Előfizetés

Tüntetést szerveznek szerdára Navalnij hívei

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.04.18. 18:05

Fotó: AFP/KIRILL KUDRYAVTSEV
A szervezők azzal vádolták meg az orosz hatóságokat, hogy "megölik" az ellenzéki politikust.
Tüntetést hirdettek meg szerdára az orosz nagyvárosokban a pokrovi börtönben éhségsztrájkot folytató orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij hívei. A felhívást vasárnap tette közzé a politikus YouTube-csatornáján Ivan Zsdanov, a Navalnij alapította Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványa (FBK) igazgatója és Leonyid Vokov, a regionális Navalnij-törzsek hálózatát Litvániából koordináló aktivista. Az elítélt politikus hívei korábban azt ígérték, hogy akkor hirdetnek meg tiltakozó megmozdulást, ha ehhez félmillió támogatót gyűjtenek össze az interneten. Zsdanov és Volkov most azt mondta, hogy nem fog erre várni, mert "várni és halogatni többé nem lehet", az "extrém helyzet extrém megoldásokat követel meg". A szervezők azzal vádolták meg az orosz hatóságokat, hogy "megölik" Navalnijt.
A politikus szabadon bocsátását követelő oldalra vasárnapig csaknem 460 ezren jelentkeztek fel. Az FBK csütörtökön közölte, hogy közülük mintegy 400 ezer ember elektronikus postacíme nyilvánosságra került.

Navalnij orvosa, Anasztaszija Vasziljeva szombati bejelentése szerint a 44 éves, a felfüggesztett börtönbüntetés feltételeinek megsértése címén két és fél évi letöltendő szabadságvesztésre ítélt, március 31. óta éhségsztrájkoló politikus akár a közeli napokban meghalhat, mivel rendkívül rossz a vérképe. Az orvos úgy vélekedett, a leletek arra vallanak, hogy szív- és veseleállás fenyegeti. Navalnij egyébként azért kezdett éhségsztrájkba, mert szerinte nem részesül megfelelő orvosi ellátásban. Az ellenzéki elítélt ügyvédjei szerint már a hét elejére 15 kilót fogyott. A március vége óta hátfájásra és végtagzsibbadásra panaszkodó rabnál az MR-vizsgálat két porckorongsérvet állapított meg. Az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) Vlagyimir megyei parancsnoksága kedden közölte, hogy Navalnijt egy héttel korábban teljes körű orvosi vizsgálatnak vetették alá, és a konzílium kielégítőnek minősítette egészségi állapotát. A hatóság szerint sem Covid-19-et, sem tbc-t nem találtak nála.
Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden készül elmondani a parlament két házához intézett éves üzenetét. Az államfőtől orosz regionális parlamenti képviselők és a nyugati kulturális elit 70 képviselője nyílt levélben követelte Navalnij szabadon bocsátását.
Korábban a politikus szimpatizánsai január 23-án, 31-én és február 2-án tartottak tiltakozást Oroszország több városában. Az OVD-Info civil szervezet szerint ezek több mint 11 ezer részvevőjét vették őrizetbe.

Pénteken a moszkvai ügyészség kezdeményezte a bíróságon, hogy minősítse szélsőséges szervezetnek a FBK-t, jogutódját, az Állampolgári Jogok Védelmének Alapítványát (FZPG) és a Navalnij-törzsek hálózatát. Az ügyészség közleménye szerint ezek a szervezetek liberális jelszavakkal takarózva "a szociális és a társadalompolitikai helyzetet destabilizáló feltételek megteremtésével" foglalkoznak, a "színes forradalmak forgatókönyvének felhasználásával". Az FBK a szeptemberben esedékes parlamenti választások előtti "példátlan nyomásgyakorlásnak" minősítette ezt az ügyészségi indítványt. 

