Karácsony Gergely;főváros;

2021-11-08 15:31:51

Fővárosi ingatlan-ügy: nem lesz belsővizsgálat és újabb feljelentés sem

A jövő évi választás napjain hirdetnek eredményt a Városháza-park tervpályázatán. A park 2023-ra készülhet el.

Ha valakivel elbeszélgetnék arról, hogy Orbán Viktor egy marslakó és a felvételt utána kiszivárogtatnám, az még nem bizonyítaná, hogy Orbán Viktor valóban marslakó - mondta Karácsony Gergely főpolgármester a sajtóban Anonymusként emlegetett álarcos alak fővárosi önkormányzat ingatlan-panamáját leleplező legújabb videójáról. A Cseh Katalin azóta cáfolt céges ügyeiről szóló videókról ismertté vált rejtélyes informátor ezúttal egy budafoki üzletkötés hátteréről adott közre hangfelvételt, amelyen egy meg nem nevezett személy arról beszél, hogyan „ismertették össze egy figurával, aki a fővárosi önkormányzat vagyonkezelőjének intézi az ügyeit”.

A felvétel végén egy helyrajzi szám is elhangzik, amely egy 7400 négyzetméteres telket takar, amelyet a fővárosi önkormányzat a Grébics Ingatlan Zrt.-nek adott el még 2020-ban 101,6 millió forintért, miután a fideszes vezetésű XXII. kerületi önkormányzat nem élt az elővásárlási jogával. A vevő egyébként többet ajánlott, mint amennyire a kerület által megbízott értékbecslő értékelte az ingatlant. A Grébics tulajdonosa Szabó Gergő István, aki a Tombor Andráshoz köthető – többek által erősen vitatott működésű – Morando tőkealap-kezelő egyik cégben is érintett volt. Az Index az egyik beszélgetőben felismerni vélte Gansperger Gyulát, aki Simicskával karöltve az Orbán-kormányok gazdasági háttérembereként működött.

A főváros már délelőtt közleményben cáfolta, hogy bármiféle mutyiról lenne szó, minden döntés és szerződés az eladással kapcsolatban nyilvánosan elérhető. Karácsony Gergely a Városháza-park tervpályázatáról szóló sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy ezúttal már feljelentést se tesz, hiszen „hülyeség miatt nem tud feljelentést tenni”. Az Index korábbi, Városháza épületének eladásáról szóló cikke után azért fordult a nyomozóhatóságokhoz, mivel abban az esetben félő volt, hogy megtévesztésre használhatják a tőlük függetlenül kötött, általuk korábban nem is ismert ingatlanmegbízási szerződésben szereplő egyébként nem létező önkormányzati eladási szándékot. (A hivatal épülete egyébként korlátozottan forgalomképes ingatlanként csak más önkormányzatnak, illetve az államnak adható el.)

A főpolgármester belső vizsgálatot sem indít, holott Niedermüller Péter (Demokratikus Koalíció) erzsébetvárosi polgármester ezt jónak tartaná. A városvezető szerint nincs mit vizsgálni az ügyön. minden szabályszerűen zajlott. „A Fidesz fake news gyára által az előválasztásokra termelt és készleten maradt valótlanságokat, most a hazugságpiacon próbálják kiszórni” – tette hozzá az ellenzéki politikus.

Fontos választási ígéretem volt a Városháza megnyitása a szó átvitt és közvetlen értelmében is. Az előbbit szolgálják a lakosság bevonását szolgáló kezdeményezések, mint például a közösségi költségvetés, míg utóbbit a hamarosan megjelenő pályázati felhívás – mondta a sajtótájékoztatón Karácsony Gergely, aki szerint a park létrehozásával eltűnne Budapest egyik szégyenfoltja. A park kialakításával párhuzamosan megszépül az épület Gerlóczy utcai szárnya, ahol az új Budapest Galéria kap helyet és közösségi térként nyitják meg a Merlin színház immáron tíz éve zárva tartó épületét is. Még a park létrehozása előtt felújítják a városháza hátsó homlokzatát is. Ennek költségei meghaladják a 1,5 milliárdot. A park alakításról egyelőre nem készült költségbecslés, hiszen az nagyban függ a tendergyőztes elképzeléstől.

A városvezetésnek vannak elképzelései a a főpolgármesterei hivatal épülete mögötti Károly körút felé eső terület hasznosítására, de kíváncsian várják a szakma ötleteit. A park tervpályázata november 24-én jelenik meg. A nyílt tenderre minden szakmai jogosultsággal rendelkező tervező benevezhet, az egyetlen igazi megkötés, hogy a területnek legalább a felét valóban parkként, zöld felületként kell kialakítani. Fontos szempont továbbá, hogy a városháza alsó szintjeinek park felé való megnyitása is szerepet kapjon a tervekben. A pályaműveket március végére várják, a pályázat eredményét április 29-én hirdetik ki. A zsűriben a főváros delegáltjai mellett állami és szakmai szervezetek képviselői, valamint civilek is helyet kapnak. Utóbbiakat szintén pályázaton választják ki. A tender összdíjazása bruttó 12 millió forint – ismertette a részleteket Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes. A park 2023 őszére újulhat meg.