Előfizetés

Kilépés a kizárás előtt

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2021.03.03. 19:03

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Min / MTI
Soha nem látott egységben mutatott ajtót a Fidesznek az Európai Néppárt európai parlamenti frakciója.
Kilépett a Fidesz európai parlamenti delegációja az Európai Néppárt (EPP) frakciójából, miután a politikai csoport tagjainak óriási többsége, csaknem 85 százaléka megszavazta a teljes küldöttségek tagságának felfüggesztését, illetve kizárását lehetővé tévő alapszabálymódosítást. Orbán Viktor a kilépésről szóló döntést levélben közölte Manfred Weber frakcióvezetővel, “antidemokratikusnak, igazságtalannak és elfogadhatatlannak” nevezve az előírások megváltoztatását. A Fidesz EP-képviselőinek egyelőre nem kell lemondaniuk választott parlamenti tisztségeikről, azzal megvárhatják a pozíciók kevesebb mint másfél év múlva esedékes félidős újraelosztását. Ugyanakkor nem maradhatnak a szakbizottságok EPP által delegált tagjai és vissza kell adniuk jelentéstevőként vállalt megbízatásaikat is. Hölvényi György, a KDNP EP-képviselője továbbra is a frakció teljes jogú tagja maradhat. Egyelőre nem tudni, hogy a 11 fideszes csatlakozik-e valamelyik már létező politikai csoporthoz, vagy új tömörülést hoz létre. Deutsch Tamás az Azonnali című hírportálnak azt mondta, hogy függetlenként folytatják a munkájukat. Ha így lesz, jóval kevesebb megszólalási lehetőséghez és befolyáshoz juthatnak, mint egy politikai csoport tagjaiként. Manfred Weber frakcióvezető történelminek nevezte az eljárási szabály módosítására tett javaslatot, amelyet a frakciótagok és a pártok szinte mindegyike támogatott.       

“Orbán is az ereszen át menekült”

Újságírók egy csoportjának, köztük a Népszava brüsszeli tudósítójának nyilatkozva Weber szomorúnak nevezte, hogy a Fidesz távozásával megtört az EPP eddigi egysége, és kudarcot vallott a párbeszédre épülő politikája. “Sajnálom, hogy elveszítjük fideszes kollégáinkat, és szeretném megköszönni nekik az elmúlt évben, évtizedben végzett munkájukat”, tette hozzá. Weber ugyanakkor visszautasította Orbán vádjait: “Nem kérünk leckét abból, hogyan kell védenünk a határainkat, hogyan kell meghatároznunk a család fogalmát”. Hangsúlyozta, hogy nem az EPP hagyta el az európai kereszténydemokrácia nagyjai — Schuman, Kohl vagy Adenauer — által kijelölt utat, hanem a Fidesz. A spanyol Esteban Pons González frakcióvezető-helyettes, az eljárási szabályzatot kidolgozó munkacsoport vezetője szerint az Európai Néppárt tagjainak 85 százaléka a mérsékelt, középutas irányvonalat választotta a radikalizmussal, az egységet a megosztással, a kompromisszumot a türelmetlenséggel szemben. Megjegyzése azért is figyelemre méltó, mert a spanyol konzervatívok eddig Orbán odaadó híveiként viselkedtek. “Nagy megkönnyebbülést érzek”, nyilatkozta lapunknak Róza Thun, a lengyel Polgári Platform EP-képviselője. Az Orbán-rendszert rendszeresen bíráló politikus szerint a szavazási eredmény arról árulkodik, hogy sikerült mobilizálni a tagokat, és a pártcsoport egységesen kiállt a közös elvek és értékek mellett. “Világos jelzés ez azoknak, akik megpróbálják az EU alapvető értékeit semmibe venni, hogy nincs helyük az EPP-ben”, hangoztatta a képviselő. A magyar miniszterelnök Webernek címzett leveléről csak annyit jegyzett meg, hogy képletesen “Orbán is az ereszen át menekült”, nem várva meg, míg a pártját felfüggesztik. A luxemburgi Christoph Hansen, aki az alapszabálymódosítás, és közvetve a Fidesz felfüggesztésének egyik kezdeményezője volt, lapunknak azt mondta, hogy sok nemzeti delegációnál már jóideje “kicsordult a pohár” a Fidesszel kapcsolatban, és erre csak rátettek az elmúlt hónapok történései. Szerinte normális, hogy a frakció követni akarta a pártcsaládban már két éve megszületett döntést a magyar tagpárt felfüggesztéséről. A politikus úgy vélte, hogy ezek után a Fidesznek nincs jövője az ernyőszervezetben sem. “Mivel őket az EPP logója alatt választották meg, nem tehetnek mást, távozniuk kell a pártcsaládból is”, hangsúlyozta Hansen, aki szintén megkönnyebbült a frakcióülés után. “De nem vagyok boldog, hiszen ez a döntés egyetlen problémát sem old meg Magyarországon” - tette hozzá. 

