Kásler Miklós;háziorvosok;Magyar Orvosi Kamara;

2021-12-31 06:20:00

Orvosi kamara: veszélyesen túlterhelik az alapellátását

Visszautasítják a háziorvosok, hogy néhány rosszul teljesítő kollégájuk miatt mindegyikükre pluszfeladatokat ró a kormány.

Megütköztek a háziorvosok azokon a kormányzati utasításokon, amelyek újabb feladatokat rónak rájuk a koronavírus-oltásokkal és a betegeikkel folytatott kommunikációval kapcsolatban. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) Háziorvosi Csoportja tegnap közleményben utasította el Kásler Miklós humánminiszter és Müller Cecília országos tisztifőorvos rendelkezéseit, amelyek szerint – mint arról már írtunk – a túlterhelt háziorvosoknak januárban akár ötmillió forintos büntetés terhe mellett oltási hétvégét kell tartaniuk, valamennyi covid-gyanús betegnél nekik kell gyorstesztet végezni és a telefonon érdeklődő betegeket vissza kell hívniuk.

A csoportot vezető nyíregyházi háziorvos, Soós Zoltán nevével jegyzett válasz alapvetésként leszögezi, hogy tagjaik elkötelezettek a védőoltások mellett, amit a tavasszal azzal is igazoltak, hogy minden egyes páciensük oltásában közreműködtek, hiszen vagy maguk adták be a vakcinát, vagy az oltópontokra történő eljuttatásukat szervezték meg. Ugyanígy megoldották ősszel is körzetükben az ismétlő oltások beadását, ha valamelyik páciensük ehhez ragaszkodott, s ezt megteszik ezután is. Az emlékeztető vakcinák majdnem felét is háziorvosuktól kapták meg az emberek. A központilag szervezett oltási akciókkal együtt tehát minden jelentkező megfelelő védelemhez juthat, ezért a MOK Háziorvosi Csoportja feleslegesnek tartja a „kötelezően előírt, munkaidőn kívüli, hétvégi oltási nap” általános elrendelését. Közleményük azt valószínűsíti, hogy a kevés jelentkező miatt rengeteg vakcinát kellene kidobni minden praxisban ezeken a napokon.

A döntéshozók figyelmébe ajánlják azt is, hogy a járvány kezdete óta folyamatosan túlterhelt háziorvosok az erejük végén járnak, különösen igaz ez a nyugdíjhoz közeledő vagy a korhatáron már jóval túllépett kollégáikra. Szerintük ilyen helyzetben újabb pluszmunkával terhelni a kimerült ellátókat éppen a páciensekre nézve járhat negatív következményekkel, mert vagy romlik az orvos teljesítménye, vagy otthagyja a praxisát. A MOK Háziorvosi Csoportja úgy véli, a döntéshozók nem vették figyelembe sem azt, hogy ma minden tizedik praxis betöltetlen, sem azt: a több körzetben dolgozó orvosok szinte minden hétvégéje ügyeletben telik, tehát képtelenek megoldani az alapellátás veszélyeztetése nélkül egy oltási hétvége megszervezését. Megoldásként a mind az alap-, mind a szakellátástól független oltó- és tesztpontok működtetését javasolják, már csak azért is, mert várhatóan januárban zúdul a legnagyobb számban az alapellátásra az omikron variáns miatt megbetegedettek tömege. Ebben a helyzetben antigén teszteléssel tovább terhelni a háziorvosokat, a MOK szerint az ellátórendszer „súlyos veszélyeztetése”.

Szerdai lapszámunkban mi is megírtuk, hogy Kásler Miklós elvárása a telefonon jelentkező betegek visszahívására a körzetek nagy részében fizikai képtelenség, mert nincs üzenetrögzítő sem a telefonokon. A kamarai Háziorvosi Csoport ezt azzal egészíti ki a közleményben, hogy így is napi száz beteget látnak el személyesen vagy telefonon, ezt a tempót nem lehet fokozni. Az utóbbi hetekben megjelent betegpanaszokra reagálva a háziorvosok elismerik, hogy néhány kollégájuk esetében ezek jogosak, de azt határozottan visszautasítják, hogy a kormány ezek hatására általánosítson.

A MOK javaslatokat is közreadott. Elsőként a már korábban is említett, a háziorvosi és szakorvosi rendelőktől független oltó- és tesztközpontok létrehozását ajánlják, ami lehetővé tenné a két éve elmaradt szűrések elvégzését az alapellátásban. Ha nem vonják vissza a januári kötelező oltási hétvégét, akkor azt javasolják, azt praxisközösségeken belül szabadon oldhassák meg az orvosok. A „beteg tartózkodási helyén vagy közös megállapodás alapján bárhol” elvégzendő kötelező tesztelést pedig mindenképpen eltörölnék. Azt tanácsolják az országos vezetőknek, hogy szűrjék ki a gyengén teljesítő praxisokat. Ezeket akár hatósági bírsággal is vegyék rá a teljesítményük javítására, de a minden elvárást teljesítő háziorvosokat hagyják békén – üzeni a MOK Háziorvosi Csoportja a kormánynak. 

Törékeny járványeredmények

Száz alá csökkent a vírus miatt egy nap alatt elhunytak száma Magyarországon, csütörtökön 95 áldozatról adott hírt a koronavirus.gov.hu. Bizakodásra adhat okot az is, hogy már csak 3361 új fertőzöttről számoltak be tegnap. Árnyalja viszont a képet, hogy a tesztek száma is folyamatosan csökken, szerdán, amikor a 3361 új fertőzöttet regisztrálták, összesen 15551 tesztet végeztek. Ez az jelenti, hogy a tesztek mintegy 21,6 százaléka lett pozitív. Ezt azért aggasztó, mert – mint arról többször írtunk – az Egészségügyi Világszervezet (WHO) sokszor hangsúlyozta: egy járvány akkor kontrollált, ha a pozitivitási ráta 5 százalék alatt marad.

Szintén óvatosságra int Vattay Gábor járványelemző, az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék vezetőjének lapunkhoz is eljuttatott prognózisa. Csütörtökön azt írta:„Szemmel láthatóan elkezdődött a makroszkopikus omicron hullám Magyarországon. A budapesti egyhetes mozgóátlagokon már tisztán látszik ez. A mai országos esetszám adatokból azt becsülhetjük, hogy 850-1250 eset jöhetett Omicronból, vagyis az esetek 25-35 százaléka. Január 10.-ére már 10.000 körüli napi esetszámoknál fogunk tartani.”

Az oltási adatok is kedvezőbb képet mutatnak, amint amilyen a helyzet valójában. A kormányzat adatai szerint a beoltottak száma 6,2 millióra nőtt, közülük 5,9 millióan a második, 3,1 millióan pedig már a megerősítő harmadik vakcinát is megkapták Magyarországon. Csakhogy a 24.hu az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai alapján arra jutott: június 27-ig legfeljebb 4,6 millióan kapták meg a második oltást. Ehhez képest a napi adatok szerint eddig csak 3,1 millióan kérték a harmadik oltást. Vagyis ez alapján van mintegy 1,5 millió ember, aki fél éve kapta legutóbbi oltását, holott a szakértők szerint a vakcina ennyi idő után már nem, vagy nem eléggé véd. Itt érdemes felidézni a Magyar Orvosi Kamara december elején közzétett adatait. Ezek szerint 125 intenzív osztályon kezelt covid-beteg közül 87 volt oltatlan, 31-en négy hónapnál régebben kértek vakcinát, 7-en pedig négy hónapon belül kaptak oltást.

Jelenleg 3697 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 342-en vannak lélegeztetőgépen.