Előfizetés

Nyakon szúrta a vitapartnerét, de elfogták a késsel érvelőt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.03. 20:30
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A pécsi utcai „eszmecserének” az egyik fél súlyos sérülése vetett véget.
A rendőrök két órán belül elfogták azt a 23 éves helyi férfit, aki hétfőn egy késsel megszúrta vitapartnerét Pécsett – közölte a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrségi oldalon. Az adatok szerint nem sokkal délután fél négy után bejelentés érkezett a pécsi rendőrség ügyeletére arról, hogy Pécsett, a Lahti utcában egy férfit késsel megszúrtak. A helyszínre érkező rendőrök megállapították, hogy egy korábbi „sérelem miatt” alakult ki a szóváltás, és a feltételezett elkövető a vita során a nála lévő késsel nyakon szúrta áldozatát. A sértett az elsődleges adatok alapján súlyosan megsérült, a késelés után a tettes elmenekült, ám őt végül a rendőrök Újhegyen elfogták. Vele szemben a rendőrök megkezdték a szükséges intézkedéseket.

Betonnal, ágvágóval, vasvillával és fejszével támadtak a rendőrökre, letöltendő börtönt kaptak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.03. 16:16
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az encsi járőrök erősítéssel legyűrték a négy fenyegetőt, akik közül azonban csak ketten ismerték be tettüket.
Hivatalos személy elleni erőszak miatt öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélte, és ugyanannyi időre a közügyektől is eltiltotta a Szikszói Járásbíróság azt férfit, aki három társával tavaly márciusban az Encsi Rendőrkapitányság jogszerűen intézkedő rendőreire támadt, ő maga pedig egy betondarabot dobott a járőrök felé – olvasható a bírósági portálon. Mint írták, a négy vádlott közül ketten beismerték a bűncselekmény elkövetését, esetükben a bíróság előkészítő ülésen hozott ítéletet, egyiküket 1 év, társát 1 év 10 hónap szabadságvesztésre ítélte. Harmadik társukkal szemben nem jogerősen 4 év 6 hónap szabadságvesztést szabtak ki. Az ítélet szerint 2020. március 19-én délután a rendőrségre bejelentés érkezett, hogy egy férfi Alsóvadászon késsel fenyegetőzik. Az encsi rendőrök a megadott helyszínre mentek, azonban a támadó nem volt hajlandó igazolni magát, trágár szavak kíséretében azt kiabálta:
„húzzatok innen!”

Időközben a helyszínre érkezett további két férfi, akik „kutyának” nevezték a járőröket és azt követelték, hogy takarodjanak ki az udvarról. Egyikük megragadta a rendőr karját, és csak a könnygázzal sikerült megfékezni, mire megjelent egy újabb támadó, kezében egy ágvágóval, megöléssel fenyegetve a rendőröket. Később vasvilla és fejsze is előkerült, miközben a vádlottak folyamatosan becsületsértő kifejezéseket kiabáltak a járőröknek. A vádlottakat családtagjaik ugyan próbálták visszatartani, azonban egyikük egy betondarabbal rohant ki az utcára és a néhány méterre álló rendőrök felé dobta.
„Megdöglötök!”

– kiáltotta a dobálózó, s az elfajuló eseményeknek csak a kihívott rendőri erősítés vetett véget.

A Szikszói Járásbíróság döntése nem jogerős, a letartóztatásban maradó elsőrendű vádlott és védője a büntetés enyhítése érdekében fellebbezett, az eljárás a Miskolci Törvényszéken folytatódik.

Elvermelte kecskéit, csirkéit, felfüggesztett börtönt kapott

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.03. 15:00
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az állatkínzás miatt kiszabott nem jogerős ítéletben a bíróság négy évre az állattartástól is eltiltotta az érdi férfit.
Tíz hónap két évre felfüggesztett börtönbüntetésre és 4 év állattartói foglalkozástól eltiltásra ítélt hétfőn az Érdi Járásbíróság egy helyi férfit, aki ingatlanán egy szűk, földbe vájt üregben tartott kecskéket és baromfikat – tette közzé a nem jogerős döntést a bírósági portálon a Budapest Környéki Törvényszék. Az elsőfokú bíróság állatkínzást állapított meg, és az ügy előzményeként felidézte, hogy nem megfelelő állattartás miatt az Érdi Járási Hivatal 2018 augusztusában már kötelezte a vádlottat arra, hogy az általa tartott állatok gyógykezeléséről, rágcsáló és rovarirtásról, az állatok megfelelő regisztrációjáról gondoskodjon, azonban a vádlott ezen kötelezettségének nem tett eleget. Az ingatlanon talált, földbe vájt, 30 négyzetméter nagyságú üregben a férfi 25 kecskét tartott. Az üregben nem volt világítás, természetes fény nem jutott be, a padozat ürülékkel szennyezett volt, az üregben több napja elpusztult kecske tetemét is megtalálták a hatóság emberei. Összesen 131 kecskét és 52 baromfit szállítottak el az ingatlanról, azonban a kimenekített állatok közül egy hónapon belül 23 kecske elpusztult. Továbbá a beltenyészet miatt több állatnál mozgásszervi fejlődési rendellenesség alakult ki. A kecskék lesoványodtak, bőrbetegségben, rühességben szenvedtek, gyógykezelést nem kaptak. A bíróság a büntetés kiszabásánál enyhítő körülményként értékelte a vádlott büntetlen előéletét, a vádlott életkorát, valamint a cselekmény elkövetése óta eltelt hosszabb időt, míg súlyosító körülményként vette figyelembe az állatkínzással érintett állatok nagyobb számát. Az ítéletet az ügyészség tudomásul vette, az ítélet ellen a bűncselekmény elkövetését egyébként tagadó vádlott fellebbezést jelentett be, így az eljárás a Budapest Környéki Törvényszéken, mint másodfokú bíróságon folytatódik.