Előfizetés

Harmadfokú hőségriadó lépett életbe

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.06.21. 22:35
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az országos tisztifőorvos és a rendőrség is felhívást tett közzé a tartós kánikula élettani és közlekedési veszélyeiről.
Hétfő reggel 8 órától országosan életbe lépett a vörös kód. A speciális eljárásrend alatt az élet védelme az első, ezért - bár a hajléktalanok elhelyezése elsődlegesen a hajléktalanellátást nyújtó intézmények feladata - a szociális szektorban a diszpécser jelzése alapján minden intézménynek fogadnia kell a hajléktalanokat attól függetlenül, hogy kiknek nyújtanak szolgáltatást. A Főpolgármesteri Hivatal a közleményében azt írta: Karácsony Gergely főpolgármester utasítására a főváros cégei mindent megtesznek, hogy enyhítsenek a fővárosiak hőségérzetén. Budapesten idén is vannak árnyékot nyújtó "hűsítő szigetek", továbbá az ivókutak számát is bővítik. A kutak pontos helyszíne térképen megtekinthető a husito.budapest.hu oldalon. Az FKF Nonprofit Zrt. fokozott készenlétben dolgozik. A locsolóautók a hőségriadó időszakában folyamatosan, kétszer tizenkétórás műszakban locsolják a budapesti közúthálózatot. Az országos tisztifőorvos és az Országos Meteorológia Szolgálat hőség miatti figyelmeztetésének különböző kritériumai vannak. Az országos tisztifőorvos három fokozatot rendelhet el. 
  • A figyelmeztetés azt jelzi, hogy egy napig a napi középhőmérséklet eléri vagy meghaladja a 25 fokot.
  • A második fokozat a riasztás: ha a középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 25 fokot. A tisztifőorvos harmadfokú jelzése a hőségriadó. Ennek feltétele, hogy a napi középhőmérséklet az előrejelzések szerint legalább három egymást követő napon elérje a 27 fokot.
  • A meteorológiai szolgálat hőség miatti figyelmeztetése az egész napra várható napi középhőmérséklet eredményén alapul. Citromsárga, vagyis elsőfokú a figyelmeztetés, ha egy megyében a napi középhőmérséklet meghaladja a 25 fokot. Narancssárga, vagyis másodfokú, ha a napi középhőmérséklet tartósan 25 fok felett alakul, esetleg a 27 fokot is meghaladja. A piros, vagyis harmadfokú figyelmeztetés feltétele, hogy a napi középhőmérséklet tartósan 27 Celsius-fok felett legyen.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján az elkövetkező napokban az eddiginél is melegebb időjárás várható, ezért Müller Cecília országos tisztifőorvos 2021. június 22-én kedd nulla órától június 24-én csütörtök éjfélig harmadfokú hőségriadó ad ki  – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) honlapján. Figyelmeztettek: 
„A tartós hőség miatt különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, azonban az átlagosnál melegebb hőmérséklet az egészséges szervezetet is megterheli, bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen közérzetet.”

A kánikulai időszakban elhangzó ajánlásokat most érdemes még fokozottabban komolyan venni, és a legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között – lehetőség szerint – ne tartózkodjunk a napon, illetve a bőrünket megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel védjük a leégés ellen. Ilyen jótanács, az is, hogy a vízparton tartózkodók mielőtt vízbe mennek, hűtsék le magukat, különösen napozást követően. Felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe.
„Ügyeljünk az elkövetkező napokban a fokozott vízivásra. Kerüljük a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását”

– olvasható Müller Cecília felhívásában.

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság is felhívja a figyelmet, a hőséghez mindenki eltérően alkalmazkodik, és ez önmagában is jelentős veszélyforrás lehet a közlekedésben – írja a police.hu.
„A járművezetők ugyanis a hőségben jellemzően kevésbé tudnak koncentrálni, a megszokottnál figyelmetlenebbek, nem veszik észre a közúti jelzéseket, vagy későn reagálnak a kialakult közlekedési szituációra, esetleg veszélyhelyzetre. A koncentráció hiányosságai miatt a reakcióidő hosszabbá válik, a reflexek tompulnak, a mozdulatok kapkodóvá válnak, s megnő a vezetéstechnikai hiba lehetősége. A melegben a közlekedők többnyire türelmetlenebbek, hamarabb elveszítik önkontrolljukat, így hajlamosabbak az agresszív és durva szabályszegésekre”

– szól a rendőrségi figyelmeztetés.

