Előfizetés

Zárlat idején is kijárhatnak majd a beoltottak Németországban

MTI
Publikálás dátuma
2021.05.03. 18:59

Fotó: YING TANG / NurPhoto via AFP
Akár már a hét végén életbe léphetnek az új szabályok.
A kijárási korlátozások alól is felmentést kapnak Németországban az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) által okozott betegség (Covid-19) elleni teljes védőoltással rendelkező emberek és a fertőzésen átesettek is a szövetségi kormány hétfőn Berlinben ismertetett tervei szerint.
A várhatóan a hét végén életbe lépő új szabályok alapgondolata, hogy a beoltottak és a gyógyultak nem kapnak kiváltságokat, de mentesülnek alapvető jogaik korlátozása alól. Így például nem tarthatnak színházi előadásokat csak beoltott vagy a fertőzésen átesett emberekből álló közönségnek, és nem nyithatnak ki vendéglők csak azért, hogy fogadhassák ezen csoportok tagjait.

A legfontosabb tehát, hogy mentesülnek a súlyos járványügyi helyzetben lévő területeken érvényes úgynevezett vészfékrendszer egyik legfőbb szabálya, a 22 órától reggel 5 óráig tartó kijárási korlátozás alól.
A beoltottak és a gyógyultak tetszőleges számú emberrel találkozhatnak. A járvány közben is működő üzleteket és szolgáltatásokat ugyanúgy látogathatják, illetve igénybe vehetik mint bárki más, azzal a különbséggel, hogy nem kell friss, negatív SARS-CoV-2-gyorsteszt leletet felmutatniuk. Továbbá külföldi útról hazatérve nem kell karanténba vonulniuk.

Beoltottnak, avagy teljes oltással rendelkezőnek az utolsó adag oltás beadásától számított 15. naptól számít valaki. Kizárólag az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyével rendelkező oltóanyagokkal beadott oltásokat ismerik el. Gyógyultnak azt tekintik, aki pozitív PCR teszt lelettel igazolja, hogy legalább 28 napja, és legfeljebb hat hónapja átesett a fertőzésen, vagy több mint fél éve fertőződött meg és kapott már egy adag oltást. Németországban az AstraZeneca-, a Pfizer/BioNTech-, a Moderna- és a Janssen-féle vakcinával igyekeznek elérni a Covid-19-cel szembeni közösségi immunitást. A szövetségi kormány legutóbbi adatai szerint vasárnapig a lakosság 8 százaléka - 6 655 866 ember - kapta meg mindkét adagot valamelyikből. Legalább egy adagot a lakosság 28,2 százaléka, 23 492 053 ember kapott. (Képünkön emberek várakoznak egy kölni oltóbusznál)

Brüsszel tehetetlen a KESMA ellen, de jövőre javaslatot tesznek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.03. 17:58

Fotó: Philippe BUISSIN / Európai Parlament
A sajtószabadság világnapján derült ki: „túl kicsik vagyunk”.
Vera Jourová, az Európai Bizottság érték- és átláthatósági alelnöke elismerte, hogy a testület tehetetlen a magyarországi Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) ügyében – írta az Euronews a saját kérdésére kapott válasz alapján, a sajtószabadság világnapján. Emlékeztettek: a magyar  kormánypárti médiakonglomerátum ügyében 2019-ben indult bizottsági vizsgálat tiltott állami támogatás gyanúja miatt azután, hogy csaknem ötszáz kormánybarát sajtóterméket ajánlottak fel tulajdonosaik ingyen az alapítványnak.
„A tranzakció pénzügyi értéke túl kicsi ahhoz, hogy lépni tudjunk”

– magyarázta az alelnök.

Hozzátette, hogy „természetesen lenne kedve ahhoz, hogy fellépjen” a magyar sajtóviszonyok ügyében, de az uniós versenyjogi szabályokat az ennél nagyobb ügyekre tervezték. A KESMA Magyarországon mentességet kapott a nemzeti versenyjogi szabályok alól, ez is nehezíti a fellépést.
„Ez a frusztráció, hogy tehetetlenek vagyunk ebben az ügyben a versenyjogi szabályok alkalmazására, elvezet ahhoz, hogy jobb szabályok meghozatalán gondolkozzunk a jövőben”

– fogalmazott Vera Jourová.

A bizottsági alelnök arról is beszélt, hogy  jövőre javaslatot tesznek az uniós médiapiac jogi szabályozására. Eddig az EU ugyanis kizárólag gazdasági szereplőként kezelte a sajtót, a demokráciához való hozzájárulást jogi értelemben nem vették figyelembe. A jövőre bemutatandó új szabályok ajánlásokat fogalmaznak majd meg az ügyben a tagállamok felé.

Johnson: óvatosnak kell lenni a külföldi utazások újbóli engedélyezésével

MTI
Publikálás dátuma
2021.05.03. 16:41

Fotó: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
Boris Johnson brit miniszterelnök szerint a koronavírus-fertőzések újbóli behurcolásának veszélye miatt nagyon óvatosan kell eljárni a külföldi utazások engedélyezésével.
A nagy-britanniai koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások között már jó ideje szerepel, hogy Angliából - nagyon kevés számú, nyomós indok kivételével - nem szabad külföldre utazni. Az utazási tilalom meghirdetett célja az új koronavírus-variánsok behurcolásának megakadályozása, annak érdekében, hogy ne kerüljenek veszélybe a nagy-britanniai oltási kampány eredményei. A turisztikai célú külföldi utazások engedélyezését a brit kormány által kidolgozott részletes nyitási menetrend legkorábban május 17-től irányozza elő. Boris Johnson azonban hétfői vidéki látogatásán, újságíróknak nyilatkozva úgy fogalmazott: a kormány szeretne "valamilyen mértékű nyitást" május 17-én, de a lehető legnagyobb óvatossággal kell eljárni, mivel senki nem akarja, hogy a kór máshonnan ismét bejusson az országba.