Nem hagyják meghalni

Oroszország londoni nagykövete szerint az orosz hatóságok nem hagyják, hogy Alekszej Navalnij meghaljon a börtönben. Andrej Kelin szerint az ellenzéki politikus kórházi ellátásban részesül nem messze attól a helytől, ahol büntetését tölti, és a nagykövet tudomása szerint az ellenzéki politikus nem emelt panaszt kezelésének körülményei miatt. "Higgye el nekem, ügyelünk arra, hogy (Navalnij) megkapja a szükséges orvosi ellátást" - fogalmazott a diplomata. Arra a riporteri kérdésre, hogy az orosz hatóságok hagynák-e Navalnijt meghalni börtönében, Kelin úgy válaszolt: Oroszország "természetesen soha nem engedné", hogy ez megtörténjen. Hozzátette ugyanakkor, hogy Alekszej Navalnij "huligán módjára viselkedik, igyekszik minden létező előírást megszegni, és célja mindezzel az, hogy magára vonja a figyelmet".

Veszedelmes viszonyok - Meglehet az eredménye Prága szigorának az oroszokkal szemben

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2021.04.18. 16:48

Fotó: Népszava
Fagypontra került az orosz-cseh viszony 18 orosz diplomata Prágából való kiutasítása után. Az ügy a cseh választásra is hatással lehet.
Hatalmas diplomáciai botrány tört ki Csehország és Oroszország között ráadásul éppen akkor, amikor Milos Zeman oroszbarát elnök mind nagyobb befolyást próbál gyakorolni Andrej Babis kormányára. Prága azzal vádolja Oroszországot, hogy katonai hírszerzésének köze volt 2014 októberében és decemberében a morvaországi, vrbeticei lőszerraktárban történt robbanásokhoz, ezért az ország 18 orosz diplomatát utasított ki. Erről Andrej Babis kormányfő rendelkezett, aki azt állította, döntésével Zeman elnök is egyetértett. „Csehország szuverén állam, s ezért kellő mértékű választ kell adnia a példátlan történtekre” – fejtette ki a miniszterelnök.
A Prágától 110 kilométerre, keletre található vrbeticei gyártelepen kialakított raktárban történt robbantásokban két személy vesztette életét és különösen az első detonációt követően komoly anyagi kár keletkezett, több száz embert kellett kitelepíteni a környékről.

Az Ostrava Imex Group által bérbeadott raktárat különféle cégek használták. Az ügy kapcsán elsősorban a cseh rendőrség szervezett bűnözéssel foglalkozó részlege foglalkozott. A nyomozás szerint a robbantást az orosz katonai hírszerzés, a Felderítő Főcsoport állt. Prága két napot adott a diplomatáknak az ország elhagyására. A rendőrség két orosz útlevéllel rendelkező férfit keres, akik az októberi robbanás idején cseh területen tartózkodtak. A Respekt című lap úgy tudja, arról az Anatolij Cepigről és Alekszandr Miskinről van szó, akik 2018-ban, az Egyesült Királyság meg akarták ölni a kettős ügynök Szergej Szkripált. A cseh rendőrség azt gyanítja, a robbantással akarták megakadályozni, hogy Csehországból fegyverrel lássák el Ukrajnát, mely országgal az oroszok háborúban állnak. A Bellingcat oknyomozó portál pedig rámutatott, ebben az időben Bulgáriában is felrobbantak lőszerraktárak, így ez esetben is felmerül az orosz szál gyanúja. Marija Zaharova orosz elnöki szóvivő közölte, Prágának tudnia kell, hogy mi következik az ilyen „trükkök” után. Vlagyimir Dzsabarov, a Szövetségi Tanács részéről pedig kijelentette, hasonló lépést várhatnak Moszkvától, vagyis Oroszország szintén tömegesen utasíthat ki cseh diplomatákat.  
Az egész ügyben nem csak az az érdekes, hogy ilyen sok diplomatát utasított ki Prága, hanem az, hogy milyen cseh belpolitikai helyzetben tört ki a diplomáciai botrány. Múlt hétfőn azért távozott Tomás Petrícek külügyminiszter, mert a szociáldemokraták hétvégi kongresszusán alulmaradt Jan Hamácek pártelnökkel szemben. Előbbi jóval kritikusabb volt Babis pártjával, a koalíciós partner ANO-val szemben, mint maga a pártelnök. Petríceknek azért is távoznia kellett, mert Milos Zeman követelésével szemben elutasította, hogy az Európai Gyógyszerügynökség által nem engedélyezett Szputnyik V vakcinát vásároljanak. Hamácek a cseh diplomácia vezetőjének leváltásával tehát az államfőnek is szívességet tett. Ebben az interregnumban ideiglenesen Hamácek vette át a külügyi tárca irányítását és nem is tétlenkedett, mára, hétfőre moszkvai vizitet szervezett, melynek keretében tárgyalni kívánt vendéglátóival a Szputnyik V megvásárlásáról. Csakhogy mint az Aktuálne.cz hírportálja kiderítette, a 2018 júniusa óta a belügyi tárcát irányító Hamácek már másfél héttel a szombati bejelentés előtt, a hírszerzési bizottság ülésén értesült a cseh rendőrség által terrorcselekménynek minősített vrbeticei robbanásokkal kapcsolatos orosz szálról, s ennek ellenére szervezte meg oroszországi látogatását.
Mindenesetre a fejlemények hatására szombaton kénytelen volt lemondani a moszkvai utat, ami azt is jelentheti, hogy egyelőre nem lesz orosz vakcina Csehországban.