Az NNK és az ORFK egyaránt kitér arra is, hogy senki se hagyjon gyermekeket, állatokat parkoló autóban, és ha ennek ellenére Ha valaki autóban hagyott gyermeket, házikedvencet lát, hívja a 112-es segélyhívó számot. Ne hagyjanak az autóban fertőtlenítőt, hígítót, festéket, öngyújtót, mert ezek is meggyulladhatnak a nagy melegben. Mint írják, aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát. A légkondicionált helyiségek listája elérhető a katasztrófavédelem weboldalán. Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében jelenleg tűzgyújtási tilalom van érvényben, az itteni erdőkben, azok kétszáz méteres körzetében még a kijelölt tűzrakóhelyen sem szabad tüzet gyújtani. Többeket érinthet, hogy a nagy hőségben a „nyílt égésterű vízmelegítőknél” szén-monoxid keletkezhet a kialakuló légdugó miatt. Fontos, hogy az ilyen készülékek mellett legyen szén-monoxid-érzékelő is.

Plusz egy millióba kerül a kontármunka egy idős asszonynak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.06.21. 11:40
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Másfél év és 1,8 millió forint sem volt elég az építési vállalkozónak, hogy felújítson egy erzsébetvárosi garzont
"A bejárati ajtót purhabbal rögzítették a jóval nagyobb keretbe, így egy erősebb ember simán benyomja az egészet. A fürdőszoba bejáratánál díszléccel fedte el a hibákat, de ez a faanyag egy éven belül átnedvesedik a párától és megadja magát. A vécécsészét nem csavarozta le, kifolyik a víz mellette. Egyetlen csapot szerelt fel, bojler pedig sehol, pedig felszámolta költségek közé"

- sorolta lakásának felújításával kapcsolatos panaszait Orosz Sándorné a Blikknek.

A lap szerint a nyugdíjas asszony hitelt vett fel, hogy renoválja lakását, albérletbe tervezte adni, hogy tudja fizetni a törlesztést, ugyanakkor másfél év után még mindig lakhatatlan az ingatlan. Mária szerint a vállalkozó több kárt okozott, mint hasznot. Egyszer minden számlát és iratot felvitt a gépére, ekkor derült ki, hogy egészen furcsa számlákkal srófolta fel az árakat a vállalkozó. "180 ezer forint anyagárat írt burkolásra, noha én magam vettem meg a csempét a fürdőbe. Fugázóra költött volna el ennyit? 125 kiló gipsz ide minek? Öt liter lakk, pedig semmit nem lakkoztak! Öt liter ablakmosó, hát nem takarító brigádot fogadtam én? Ennyivel az egész házban le lehetne mosni az összes ablakot. Hullámpapírból 75 méter, mégis miért? És hogy jött össze 133 ezer forint parkolási díj?" - sorolja a nő a furcsábbnál-furcsább tételeket. A vállalkozó ügyvédje legutóbb azzal az ajánlattal kereste Máriát, hogy írjon alá egy nyilatkozatot, miszerint nincs több követelése, és további 4-500 ezer forintért minden eddig el nem végzett munkát megcsinálnak. Ugyanakkor kifogásolta, hogy 1,8 millió forintról szólt az eredeti ajánlat, ennek ellenére már 2,8 milliónál tart a számla.   
"Hát persze, hogy egyre csak emelkedett a végösszeg, hiszen a hölgy mindig újabb és újabb igényekkel állt elő, amelyek nem szerepeltek az árajánlatban, például a redőny felszerelése, vagy hogy lefestettük a bejárati ajtótokot"

- reagált a Blikk megkeresésére Palakovics Ferenc építési vállalkozó.

Mint mondja, ő már javasolta, hogy kérjenek fel független szakértőt a vita eldöntésére, de ügyfele nem ment bele. Hozzátette, ő konfliktuskerülő ember, nagyon szeretne a hölggyel dűlőre jutni, ám állítása szerint másfél hónapja nem válaszol az ügyvédje által kiküldött ajánlatra.

Akár 37 fokos hőség is aszalhatja az országot

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.06.21. 08:57

Fotó: Népszava
Ha ez nem lenne elég, akkor még zivatarok is várhatók.
Az egész országra kiterjedő figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat, mivel a napi középhőmérséklet az ország délnyugati felén 27 fok körül vagy afölött, keletebbre kicsivel ez alatt várható. Zivatarok is érkeznek, ugyanakkor ezekből csak délután, kora este lesz csapadék. A Szombathely-Békéscsaba vonaltól északkeletre eső tájakon mutatkozik nagyobb esély a viharokra.  
A legmagasabb nappali hőmérséklet az ország legnagyobb részén 33 és 37 fok között alakul. Késő este 22, 28 fok várható.