Előfizetés

Tanácstalan a NAV, gyanús-e a NER-találmány, az ethnofitness

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.12. 15:42
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Feljelentésként értékelte Vadai Ágnes megkeresését a Népszava által feltárt úgynevezett ethnofitness-ügyben Polt Péter legfőbb ügyész, aki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatóságához továbbította a DK-s politikus beadványát.
Kérdését feljelentésként értékeltem, és elbírálás céljából a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatóságához továbbítottam – írta hétfő dátummal Polt Péter válaszlevelének első részében Vadai Ágnesnek az úgynevezett „ethnofitness” ügyében. A legfőbb ügyésznek a DK-s országgyűlési képviselő a Népszava március 23-i Meghökkentő összegekből alakul a népi edzésforma című cikke alapján vetette föl a költségvetési csalás kérdését. Ugyanis, mint azt lapunk közölte, munkatársunk közérdekű adatigénylés nyomán munkatársunk betekinthetett azokba a pályázatokba, amelyek Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter egyedi döntése alapján kaptak támogatást tavaly decemberen, a járvány második hulláma idején. Az ügyről még januárban megírtuk:
„A magyar ethnofitness edzésforma kidolgozására” nyert 12 millió forint támogatást a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán, Kásler Miklós miniszter döntése nyomán decemberben a nagykanizsai bejegyzésű Élet Szolgálat Egyesület.

A „magyarosítva” ethno-fitnesznek is nevezett projektben a támogatásból „a földművelő magyar nép zenéjét és táncát” próbálják megkedveltetni. A költségek részletezéséből kiderült: „projektvezetőként” Kása Csaba, a humántárca alá tartozó állami Magyarságkutató Intézet (MKI) szakértője 2 millió forintot kap. A Népszava januárban arról is írt, hogy az Élet Szolgálat Egyesület vezetőjének férje, a szervezet alelnöke, Törőcsik Pál, aki két évtizede volt Nagykanizsa fideszes alpolgármestere a lényegről is fellebbentette a fátylat:
„Ez a mi találmányunk, fitnesz mozgáskultúra magyar népzenére.”

A szervezet honlapján megadott telefonszám nem működik, és az egyesület nagykanizsai címén csak egy üres lakást található. A szervezet elnöke, Törőcsikné Gyurácz Andrea nem is tudta, mi az a „magyar ethnofitness”.
Mindezek után Polt Péter most azt is írta az ügyben érdeklődő ellenzéki képviselőnek, hogy a „nyomozó hatóság az érdemi döntés meghozatala érdekében” feljelentéskiegészítést rendelt el, 2021. április 30-i határidővel.

Visegrádon rejthették el az ismert valóságshow szereplő holttestét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.12. 09:09

Fotó: Bársony Bence / RTL Sajtóklub
VV Fanni ügyének felderítésébe az FBI is bekapcsolódott, de áttörést az amerikai segítség sem hozott.
Bejelentkezett egy ismeretlen levélíró a bíróságra, azt állítva, tudja, hol találhatók a VV Fanni néven ismertté vált egykori valóságshow-szereplő, Novozánszki Fanni földi maradványai. A prostituáltként dolgozó nőnek 2017 májusában veszett nyoma a Marina-parton, az ügyben B. Lászlót vádolják, aki az ügyészség szerint végzett Fannival. Az ügybe az FBI segítségét kérték, a szervezet munkatársai behatároltak egy stéget a Dunaújvárossal szemközti partszakaszon, ahonnan a vádlott vízbe dobhatta a holttestet. Ám ha igaz az értesülés, akkor a nyomozók eddig teljesen más helyen kutattak.  
"Egy rövid, lényegre törő, pár soros levélről van szó, amiben egy dunaparti betonlépcsőt is emleget az illető, s hogy egész pontosan ott találhatóak a sértett maradványai"

- mondta el a Bors érdeklődésére B. László ügyvédje.  Mindez a védelemnek kedvez, hiszen a vádlott bizonyíthatóan nem járt Visegrádon és környékén abban az időben. Azt egyelőre nem tudni, a levél miatt elrendeltek-e nyomozást. 

Több mint 40 ember halt meg a „bika” miatt csaknem egy év alatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.11. 17:57

Fotó: RTL Híradó
A veszélyes anyagot árusítók ellen május óta több száz eljárás indult.
Már több mint negyvenen haltak meg a bika néven ismertté vált kábítószer miatt – számolt be róla az RTL Híradó. A bika olyan idegméreg, amely kómaszerű állapotot okoz, károsítja az agyat, és gyorsan halált okozhat. Először tavaly májusban foglalt le belőle a rendőrség egy nagyobb mennyiséget, a narancssárga téglapor-szerű agyagot egy dílernél találták. A rendőrség most részleteket árult el a szer első áldozatáról, aki 22 éves volt, és miután fogyasztott a drogból, buszra szállt. Akkor lett rosszul, amikor leszállt a járműről. Az egyik utas orvos volt, de ő sem tudott már a fiatalemberen segíteni. Csaknem egy év alatt már több mint negyven ember halált okozta az olcsó drog. Többnyire Budapesten és az észak-keleti megyékben bukkant fel. A szakértő szerint sokszor a dílerek sem tudják, hogy milyen szert rendelnek, főként Kínából. A veszélyes anyagot árusítók ellen május óta több száz eljárás indult. Az új pszichoaktív szerekkel kereskedők egyébként egy törvénymódosítás miatt idén már súlyosabb büntetést kaphatnak. Így akár 15 évre is ítélhetik őket.