Előfizetés

Karácsony Gergely: nem az az erős, aki képes megosztani, hanem aki képes egyesíteni

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.25. 16:18

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A főpolgármester a csepeli buszon történt támadás kapcsán fejtette ki, hogy a viták sem vezethetnek háborúskodáshoz.
Valaki késsel akarta levágni egy hölgy arcáról az SZFE-maszkot, közben megsebesítette őt ma reggel a BKK egyik csepeli járatán. Aljas és gyáva tett – reagált Karácsony Gergely Facebook-oldalán arra, hogy szerdán egy férfi késsel rátámadt egy nőre a buszon. A főpolgármester közölte, hogy a BKK minden rendelkezésére álló információt átad a rendőrségnek a tettes kézre kerítése érdekében. A politikus úgy fogalmazott, hogy semmiféle nézetkülönbség nem lehet indok az erőszakra. A Telex korábban ugyanis arról számolt be, hogy a támadás azért történhetett, mert a nő a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóival és korábbi oktatóival szolidaritást vállaló Free SZFE maszkot viselte. A rendőrség közleménye szerint a támadást szóváltás előzte meg.
„Ne azt keressük állandóan, ki kezdte, kinek a hibája, hanem, hogy miként lehet kirángatni ezt az országot ebből a szörnyűséges gyűlöletspirálból. Ahogy az erőszakos cselekedet is mindig erőszakos, kimondott vagy leírt szavakkal kezdődik, úgy a békés hétköznapok, a kedélyek lehűtése is annak kimondásával kell kezdődjön, hogy mindenki méltóságát és véleményét tiszteletben tartjuk, az ellenfeleket nem tekintjük ellenségnek, a mégoly indokolt viták sem vezethetnek háborúskodáshoz”

– állapította meg a politikus.

Bejegyzésében emlékeztetett arra, hogy Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke beiktatásakor azt mondta, hogy „a politikának nem kell pusztító tűznek lennie, ami mindent elpusztít, ami az útjába kerül”. Karácsony posztját azzal zárta, hogy nem az az erős, aki képes megosztani, hanem aki képes egyesíteni.
Kapcsolódó
Megvágták egy nő arcát egy csepeli buszon

Müller Cecília: húsvétig mindenkit be tudnak oltani, aki regisztrált

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.25. 14:25

Fotó: koronavirus.gov.hu
Az országos tisztifőorvos megismételte: mindegyik védőoltás hatékony.
A harmadik hullám felmenő szakaszában vagyunk - jelentette ki szokásos napi sajtótájékoztatóján az országos tisztifőorvos. Müller Cecília azt mondta, ezt csak úgy tudjuk megfordítani, ha az egyéni és csoportos védelmünket is nagyban fokozzuk. Külön megemlítette a higiéniás szabályok betartását, továbbá a védőoltások fontosságát hangsúlyozta. Utóbbiak beadása gőzerővel folyik, éppen ezért mindenkit arra biztatott, "vegye fel", ha jelentkezik a háziorvosa.  Jelezte, párhuzamosan, több helyről is érkeznek különféle vakcinaszállítmányok. 
Hangsúlyozta, mindegyik Magyarországon alkalmazott védőoltás hatásos. Megismételte azt a miniszterelnöki közlést is, amely szerint mindenkit be tudnak oltani húsvétig, aki regisztrált.

Arról is beszélt, hogy több mint félmillióan már megkapták az oltást és közel 211 ezren vannak azok, akiknek már a második adagot is beadták.   Az operatív törzs műveleti központjának vezetőhelyettese pedig arról számolt be, hogy még mindig vannak olyanok, akiknek nem evidens a maszk használata. Kiss Róbert elmondta, 189-en az utcán, üzletekben 29, tömegközlekedési eszközökön 11 ember ellen kellett a rendőröknek intézkedniük.   Kérdések nem kerültek sorra, mondván, a kormányinfó sajtótájékoztatón Gulyás Gergely "minden" felvetésre válaszolt.

Matolcsy György szerint simán lehetséges, hogy Varga Judit és férje 8 milliós önerőre 192 milliós hitelt kapott

Árpási Bence
Publikálás dátuma
2021.02.25. 11:52
Kötcsei piknik
Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Így szerencsére nem is szükséges ellenőrizni az ügyletet.
Újabb írásbeli kérdéssel próbálkozott az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó, hogy többet megtudjon az igazságügyminiszter banki hiteléről. Mint a Népszava is megírta, a tárcavezető és férje úgy vásároltak 200 millióért ingatlanokat a XII. kerületben, hogy 192 millió forintos kölcsönt vettek fel. A vételárból 8 millió forint foglalót önerőből fizetett ki a család. Az ellenzéki politikus emiatt egyszer már kérdezte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökét, aki akkor a banktitokra hivatkozva nem árul el semmit sem. Most ismételten nekifutott a témának, hangsúlyozva, nem a korlátozás alá eső információk kiadására kéri az MNB vezetőjét.  „Kérdésem mindössze arra irányult, hogy:
  • 1) Ön szerint a hivatkozott lakáscélú kölcsön szabályosan megvalósulhatott-e?
  • 2) Ha esetleg nem, vagy nem biztos benne, akkor mikor indít az MNB eljárást az érintett pénzügyi szervezettel szemben, hogy tisztázza a körülményeket?”
– írta Bangóné Borbély Ildikó. 
„Kérdésével kapcsolatban tájékoztatom, hogy a levelében hivatkozott ügylet a jövedelemarányos törlesztőrészlet és a hitelfedezeti arányok szabályozásáról szóló 32/2014 (IX.10) MNB rendeletben (adósságfék rendelet) foglalt szabályoknak megfelelően megvalósulhatott, így az MNB a rendelkezésére álló információk alapján nem tervezi terven felüli ellenőrzési eljárás megindítását az ügyben”

– írta válaszában Matolcsy György.

Ugyanakkor megnyugtatott mindenkit, hogy a felügyelet folyamatosan ellenőrzi a szabályok betartását és szigorúan fellép az esetlegesen feltárt jogsértések ellen.