Előfizetés

Magyar-lengyel támadás a jogállami rendelet ellen

Halmai Katalin (Brüssszel)
Publikálás dátuma
2021.03.11. 14:21

Fotó: ARNE IMMANUEL BANSCH / AFP
Parlamenti képviselők jogi lépésekkel fenyegetik az Európai Bizottságot, ha továbbra sem lesz hajlandó szankcionálni a jogállamot sértő korrupt kormányokat.
Magyarország és Lengyelország csütörtökön megtámadta a jogállami feltételrendszert rögzítő európai uniós rendeletet az EU Bíróságán — jelentette be Varga Judit igazságügyi miniszter a Facebook oldalán. A luxembourgi székhelyű testületnek azt kell eldöntenie, hogy az uniós kifizetéseket a jogállami normák tiszteletben tartásához kötő jogszabály összhangban áll-e az uniós előírásokkal. Budapest és Varsó szerint nem, az uniós intézmények szerint igen. A döntésnek nincs határideje, de sürgősségi eljárás esetén akár már az év végén megszülethet az ítélet. Petri Sarvamaa finn néppárti európai parlamenti képviselő a rendelet alkalmazásáról tartott csütörtök délelőtti plenáris vitában közölte, hogy az EP és mellette néhány tagállam sürgősségi eljárást fog kérni az EU Bíróságától. Ha így lesz, akkor a bírósági elnöknek kell eldöntenie, hogy helyt ad-e a kérésnek. Sürgősséggel tárgyalt ügyek esetén a bírák 6-9 hónap alatt meghozhatják a döntést. A január 1-je óta hatályban lévő jogszabályt egyelőre nem alkalmazza az ezzel megbízott Európai Bizottság, mert az állam- és kormányfők — a közösségi költségvetés megvétózásával fenyegető magyar és lengyel vezetés nyomására — tavaly decemberben úgy határoztak, hogy először meg kell várni az EU Bíróságának döntését. Ennek az eljárásnak a jogszerűségét azonban többen vitatják. A rendelet elkészítésében és jóváhagyásában kulcsszerepet játszó Európai Parlament szerint az uniós vezetőknek nem volt joguk dönteni a halasztásról, mivel a vezetői testület egyetlen határozata sem írhatja felül a közösségi jogszabályokat. Ebből fakadóan az EU27-ek nem utasíthatják a független Európai Bizottságot, hogyan gyakorolja jogosítványait. A plenáris vitában felszólaló képviselők túlnyomó többsége ezért követelte, hogy az Európai Bizottság késlekedés nélkül alkalmazza az előírásokat, és szankcionálja azokat a jogállami visszásságokat, amelyek közvetlenül az uniós források elköltéséhez kapcsolódnak. A momentumos Cseh Katalin arról beszélt, hogy a tétlenség önmagában jogsértésnek számít. Néhány képviselő megfenyegette az uniós jog betartása fölött őrködő testületet, hogy az EU Bírósága elé citálják, amiért nem tesz eleget szerződéses kötelezettségeinek. A hozzászólásokra válaszoló Johannes Hahn költségvetési biztos nem tett ígéretet a gyors cselekvésre. Bevezetőjében azt mondta, hogy a bírósági ítélet megszületése előtt az Európai Bizottság semmilyen eljárást nem fog elindítani, híven az állam- és kormányfők elvárásához. A vitát követően viszont már azzal magyarázta az időhúzást, hogy minden ügyet alaposan és körültekintően elő kell készíteni, nehogy jogi szempontból támadható legyen. Az osztrák nemzetiségű biztos megerősítette, hogy már most nyomon követik a tagállami lépéseket, és a január elseje óta érvényben lévő rendelet hatálya alá tartozó jogsértéseket visszamenőleg is büntetni fogják.

A nagy karantén rablás: a retiküljével együtt húzta magával az idős asszony( (videó)

Vas András
Publikálás dátuma
2021.03.11. 13:06

Fotó: Magyarország Ügyészsége
A házi karantén alatt előbb lopni, majd rabolni indult Kaposváron egy harminc éves férfi. Az ügyészség bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás kísérlete, és egyebek miatt emelt ellene vádat.
 A büntetett előéletű kaposvári férfi tavaly szeptemberében egy helyi áruházban több, mint ötezer forintnyi élelmiszert és kozmetikumokat rejtett a táskájába, ám a biztonsági szolgálat munkatársai észrevették, és visszavették tőle az árucikkeket. Mivel az áruházban nem járt sikerrel, a vádlott másnap úgy akart pénzhez jutni, hogy Kaposvár egyik forgalmas útkereszteződésében, egy járdaszigeten várakozó idős asszony kezéből próbálta meg kirántani a kézitáskát. A férfi többszöri próbálkozása ellenére azonban a sértett nem engedte el a táskát, ezért a vádlott a gyalogos átkelőhely közepéig húzta az idős asszonyt, aki ott elesett. A vádlott csak akkor hagyta abba a ráncigálást, amikor egy járókelő az idős nő segítségére sietett. A megtámadott ezek után bement a közeli áruházba, ám, mivel a férfi még mindig követte, a biztonsági őrök segítségét kérte, akik kihívták a rendőröket, s megérkezésükig visszatartották a vádlottat. Az ügyészség vádiratában az azóta is letartóztatásban lévő, többszörös visszaesőnek minősülő vádlottal szemben fegyházbüntetést indítványozott.

450 ezer vakcinát fogadott Orbán Viktor a repülőtéren

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.11. 11:31

Fotó: Facebook/Orbán Viktor
A kormányfő mindenkit arra buzdított, hogy regisztráljon az oltásra.
COVID 2/121. 450.000 vakcina érkezett, ezzel újabb 450.000 ember életét tudjuk megmenteni. Regisztráljanak és oltassák be magukat

- írta Facebook-oldalán a miniszterelnök.

Elsőre sem a kormányfői közlésből, sem a képekből nem derült ki, hogy pontosan melyik gyártó készítményei érkeztek meg Budapestre, aztán később a külgazdasági és külügyminiszter pontosította: a kínai Sinopharm termékeiről van szó.