Előfizetés

Az EU pénzéből emelné az orvosok bérét a kormány, és kaphat Brüsszeltől választási ajándékot is

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.19. 08:54

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Immár hivatalos a mondás, hogy veszélyben a betegellátás, a jelenlegi feltételek mellett már nem tekinthető elégségesnek.
Az orvosok bérének rendezése jelentős költségvetési tétel: a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) büdzséje szerint az idén 293 milliárd forinttal nő a doktorok, ápolók, háziorvosok, fogorvosok és asszisztenseik fizetésére szánt kiadás, írja a g7.hu. Ez óriási összeg, hiszen az idénre várt költségvetési kiadások 1,8 százalékát teszi ki. Rövid távon azonban – ha az Európai Bizottság rábólint – mindez egy fillérjébe se kerül a magyar államnak. A Magyarország számára várhatóan 6800 milliárd forintnyi támogatást jelentő Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) tervében ugyanis az szerepel, hogy 300 milliárd forintot költene a kormányzat egészségügyi bérfejlesztésre. Azaz a Fidesz-kormányzat komoly ajándékot kaphat Brüsszeltől: a választások előtti évben áttételesen 300 milliárd forintnyi szabadon elkölthető forráshoz jut. Az orvosi bérnövekedéstől azt várja a kormányzat az EU-nak szánt összefoglaló szerint, hogy csökken az orvosok és általában az egészségügyi szakemberek hiánya. A kormányzat a dokumentumban végső soron eddigi munkáját kritizálja, és lesújtó képet fest a magyar egészségügy helyzetéről. Ahogy az anyagban szerel: a betegek közvetlen ellátásában résztvevők száma a külföldi lehetőségek és a magánellátás megerősödésének elszívó hatása, a pályát elhagyók nagy száma, illetve a pályát kevesebben választók miatt mostanra már nem tekinthető elégségesnek a biztonságos betegellátás biztosításához.
Fotó: JOHANNA GERON / AFP

Játsszon Orbán Viktort!

Szerző
Frissítve: 2021.04.19. 08:29
Kísérletezgessen ön is, hogyan kezelné a járványt - és azonnal megnézheti, milyen eredménnyel járnak döntései.
Miniszterelnöknek lenni nem könnyű – vészhelyzet esetén különösen nem. Bitang nehéz döntéseket vont saját hatáskörébe Orbán Viktor, például azt kell kiokoskodnia, hogy több százezer családot lökjön a szegénységbe az üzemek bezárásával, vagy több ezer ember életét tegye kockára azzal – hogy a gazdaság életben tartása érdekében – újra nyitja az óvodákat, általános iskolák alsó tagozatait. És mindezt megkavarja, hogy még idén futball EB, jövőre pedig választás lesz.

Ezt szokták bulváros egyszerűséggel „a lazítani vagy mégsem”-dilemmaként leírni. Megeshet, hogy a miniszterelnök fejében van egy mesterterv. De kívülről ötletelésnek tűnik az, amit a kormány járványkezelés címén tesz. Példának okáért szinte az utolsó pillanatig lebegtette a minisztérium, hogy hogy akkor hétfőn kinyitnak-e az óvodák, iskolák, vagy sem. Túlélés szempontjából nem kérdés, mi a helyes, de akkor is: családok százezreinek kell napok alatt újraszervezni az életét. A politikai túlélés szempontjából a szigorú zárás fenntartása, és a kötelező oltás viszont nem célravezető, a kormánypárti szavazótábor mintegy fele elutasítja a korlátozásokat és a vakcinát egyaránt. Mégis: bármilyen bonyolultnak is tűnik a járványképlet, pár változó segítségével egyszerűen leírható. Csak egyetlen dologgal kell tisztában lenni: kinek mi fontos – újraválasztás, emberélet, válságminimalizálás. Íme, itt a személyre szóló vírusterepasztala, próbálja ki: hány halottat vállalna be a minél korábbi nyitásért.

A szimulátor működése

  • A csúszkák segítségével modellezheti, miképp kezelné a járványt. Lehet a totális szigor híve (minden zárva van, és mindenki köteles a jobb védelmet nyújtó FFP maszkot viselni. És lehet halálosan laza, menedzselheti úgy az életet, mintha nem pusztítana a vírus.
  • Az "új kísérlet" gombra kattintva végig kísérheti, hogy az egy-egy beteget reprezentáló négy piros pont hogyan terjeszti el a kórt az adott populációban.
  • A végeredmény azt mutatja, milyen gyorsan vagy lassan csengett le a járvány, és hány halálos áldozatot követelt.
Egy kísérlet nem kísérlet, úgyhogy senki ne lepődjön meg, ha két egymást követő próbálkozása során (azonos paraméterek mellett) nem ugyanaza az eredmény jön ki: a vírus sem produkál két ugyanolyan járványt, még azonos körülmények között sem. Viszont ha sokszor modellezi a terjedést ugyanazokkal a feltételekkel, akkor kiderül, hogy általánosságban mégiscsak közelítenek egymáshoz az eredmények. De hangsúlyozzuk, ez egy játék, nem egy tudományos modell. És csak remélni merjük, hogy Orbán Viktor nem  ezeket a csúszkákat húzogatja - és nem csak játéknak tekinti az egészet.

Szavazzon!

És itt mondhatja el arról a véleményét (illetve nézheti meg, hogy mit gondolnak mások), hogy ön szerint miképp alakul a kormányzati járványkezelés.

Facebook-csoportokban vadásznak a feleslegessé vált vakcinákra

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.19. 08:16

Fotó: Rosta Tibor / MTI
Amit az állam nem tudott megszervezni, azzal a közösségi média boldogul: "lepattanó" oltásokat keresnek különféle csoportokban. Úgy fest, beválik a módszer.
Kisebb népmozgalom indult a kidobásra ítélt vakcinák "újrahasznosítására". A Facebookon már több csoportban kereshetik oltásukat azok az élelmesek, akik mielőbb szeretnének sorra kerülni. A Blikk szerint Telkiben és Újbudán bevált a módszer. 
"Húsvét után, kirándulásból hazajövet hívott fel a gyógyszerész barátom, hogy most kapott oltást a (XI. kerületi - a szerk.) Szent Kristóf rendelőintézetben, és amikor eljött, kiszólt neki a nővér, hogy többen nem jöttek el a megkapott időpontra, szóljon az ismerőseinek, mert a hivatalos rendelési idő után azonnal beolthatják őket"

 - mesélte el egy férfi a lapnak. Mire odaértek, már legalább hatvan ember állt ott sorban. Kisvártatva kijött egy asszisztens, egy A4-es papírra leírta a neveket, tajszámokat, és biztatta őket, hogy nagyjából 80-100 adagra elég megbontott ampulla van az oltópontokon. Fél nyolcig simán lement minden. Mindenkit azonnal regisztráltak a második adagra és senkit sem kérdeztek meg arról, XI kerületi lakos-e.  A Blikk szerint egyes településeken már nyílt Facebook-csoportok alakultak ilyen céllal, mert a háziorvosoktól nagyon nehéz naprakész információhoz jutni. Így már többen is hozzájutottak az oltáshoz. "Hallottam már róla, hogy megmaradt vakcinákkal is oltanak, mert nem jöttek el azok, akiknek beadták volna. Ez egy létező jelenség. Nem lehet csak úgy visszafagyasztani a többadagos dobozból kivett oltóanyagot, logikus, hogy az oltóponton dolgozók mindent megtesznek annak érdekében, hogy egy cseppje se menjen kárba, erre egyelőre nincs szabályozás – nyilatkozta egy neve elhallgatását kérő orvos.