképp az ország 41 megyéje közül harminc már a legenyhébb (zöld), tíz pedig a közepes (sárga) besorolásba került, csak Temes megye maradt a vörös zónában, három ezrelék feletti fertőzés aránnyal. A legszigorúbb korlátozásokat továbbra is betartani kénytelen települések – köztük Temesvár és Kolozsvár – polgármesterei azonban lázongani kezdtek, mert szerintük Romániában azokat a megyéket jutalmazzák a járványügyi szigor enyhítésével, ahol nagyon kevés tesztet végeznek. A két nagyváros elöljárói azt hangoztatják: a fertőzési ráta megállapításánál nem mindegy, hogy egy megyében 2500 embert tesztelnek egy nap vagy 40-et. Dominic Fritz temesvári és Emil Boc kolozsvári polgármester azt követelte: a járványügyi operatív törzs vegye figyelembe az elvégzett tesztek számát is, és ne azokat büntesse karanténnal, az iskolák bezárásával, akik sokat tesztelnek, és nem hajlandók becsapni magukat.  A 19,5 millió lakosú Romániában a coronavirus.app kedd délutáni adatai szerint 784 ezer koronavírusos esetet regisztráltak a járvány kezdete óta. Az ország jelenleg a 25. legfertőzöttebb állam azon területek között, ahol megjelent a koronavírus.