Csehország;kormányalakítás;Kalózpárt;Jan Lipavsky;

2021-12-10 15:17:24

Zeman kisded játszmái

Az alkotmánybírósághoz kényszerülhet a leendő cseh kormány, mivel a köztársasági elnök nem akarja beiktatni külügyminiszternek a Kínát bíráló Jan Lipavskyt.

Milos Zeman él és virul. Ez azért persze némi túlzás, hiszen a cseh köztársasági elnök, bár két hete kiengedték a prágai központi katonai kórházból és koronavírus-fertőzése is elmúlt, fizikailag még messze van a legjobb formájától. Politikai szempontból viszont visszanyerte az erejét, hiszen „elintézheti”, hogy a vártnál tovább maradjon hatalmon az októberi választást elvesztő Andrej Babis miniszterelnök és kormánya.

Az elnököt a Penta nevű cseh és szlovák pénzügyi csoport többségi tulajdonában lévő Senior Home Group magáncég gondozza. Összesen hét ápoló ügyel rá, akik tizenkét óránként váltják egymást. A cég vezetője elmondta, hogy egy főnővér, valamint egy "minőségügyi vezető" felügyeli az ellátást. A cseh sajtó ellenben azt firtatja, ki fizeti a tetemes összegű ellátást, mennyit fizet az egészségbiztosító és mennyit kell költenie az elnöki hivatalnak, de választ egyelőre nem kaptak. Az államfőre elvben ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint bármely más biztosítottra: az állami egészségbiztosítás egy nap legfeljebb három óra orvosi ellátást fedez, a többit az elnöki hivatalnak kell állnia.

Persze a cseh kormányválság szempontjából ennek nincs sok jelentősége. Zeman december 10-én, pénteken fejezte be a konzultációkat a miniszterjelöltekkel. Minden leendő tárcavezetővel találkozott. Mirek Topolánek volt kormányfő szerint Petr Fiala leendő miniszterelnöknek nem kellett volna belemennie abba, hogy az elnök mindenkit kifaggasson, mert szerinte Zeman csak az időt húzza.

A cseh sajtó régóta tudni véli, hogy az elnök egy jelöltet semmiképpen sem akar átengedni a rostán. Jan Lipavskyról, a Kalózpárt politikusáról van szó, aki Fiala reményei szerint a cseh diplomáciát irányítja majd. Zeman a napokban vele is találkozott, s a Frekvence 1 nevű rádió úgy tudja, hogy nem akarja kinevezni. A leendő kormány illetékesei nem kommentálták az értesülést, és az elnöki hivatal sem közölt részleteket, így tovább folyik a találgatás.

Mi a baja Zemannak Lipavskyval? Elsősorban az, hogy igen kritikusan látja Oroszország és Kína világpolitikai szerepét, miközben az elnökről közismert, hogy ennek ellenkezőjét vallja. Amikor az októberi kampányfinisben Orbán Viktor Prágában járt, hogy megsegítse Babis kampányát (ami egyébként nagyon nem sikerült), Lipavsky határozottan kijelentette: el kell határolódni a magyar miniszterelnöktől.

Ha Zeman Lipavsky miatt nem hajlandó kinevezni az új kormányt, azzal alkotmányos szempontból bonyolult helyzet bontakozhat ki. A leendő kabinet környékéről még a múlt héten is óvatos derűlátással azt közölték, bíznak abban, hogy Zeman nem akadályozza meg a kormányalakítást, de a jelek szerint minden a legrosszabb forgatókönyv szerint alakul. Fiala ragaszkodik az eredeti kormánylistához, így Lipavskyhoz is. Ha Zeman csakis miatta nem hajlandó kinevezni a kormányt, akkor Fiala, mint jelezte, az alkotmánybírósághoz fordul, hogy a taláros testület mondja ki: az elnök túllépte hatáskörét, mert kötelessége jóváhagyni a kinevezett miniszterelnök által javasolt tárcavezetőket.

Pavel Rychetsky, az alkotmánybíróság elnöke ezzel kapcsolatban a Deník N-nek elmondta, a leendő kormány alkotmányossági panasza esetén az alkotmánybíróságnak kettő-öt hónapra van szüksége az ítélet meghozatalához. Ez azonban becslés, hiszen jogi szempontból precedensértékű ítélet várható, vagyis az ügy akár tovább is elhúzódhat. Felmerül tehát egy újabb kérdés: addig nem lesz új kormány?

Arra, hogy Andrej Babis ne maradjon még akár fél évig is kormányfő, a leendő ötpárti kormánykoalíció átmeneti megoldást javasol. Ennek értelmében az alkotmánybíróság döntéséig ideiglenesen vagy Fiala, vagy Lipavsky páttársa, Ivan Bartos, a Kalózpárt elnöke látná el a külügyminiszteri feladatokat. Akármi lesz is, várhatóan olyan helyzet alakul ki a cseh belpolitikában, amilyenre még nem volt példa.