birkózás;aranyérem;kajak-kenu;TOKIÓ 2020;

2021-08-03 07:54:50

Éremeső hullott ránk Tokióban

Több magyar egyéni sportoló és a női vízilabda-válogatottunk is remek teljesítményt nyújtva ért el kiváló eredményt az olimpia keddi versenynapján.

Kajak

Parádés verseny után Kopasz Bálint arany-, Varga Ádám pedig ezüstérmet szerzett kajak egyes 1000 méteren. Ebben a számban a magyarok legutóbb az 1968-as mexikóvárosi játékokon örülhettek győzelemnek Hesz Mihály révén, de érmet is 1976-ban szereztek legutóbb, akkor Csapó Géza második lett.

Olimpián mindeddig utoljára 1996-ban, Atlantában fordult elő, hogy egy versenyszámban két magyar is dobogóra állt, akkor 200 méteres mellúszásban Rózsa Norbert, Güttler Károly volt a sorrend az első két helyen.

Mindeközben Lucz Dóra hatodik helyen végzett kajak egyes 200 méteren. A szám másik magyarja, Kárász Anna a B döntőben hetedikként zárva összesítésben 15. lett.

Vitorlázás

A Finndingiben szereplő Berecz Zsombor ezüstérmet szerzett kedden, ami a magyar vitorlázás második ötkarikás medálja. Az elsőt a Detre testvérek szerezték, akik az 1980-as, moszkvai játékokon a harmadik helyen végeztek Repülőhollandiban.

Berecz Zsombor negyedik olimpiáján szerepelt, Pekingben és Londonban még Laser Standardban indult, utána ült át a nagyobb fizikai kihívást jelentő Finndingibe. Rióban az utolsó futamban maradt le az éremversenyről, és a 12. helyen végzett.

Kenu

Az Adolf Balázs, Fejes Dániel duó harmadik helyen végzett a keddi B döntőben, így 11. lett kenu kettes 1000 méteren. Az ötkarikás újonc fiatal magyar kettősnek Fejes egészségi problémája miatt nem sikerült jól a hétfői nap, így nem jutott be a legjobb nyolc közé, de vízre szállt a "kisdöntőben", és nem is teljestett rosszul.   Adolf és Fejes a hét folyamán még egyesben is rajthoz áll Tokióban.

A kenu párosok versenyét óriási csata után a kubai Serguey Torres Madrigal, Fernando Dayan Jorge Enriquez kettős nyerte.

Vízilabda

A magyar női vízilabda-válogatott legyőzte a holland csapatot, így a következő körben a fináléba kerülésért játszhat a spanyolok legjobbjaival. A 14-11-re megnyert mérkőzés szoros volt, de Bíró Attila szövetségi kapitány együttese többször is felül tudott kerekedni ellenfelén. A nagy taktikai csatát hozó, feszült hangulatú találkozón, a csapat legeredményesebb játékosa Leimeter Dóra volt négy góllal.

Atlétika

Szögi István előfutamában a 12. helyen ért célba és nem jutott tovább az elődöntőbe 1500 méteren az atlétikaversenyek keddi napján. A fedettpályás magyar csúcstartó a délelőtti program első futamában kapott helyet, s rögtön a rajt után a mezőny elején helyezkedett és bátran versenyzett. A tempó erős volt, Szögi pedig egészen az utolsó körig jó pozícióban futott, abban viszont a legjobbak növelték az iramot, a Sportolj Velünk Sportegyesület középtávfutója pedig egyre fáradtabbnak tűnt, s ugyan próbált hajrázni, de végül 3:38.79 perces eredménnyel a 12. helyen ért célba. A három előfutamból az első hat-hat helyezett mellett a legjobb hat időeredményt elérő atléta jutott tovább. Az első és a kifejezetten lassú futást hozott második futam után Szögi még elődöntős helyen állt, a harmadikban viszont nagy volt az iram, ami azt jelentette, hogy a magyar futó számára befejeződött a viadal.

Szilágyi Réka a selejtezőben a 25. helyen zárt, így nem jutott döntőbe női gerelyhajításban. A debreceni dobóatléta az első selejtezőcsoportban szerepelt, és kiegyensúlyozott sorozattal zárt, melyben az elsőre elért 57,39 méteres eredménye volt a legjobb. Ezzel a csoportban a 12. volt, majd a második csoport első dobásai után eldőlt, hogy nem kerülhet be a 12 legjobbat felvonultató fináléba.

Szűcs Valdó továbbjutott előfutamából 110 méteres gátfutásban. A magyar sprinter 13.50 másodperces időeredménnyel futamában harmadik lett, ezzel biztosította helyét az elődöntőben, mivel minden futamból az első négy automatikusan bejut az elődöntőbe. 

Birkózás

Lőrincz Tamás olimpiai bajnok lett a kötöttfogású birkózók 77 kilogrammos kategóriájában, miután a keddi döntőben 2-1-re legyőzte a kirgiz Akzsol Mahmudovot. A BHSE 34 éves versenyzője sikerével megkoronázta pályafutását, mert egy világ- és négy Európa-bajnoki cím után a pályafutásából hiányzó aranyérmet is begyűjtötte. A sportoló a sikerével nemcsak teljessé tette medálgyűjteményét, hanem a súlycsoport regnáló olimpiai, világ- és Európa-bajnokaként vonul vissza.

Lőrincz Viktor is döntőbe jutott a tokiói olimpia birkózóversenyén, mivel legyőzte Mohamed Metwallyt a kötöttfogásúak 87 kilogrammos kategóriájának elődöntőjében. A fiatalabbik fivér egy-egy könnyed és nehéz győzelem után, a négy között 0-2-ről fordítva 9-2-re verte a kétszeres Afrika-bajnok egyiptomi riválisát, így biztossá vált, hogy a testvérpár mindkét tagja dobogóra állhat a japán fővárosban. Ilyen korábban 2014-ben a világ- és 2017-ben az Európa-bajnokságon, illetve a 2019-es olimpiai kvalifikációs vb-n fordult elő velük. Olyanra viszont még nem volt példa, hogy ugyanazon a világversenyen mindketten a legfényesebb medált kaparintsák meg.

Szőke Alex elveszítette bronzmérkőzését, így az ötödik helyen végzett a kötöttfogású birkózók 97 kilogrammos kategóriájában a tokiói olimpia keddi versenynapján. Az ESMTK sportolója a helyosztón a lengyel Tadeusz Michalik ellen lépett szőnyegre, aki az első menet közepén parterhelyzetben meglepte őt, és sorozatos pörgetésekkel, majd a magyar szabálytalanságával végül technikai tussal lezárta a meccset.

Az ötkarikás játékokon szereplő egyetlen magyar női birkózó, női 62 kilogrammban szerepelt Sastin Marianna kiesett a tokiói olimpia birkózóversenyének keddi napján. Ugyancsak nem folytathatja a kötöttfogásúak 67 kilós súlycsoportjában érdekelt Korpási Bálint sem.