Előfizetés

Teltház van a Szent Ferenc Kórház poszt-Covid részlegén

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.07. 11:21

Fotó: Szent Ferenc Kórház
A betegek 15-47 százalékának van egynél több poszt-Covid tünete. Egyre több a fiatal.
A Szent Ferenc Kórházban jelenleg telt ház van a Covid-19 utáni rehabilitációs részlegen, miközben a múlt héten elindult az ambuláns rehabilitáció is, amit részint otthoni, részint nappali kórházas ellátás keretein belül végeznek, illetve fognak végezni – fogalmazott az InfoRádiónak Toldy-Schedel Emil főigazgató, aki szerint a mostani érintettek egyértelműen fiatalabb korosztályból kerülnek ki, mint korábban, és a tünetek is sokkal összetettebbek. A szakember elmondta: a tünetegyüttes alapvetően hasonló: ízérzés- és szaglászavar, fulladás, száraz köhögés, a szívizom és a szív külső hártyájának a gyulladása, szívelégtelenség, különféle ízületi- és izomfájdalmak, illetve újonnan kialakult cukorbetegség és pszichés zavarok, köztük az alvászavar, demencia, valamint a gyerekeknél a tanulási zavar. Azoknál, akik otthon élték át a koronavírus-fertőzést, a tünetek gyakorta több héttel később jelentkeznek, kiváltképp a mentális tünetek, a depresszió. Toldy-Schedel Emil megerősítette a Dél-pesti Centrumkórház főorvosának szavait, miszerint eleinte „csupán” a betegek 10-15 százalékánál észlelték a poszt-Covid-szindrómát, jelenleg azonban ez inkább már 30 százalék körüli, sőt. Ennek részben az az oka, hogy a tünetek egy része később alakul ki, akár hónapokkal később, részben pedig, hogy egyre több állapotról tudni biztosan, hogy az a Covid-fertőzés egyfajta következménye. Így pedig – ahogyan a nemzetközi irodalomban is szerepel – a betegek 15-47 százalékának van egynél több poszt-Covid tünete, tünetegyüttese.

Fals indokkal tartotta távol a kórháztól a DK-képviselőjét Pintér Sándor

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.07. 11:16

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Amit egy kormánypárti újságíró megtehet, az egy ellenzéki képviselőnek tilos.
Nem engedték be Oláh Lajos (DK) országgyűlési képviselőt a budapesti Péterfy Sándor utcai kórház Covid-osztályára azután, hogy erre írásban kért lehetőséget az ellenzéki politikus Pintér Sándor belügyminisztertől.  A hivatalos parlamenti írásos kérdést a történtek után, még március 18-án benyújtotta Oláh Lajos, „Mikor látogathatja meg egy képviselő az újságírókhoz hasonlóan egy kórház Covid-osztályát?” címmel. A dokumentumban kiemelte:
„Február 26-án azonban az MTVA híradója levetített egy riportot, amit a Honvéd Kórház Covid-osztályán forgatott az M1 stábja. Megjegyzem, az MTI fotósai már korábban is készíthettek fölvételeket a járvány miatt szigorúan elkülönített és lezárt osztályokon. Azt remélem ezért, hogy ha újságírók számára lehetséges volt a látogatás, akkor arra sincs ok, hogy ugyanezt egy országgyűlési képviselőtől megtagadják.”

Ezt Oláh Lajos természetesen a védőintézkedések maximális betartásával tervezte volna, viszont április 6-án kedden megérkezett az elutasító válasz, Pintér Sándor nevében Kontrát Károly államtitkártól. Szerinte a képviselő zavarná a gyógyítást. A válaszban ugyanis ez szerepel:
„Az egészségügyi intézmények erőforrásaikat a járvány elleni küzdelemre fordítják, így jelenleg a látogatás megszervezése nem biztosítható.”

Lélegeztetett beteget lát el egy védőfelszerelést viselő orvos a fővárosi Honvédkórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A hajléktalanok emberi jogainak tiszteletben tartására figyelmeztetik a kormányt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.07. 09:17

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A nemzetközi szövetség szerint a Szabolcs utcai kórház életmentő szolgáltatást nyújt.
Közleményben szólítja fel a hajléktalan emberekkel foglalkozó nemzeti szervezetek európai szövetsége (FEANTSA) a magyar kormányt, hogy biztosítsa a Szabolcs utcai kórház további működését. “Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a világjárvány ideje alatt, amikor a hajléktalan emberek a Covid19 által leginkább veszélyeztetett csoportok közé tartoznak, akik számára értelmetlen a ‘maradj otthon’ felszólítás, akkor egy számukra létfontosságú intézmény veszélybe kerülhet” - olvasható a szervezet honlapján közzétett közleményben. A FEANTSA hangsúlyozza: egészségügyi munkacsoportja a helyszíni látogatása során meggyőződött arról, hogy a Szabolcs utca nélkülözhetetlen intézmény, amelyben európai szintű ellátásban részesülnek az ápoltak. Az Európa különböző országaiból érkezett szakemberek külön hangsúlyozták, hogy az intézmény milyen fontos szerepet játszik abban, hogy a hajléktalanok számára a kórházi ellátást követően biztosítja a felépülést. Ennek hiányában ezek az emberek azonnal az utcára kerülnének. “A magyar kormány nemzetközi emberi jogi kötelessége, hogy mindenki egészséghez való jogát biztosítsa. Tudjuk, hogy a hajléktalan emberek egészségügyi ellátását számos tényező hátráltatja, ezért ez a célzottan róluk gondoskodó központ életmentő szolgáltatást nyújt” - fogalmaz közleményében a nemzetközi szövetség.