Előfizetés

Két szomszédunknál is csökkent a fertőzöttek száma

MTI
Publikálás dátuma
2021.05.02. 14:55

Fotó: Markoszov Szergej / Népszava
Horvátországban és Szlovéniában is csökkent az új koronavírussal fertőzöttek száma – derült ki a válságstábok vasárnapi jelentéséből.
Horvátországban az elmúlt napon 944 új fertőzöttet azonosítottak, az országban egy hónapja először csökkent ezer alá a napi új esetek száma. A járvány kezdete óta számuk elérte a 335 173-at. Az elmúlt 24 órában 52-en haltak bele a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 7182-re emelkedett. Kórházban 2223 beteget ápolnak, közülük 240-en vannak lélegeztetőgépen.
Davor Bozinovic belügyminiszter a sajtónak vasárnap úgy nyilatkozott: "okunk van az optimizmusra, de csak abban az esetben, ha az emberek betartják a járványügyi előírásokat".

      Az Európai Unió gyógyszerfelügyelete által engedélyezett oltóanyagokból eddig 907 575 dózis érkezett az országba, amelyből 707 057-et használtak fel; 503 960-an kapták meg az első dózist, 200 518-an pedig már a másodikat is. A szomszédos Szlovéniában vasárnapra 362-vel több mint 240 ezerre nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Péntekről szombatra még meghaladta az ezret a napi új esetek száma. Az elmúlt napon hat beteg hunyt el, és ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 4263-ra emelkedett.      
A koronavírusos betegek közül 605-en vannak kórházban, 152-en intenzív osztályon.

Az országban eddig a lakosság valamivel több mint húsz százalékát oltották be. Az első dózist 426 043-an, közülük a másodikat 211 199-en kapták meg.

Berlusconi 24 nap után elhagyhatta a kórházat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.02. 12:43

Fotó: Manuel Romano / AFP
Sajtóhírek szerint már haza is tért villájába a volt olasz kormányfő.
Silvio Berlusconi, Olaszország volt miniszterelnöke 24 nap után, pénteken hagyhatta el a kórházat ahova a Covid-19 hosszú távú hatásai miatt került orvosi megfigyelésre – írja a Guardian. Sajtóértesülések szerint már haza is tért a Milánótól északra található arcorei villájába.
A 84 éves egykori kormányfőnél tavaly igazolták a koronavírust, amelytől súlyosan megbetegedett, és amelyet a médiamogul élete legrosszabb tapasztalataként írt le. Szeptemberben került kórházba kezdődő kettős tüdőgyulladással, pár nappal később azonban állapota súlyosbodott. Akkor tíz nap után kiengedték, novemberben viszont visszaesett. Emiatt nem tudott megjelenni azon a bírósági meghallgatáson, amelyen egy kiskorú prostituálthoz fűződő botrányával kapcsolatosan azzal vádolják, hogy tanúkat akart megvesztegetni. Januárban a monacói kórházba került szívelégtelenség miatt, de négy nappal később onnan is kiengedték.

Sikeresen leszállt a Földre a SpaceX űrhajója

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.05.02. 11:40

Fotó: BILL INGALLS / NASA/AFP
Az asztronauták 168 napot töltöttek a világűrben.
Megérkezett a Földre a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) a SpaceX amerikai magánvállalat űrhajója, fedélzetén három amerikai és egy japán asztronautával, akik 168 napot töltöttek a világűrben. A leszállást az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA élőben közvetítette. A Crew Dragon nevű űrhajó Resilience nevű űrkabinja helyi idő szerint hajnali 2 óra 56 perckor csapódott a tengerbe a Mexikói-öbölben, a floridai Panama City közelében.
Ez volt a SpaceX űrhajójának első üzemszerű visszatérése, és egyben az első sötétségben végrehajtott leszállás azóta, hogy az Appolo-8 1968-ban visszatért a Holdról. Az űrhajó a tervek szerint vált le az űrállomás Harmony nevű moduljáról, fedélzetén Michael Hopkins, Victor Glover és Shannon Walker amerikai, valamint Nogucsi Szoicsi japán űrhajóssal. Útja a Földre mintegy hat és félórás volt.