Hamácek moszkvai útját valójában Andrej Babis tiltotta le. S itt jöhet egy másik fontos szál az ügybe: a miniszterelnök számára kapóra jön a diplomáciai botrány, mert a határozott fellépéssel esélyt lát arra, hogy újra növelje pártja, az ANO népszerűségét az októberi parlamenti választás közeledtével. Már két legutóbbi felmérés is azt mutatta, hogy a Kalózpárt és a STAN nevű tömörülés liberális választási szövetsége vezeti a közvélemény-kutatásokat, így csökken az esélye annak, hogy Babis a kormányfői bársonyszékben maradjon. Tekintélyének azok a dokumentumok sem tettek jót, amelyek igazolták, miszerint együttműködött az egykori kommunista titkosszolgálattal, az StB-vel. 

Beindult a német vakcinaturizmus, a cél Moszkva

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.18. 16:36

Fotó: ILIYA PITALEV / Sputnik via AFP
Magáncég biztosítja az oltóanyagot, szállást ad és akár kultúrprogramot is szervez.
Német állampolgárok utaztak Moszkvába, hogy minél előbb megszerezzék a koronavírus elleni védőoltást. Az orosz fejlesztésű Szputnyik V oltóanyag első adagját egy háromnapos túra keretében, a szálláshelyül szolgáló hotelben kapták meg egy orosz magánszolgáltatótól – írta az Euronews az Ororszországban beindult vakcinaturizmusról. Sok német akar Moszkvába utazni, hogy oltást kapjon, és ezt összekötik egy kis nyaralással, vagy valamilyen kulturális programmal – mondta az utazásszervező, Hans Blank. A Szputnyik V vakcina még nem kapott engedélyt az Európai Gyógyszerügynökségtől, ám ez az ideérkező németeket nem zavarja. — Úgy láttam, hogy Németországban nagyjából öt-tíz hónap lenne, mire megkapnám az oltást, ami nekem túl sok idő, ezért más lehetőség után néztem. Először jött Szerbia, de annak vége, a második opció viszont Oroszország, ami működik – mondta Uwe Keim vakcinaturista. A németországi Frankfurtból indított első moszkvai vakcinatúrán mintegy ötven ember vett részt. (Képünkön: Moszkvában futószalagon megy az „oltakozás”)