Előfizetés

A kormányzó párt nyerte a bolgár választásokat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.05. 11:45

Fotó: LUDOVIC MARIN / AFP
A Bojko Boriszov vezette kormányzó párt nyerte a bulgáriai választást az exit pollok szerint.
A hivatalban lévő miniszterelnök, illetve a jobboldali Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) nevű párt nyerte a bolgár parlamenti választásokat az exit pollok szerint - írta az Euronews. Az országot - kisebb megszakítással - 2009 óta irányító Bojko Boriszov és pártja a szavazatok mintegy 26 százalékát kapta meg. A második helyen az ellenzék legnagyobb pártja végzett. A Kornyelija Nyinova által vezetett Bolgár Szocialista Párt (BSP) – a kommunistákat is magában foglaló választási koalíciója – a szavazatok közel 18 százalékára számíthat. 15 százalék körüli eredménnyel végezhet a tavaly februárban alakult populista „Vannak ilyen emberek”, amelyet pártként júniusban jegyeztek be. A showman-ből politikussá lett Sztanyiszlav Trifonov pártja ezzel rövid idő alatt a harmadik legnagyobb erővé vált Bulgáriában. Mivel abszolút többsége nem lesz, Boriszov pártja vélhetően – továbbra is az Egyesült Hazafiak nacionalista szövetséggel – koalícióban kormányoz majd A választást mérsékelt részvétellel, a koronavírus-járvány miatti szigorú járványügyi szabályok betartásával rendezték meg.  (forrás: Napi.hu

Biden: A vakcina erkölcsi kötelezettség

MTI.hu
Publikálás dátuma
2021.04.05. 10:36

Fotó: AFP/MANDEL NGAN
Az Egyesült Államokban a vasárnapi adatok szerint összesen 165 millió adagnyi vakcinát adtak már be
„A világosság világít a sötétségben, de a sötétség nem fogta fel” – ezt a mondatot idézte Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke János evangéliumából a húsvéti köszöntővideójában, amiben feleségével együtt arra kértek mindenkit, hogy oltsák be magukat.  Biden elmondta a videóban, hogy osztják Ferenc pápa üzenetét, miszerint a koronavírus-oltást beadni egy „erkölcsi kötelezettség”, ami megmentheti az emberek életét. Az elnök szerint azzal, hogy valaki beoltatja magát, illetve arra bátorítja a hitközösségét vagy közvetlen környezetét, annak az lesz a vége, hogy nemcsak le lehet győzni a vírust, hanem egyre közelebb kerül az a nap, amikor együtt lehet majd ünnepelni. A videót itt lehet megnézni:
Az Egyesült Államokban a vasárnapi adatok szerint összesen 165 millió adagnyi vakcinát adtak már be, az amerikai járványügyi központ szerint szombaton több mint 4 millió adagot. (forrás: Telex

Húsvéti tojásokra írt üzenetekkel tiltakoztak a tüntetők

MTI.hu
Publikálás dátuma
2021.04.05. 08:17
Easter Egg Strike Against The Military Coup In Myanmar
Fotó: MYAT THU KYAW / Myat Thu Kyaw/NurPhoto
Húsvéti tojásokra írt üzenetekkel tiltakoztak vasárnap a hadsereg hatalomátvétele ellen Rangunban, több kép, köztük a junta központi döntéshozó testületét vezető Min Aung Hlaing tábornok lemondását követelő felirat a közösségi médiára is felkerült.
"A húsvét a jövőről szól, Mianmar népére pedig ragyogó jövő vár egy föderális demokráciában" - áll a hadsereg hatalomtávétele során feloszlatott civil kormány egyik keresztény tagjának közleményében. "Jézus feltámadt - halleluja! Mianmar is feltámad!" - jelentette ki Twitter-üzenetében Charles Bo bíboros, a mianmari katolikus egyház legmagasabb rangú főpapja. A délkelet-ázsiai országban a hadsereg február elején vette át a hatalmat, azóta szinte folyamatosak a tüntetések, a hatóság pedig éles lőszert is bevet a tiltakozók ellen. A mianmari Politikai Foglyokat Támogató Egyesület (AAPP) szerint szombat estig 557 ember vesztette életét, 2658-an pedig őrizetben vannak, köztük azok is, aki a múlt héten a CNN hírtelevízió munkatársainak nyilatkoztak. Az állami média péntek este arról adott hírt, hogy a hatóságok vádat emeltek a televízió, a közösségi média és a sajtó 18 prominens képviselője ellen azon a címen, hogy lázadásra és parancsmegtagadásra szólították fel a katonákat. Többen, köztük egy ismert blogger elrejtőztek a hatóságok elől.