Csak a néppárti frakciót hagyja el a Fidesz, a pártszövetséget nem

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.03. 18:43

Fotó: EMMANUEL DUNAND / AFP
Közben szakad a brüsszeli kormánypárti egység, ugyanis az egyetlen KDNP-s képviselő marad a néppárti frakció tagja.
"A Néppártból való távozás még a jövő zenéje, ez a döntés még csak a frakcióból való kilépésről szólt"

- jelentette ki Novák Katalin az Indexnek nyilatkozva.

A családügyekért felelős tárca nélküli miniszter - aki egyben a Fidesz nemzetközi kapcsolatokért felelős alelnöke - a portálnak azt mondta, elfogadhatatlannak tartják, hogy a koronavírus-járvány kellős közepén az Európai Néppárt képviselőcsoportja azzal van elfoglalva, hogy különböző adminisztratív eszközökkel próbálja ellehetetleníteni a Fidesz európai parlamenti képviselőit. A politikus azt mondta, nem időszerű beszélni arról, hogy a Fidesz melyik másik - esetleg jobboldali - pártcsaládhoz csatlakozik a jövőben. Jelenleg megfelel számukra az, hogy függetlenként dolgoznak. 
Ugyanakkor az atv.hu-nak határozott nemmel felelt arra a kérdésre, a frakcióból való kilépésből követik-e a pártcsaládból való távozás.

"A Fidesz tagságát 2019 márciusában, az európai parlamenti választások előtt függesztették fel a pártcsaládban, Donald Tusk EPP-elnök megválasztását követően pedig a Fidesszel való kapcsolata feszült és konfliktusos volt. Tusk már a koronavírus-járvány előtt sem titkolta, hogy a Fidesz kizárása mellett van a pártcsaládból, Trump választási veresége és a Capitolium ostroma után pedig Tusk azt twittelte, »Trumpok mindenhol vannak«, és mindenkinek meg kell védenie a maga Capitoliumát." - fogalmazott a portálnak. 

A KDNP marad a néppárti berkeken belül

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) folytatja az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP) frakciójában megkezdett munkáját - közölte Hölvényi György, a KDNP EP-képviselője Brüsszelben az MTI-nek nyilatkozva szerdán. A magyar kereszténydemokrata képviselő elmondta, a KDNP Antall József korábbi miniszterelnök és Helmut Kohl korábbi német kancellár hívására még az 1990-es évek elején csatlakozott az Európai Néppárt pártcsalád elődjéhez, a Kereszténydemokraták Európai Szövetségéhez (EUCD), tagsága azóta folyamatos. Kiemelte: az alapszabály-módosítás - ellentétben a Fidesszel - a KDNP számára nem teremt jogi helyzetet, közvetlen kényszerítő erő hiányában nem vesz el megszerzett tisztséget. Hölvényi György feladatának nevezte, hogy a lehetőségekhez képest tovább erősítse a vallásszabadságért, az üldözött keresztényekért, a vallások közötti párbeszéd előmozdításáért, valamint az európai fejlesztéspolitikáért megkezdett európai parlamenti munkáját.

Kilencmillió forintnyi bírságot kapott a Szamost bányavízzel szennyező román cég

MTI
Publikálás dátuma
2021.03.03. 17:43

Fotó: Balázs Attila / MTI
A társaság semmit nem tett a szennyezés okának és következményeinek megszüntetése érdekében.
Tetemes bírságot rótt ki a Szamos és Tisza romániai vízgyűjtőjének vízügyi igazgatósága arra a cégre, amely felelős a Szamost február 17-én ért nehézfémszennyezésért. A vízügyi igazgatóság szerdai közleménye szerint a cégnek 120 ezer lej (kilencmillió forint) bírságot kell fizetnie a folyószennyezésért. A hatóság emlékeztetett arra, hogy február 17-én egy elhagyott színesfémbányába beszivárgott víz tört a felszínre, és a bányában lerakódott üledéket magával sodorva szűretlenül jutott a Láposbánya-patakba, ahonnan a Lápos folyóba, majd a Szamosba ömlött. Azt is megemlítették, hogy az érintett társaság a folyószennyezés idején nem avatkozott be a szennyezés okának és következményeinek a megszüntetése érdekében, ahogy azt a kárelhárítási terv előírta. A hatóság szerint ez része volt annak a dokumentációnak, amellyel a társaság megszerezte a vízgazdálkodási engedélyt. A vízügyi igazgatóság közölte: immár nem folyik a februári szennyezés helyszínén bányavíz a Láposbánya-patakba, de a térség patakjai, folyói továbbra is ki vannak téve az egykori bányászat hatásainak. Ha nem történnek a bányavizek megszűrését eredményező beruházások, ezekben a patakokban, folyókban továbbra is megnövekedhet a réz-, cink-, kadmium-, ólom- és nikkelkoncentráció. A bányavíz a kiömlés első óráiban másodpercenként 1,5-1,6 köbméteres hozammal folyt a Láposbánya-patakba, és vöröses színű üledéket sodort magával. A Lápos folyóból vett vízmintákban a mangán, a réz és a cink értéke 2-3-4-szerese volt a megengedett küszöbértéknek, a vasé pedig ennél is sokkal magasabb. A szennyezés nem okozott halpusztulást a Láposban és a Szamosban.