Előfizetés

Behajt százmillió Pfizer-vakcinát az EU

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.04.19. 15:24

Fotó: KENZO TRIBOUILLARD / AFP
Az Európai Bizottság él az opciós joggal.
A Pfizer és a BioNTech gyógyszercégek bejelentették hétfőn, hogy a koronavírus ellen közösen kifejlesztett vakcinájukból, a Comirnatyból további százmillió adagot szállítanak az idén az Európai Uniónak, mert az EU lehívja a szerződésük szerinti opciót, és igényt tart erre

- írja az MTI.

Az állami hírügynökség emlékeztetett: az amerikai Pfizer és a német BioNTech február 17-én kötött újabb szerződést az EU-val, miszerint 200 millió adagot mindenképpen leszállítanak neki, további 100 millióról pedig még eldöntheti az unió, hogy akarja-e. A 200 millióból 75 milliót már az év második negyedében leszállít a két cég a megállapodás szerint. Az EU és az amerikai-német gyógyszeripari páros tavaly már szerződést kötött 300 millió adag Comirnaty leszállításáról. Ebből a mennyiségből az első negyedévben 60 milliót szállítottak le, a másodikban pedig 175 milliót fognak. 
A két szerződés keretében így összesen 600 millió adagot szállítanak a huszonheteknek a vakcinából, amelyből két adagot kell kapniuk a pácienseknek.

Ezeket a vakcinákat mind a cégek európai üzemeiben állítják elő. Sean Marett, a BioNTech üzleti igazgatója azt mondta: ezzel a 600 millió adaggal ellátják az unió lakosainak csaknem kétharmadát. A Comirnatyból az idén valamennyi piacot együttvéve több mint kétmilliárd adagot gyártanak a tervek szerint, és a legnagyobb üzletet az EU-val kötötték meg. A BioNTech/Pfizer vakcina volt az első, amelyre forgalmazási engedélyt adtak ki az EU-ban.

Súlyos pénzbírságra büntetik azt, aki nem vonul karanténba Franciaországban

MTI
Publikálás dátuma
2021.04.19. 14:51

Fotó: VALERY HACHE / AFP
A beutazóknak az eddig érvényes önkéntes karantén helyett ezután kötelező lesz elkülönülni tíz napra.
Franciaországban jelentős pénzbüntetést kell fizetnie azoknak a Brazíliából, Argentínából, Chiléből vagy a Dél-Afrikai Köztársaságból beutazóknak, akik nem tartják be a koronavírus-járvány miatti hatósági karantént – közölte hétfőn a kormányszóvivő. Gabriel Attal elmondta:
a tíznapos elkülönítést megsértőkre 1500 eurós büntetés vár, a visszaesők 3000 euróra is számíthatnak.

– Ez szerintem eléggé elrettentő és nagyon szigorú keretet teremt – mondta a kormányszóvivő az Europe1 kereskedelmi rádióban. – A beutazóknak az eddig érvényes önkéntes karantén helyett kötelező lesz elkülönülni tíz napra egy névre szóló prefektusi rendelettel – hangsúlyozta a politikus. Hozzátette:
a rendőrség és a csendőrség ellenőrizni fogja, hogy az illető azon a helyen tartózkodik-e, amelyet kijelöltek számára az elkülönülésre.

A koronavírusnak az eredetinél fertőzőbb variánsaitól tartva Franciaország szombaton vezetett be először kötelező tíznapos hatósági karantént a Brazíliából, Argentínából, Chiléből és a Dél-Afrikai Köztársaságból beutazók számára. A karantén-kötelezettség eddig is létezett, de nem ellenőrizték a hatóságok.
A Franciaország és Brazília közötti közvetlen légi közlekedést a múlt héten legalább péntekig felfüggesztette a francia kormány, de Argentínából, Chiléből és a Dél-Afrikai Köztársaságból továbbra is érkeznek járatok a francia repülőterekre. Ezeket elsősorban a hivatali, illetve üzleti ügyekben utazók veszik igénybe. Az ellenőrzött hatósági karantén fokozatosan lép életbe a héten, és a Francia Guyanáról beutazók számára is érvényes lesz. A franciaországi lakhellyel rendelkezők választhatják az otthonukat a tíznapos elkülönülésre, másoknak egy, a hatóságok által kijelölt hotelben kell karanténba vonulniuk.

Tűz ütött ki Fokváros nevezetességén, a Tábla-hegyen (videó)

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.04.19. 14:10

Fotó: RODGER BOSCH / AFP
Egy hajléktalan tábortüze miatt kaphatott lángra az aszály sújtotta terület.
Hatalmas tűz ütött ki vasárnap a dél-afrikai Fokváros nevezetességén, a település látképe fölé magasodó Tábla-hegyen. A városrész feletti lejtőket reggel borították el a lángok, amelyek még este is tomboltak – közölték a mentőszolgálatok. A tűz elpusztította egy étterem egy részét, és a közeli egyetem felé terjedt – írta a Twitter közösségi oldalon Fokváros helyi kormányzata. A tájékoztatás szerint az egyetemen tartózkodókat kimenekítették. A The Guardian videója szerint kiégett a könyvtár nemrég felújított olvasóterme, számos értékes kollekció vált a tűz martalékává.
A hatóságok felszólították a környékbeli lakosokat, hogy azonnal hagyják el a környéket.   A katasztrófavédelmi szolgálat tűzoltó helikopterekkel segítette az oltást. Egy tűzoltó megsérült, de a mentőszolgálatok szerint senki sem halt meg. A szolgálatok szerint
a lángokat egy hajléktalan által meggyújtott tábortűz okozta.

Dél-Afrikát aszály sújtja, ami növeli a tüzek kitörésének valószínűségét. A Tábla-hegy Fokváros nevezetessége, és védett természetvédelmi terület.