ellenzék;aláírásgyűjtés;népszavazás;

2022-01-22 06:15:55

Kistányér

Sikeres volt az Egyesült Ellenzék aláírásgyűjtése! Meg lehet állítani Orbán Viktort! – kapom a hírlevelet, melyből amellett, hogy kiderül, a kérdésenként szükséges 200 ezer aláírás helyett 470 ezret sikerült összegyűjteni az ellenzék által a kínai Fudan Egyetem ellen, illetve az álláskeresési járadék kilenc hónapra növeléséért kezdeményezett népszavazás kiírásához, arról is szó esik, ki kell kényszeríteni a Nemzeti Választási Irodánál, hogy az országgyűlési választások napján, április 3-án ezekben a kérdésekben is szavazni lehessen.

A hírlevél utolsó bekezdése miatt úgy érzi magát az ember, mintha a szépen terített ünnepi asztalra egy kistányérban fekália is kerülne: minimális az esélye, hogy a két kérdésről a kormány homofób referendumához hasonlóan szavazni lehessen április első vasárnapján. A jogorvoslati határidők miatt lehet húzni az időt, még csak törvényt sem kell sérteni, hogy az illetékes szervek a Fidesz érdekeinek megfelelően tologassák az aktákat. A kormánypártoknak ugyanis nem érdeke, hogy az ellenzék újabb kampány- és mozgósítási témához jusson, hiszen valós a veszély, olyanokat is sikerül megmozgatni a két kérdéssel, akik a pártpolitikába belefásulva nem járulnának az urnákhoz.

Valószínűsíthetően a szignókat összegyűjtők is tudják, hogy a múlt év végén kényszerpályára állították őket, s a legnagyobb télvíz idején indulhattak aláírásvadászatra a nagy semmiért. Az egyetlen haszna az akciónak, hogy valamelyest sikerült megmozgatni az előválasztás óta látványosan leállt gépezetet, s lendületből lehet nekimenni a választási kampánynak. Ami, ha kormányváltást hoz, értelmetlenné teszi a népszavazási vágyakat, hiszen az új parlament két tollvonással átírhatja a szükséges törvényeket, ha ismét nyer a Fidesz, úgy az elbukott összefogás képtelen lesz mozgósítani a majdani referendumra.

Már késő letakarni a kistányért.