Márki-Zay Péter;London;választás 2022;

2022-01-27 14:32:45

Márki-Zay Londonban: a nagy-britanniai magyar közösség lehet a mérleg nyelve

Teltházas rendezvényen, kétszáz szigetországi magyarral találkozott az ellenzéki kormányfőjelölt szerda este. A rendezvényen szóba került a Brexit-hatás, a külföldön leadott voksok biztonsága, a győzelmi esély, továbbá az is, ők mivel csábítanák haza a kiköltözötteket.

Elégedetten távozhatott Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje az Institute of Directors patinás székházból szerda este, ahol Nagy-Britanniában élő magyarokkal találkozott. Mindenekelőtt azért, mert konstatálhatta: sokan kíváncsiak rá a kinti magyarok közül. A terem nagyon kicsinek bizonyult az érdeklődéshez képest, csak a Facebookon leggyorsabban bejelentkező kétszáz ember juthatott be. A hallgatók sorában fiatalok, középkorúak és idősebbek is voltak, ráadásul korántsem csak Londonban élők, egyesek távolabbi országrészekből, például Wales-ből kerekedtek fel, hogy meghallgassák az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének beszédét és kérdésekre adott válaszait.

Másféle távolságra hívta fel a figyelmet az egyik kérdésre emelkedő hallgató: mint megjegyezte, ő például baloldali anarchistaként kezdte, úgy vált mára a hatpárti koalíció vezetőjének támogatójává vált. A londoni fórumon sokszor szóba kerültek a magyar diaszpóra problémái, például a Brexit után szükségessé vált letelepedési engedély megszerzése – minderre rögtön reagált is a Momentum, amely a beszélgetés egyik szervezője, a párt egyik alapítója, Csillag Tamás személyében külön felelőst jelölt ki. Ha mandátumot szerez, kifejezetten a külföldi magyarok ügyeit fogja képviselni.

A fórumon Márki-Zay többször is hangsúlyozta, milyen fontosságot tulajdonít a szigetországban élő legalább százezer magyarnak, akik más külföldi társaikkal együtt a mérleg nyelvét képezhetik a választás kimenetelében. Arra biztatta a megjelenteket, hogy hasonlóan a szomszédos országokban élő, a Fidesz által támogatott magyarországi kisebbségekhez, ha nem rendelkeznek hazai lakcímmel, jelentkezzenek be marginális körzetekbe. Már a 2018-as választási tapasztalatok is azt igazolták, hogy a nagy-britanniai magyarok készek a Fidesz-kormány leváltására. Összességében két, akár három képviselői hely is összejöhetne a külföldön élő magyarok szavazataiból. Kérte a megjelenteket, hogy segítsék az Egységben Magyarországért összefogás ügyét, amikor a szüleikkel, sőt nagyszüleikkel beszélgetnek Skype-on, vagy más közösségi csatornákon, mondják el nekik, hogy ő nem az a bűnöző, akinek beállítják. Hétgyermekes apa, aki azt szeretné, hogy az élet normalizálódjon Magyarországon. Meg kell értetni az akár tíz szavazattal is rendelkező családjukkal, hogy a kormánypárt ellenében csak a koalícióra érdemes szavazni, minden más pártra leadott voks kidobásra van ítélve. Ami a nagymamákat illeti, Márki-Zay a kormány által beszerzett Sinopharm-oltóanyag hasznavehetetlenségével is érvelt, hiszen az, mint kiderült, a 60 év felettieknek a kor előrehaladtával arányosan egyre kevesebb védelmet ad.

A hallgatók nehezményezték azt a visszatérő problémát, hogy a kinti magyarok mindig különböző helyszíneken, nehezen, hosszú sorokat kiállva szavazhatnak csak, és fenntartásaiknak adtak hangot, biztonságban lesznek-e szavazataik. Arra utaltak, hogy a külföldi urnák tartalmát hagyományosan nem a helyszínen számlálják meg, hanem csak hazaszállítás után, Magyarországon. Egy kérdést feltevő nő még azt is elképzelhetőnek tartotta, hogy a szavazólapját eláztatják, vagy egy aprítógépben végzi. Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, de a momentumos Csillag Tamás is utalt arra, hogy minden érintett konzulátusra elküldik megfigyelőiket. Ami a jövőt illeti, Márki-Zay kész bevezetni a levélben, sőt akár a világhálón keresztül leadható szavazatok rendszerét a magyarországi lakcímmel rendelkezők számára is. A reform kiegyenlítené a viszonyokat, melyek jegyében a legutóbbi választáson a levélvoksok 98 százaléka támogatta a Fideszt.

Ugyancsak visszatérő téma volt a fórumon a nagy-britanniai magyarok esetleges hazatérésének gondolata. Az 53 éves Éva, aki saját bevallása szerint Magyarországon mindent elvesztett, azt kérdezte: mit tudna nyújtani neki, amiért érdemes lenne hátat fordítania a szigetországnak? Márki-Zay Péter ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a Fidesz politikájának több elemét is támogatja és minden ellenkező híreszteléssel ellentétben nem akarja megszüntetni. Ezek közé tartozik a 13. havi nyugdíjon kívül a Költözzetek haza! mozgalom is, már csak azért is, mert minden hatodik-hetedik magyar gyerek külföldön jön világra, és ezen jó lenne változtatni. Ám a programot át kell alakítani, mert a százezer forintos támogatás ellenére kevesebb, mint száz fiatal tartotta elég vonzónak a váltáshoz. Egy majd általa vezetett kormányt az ellenzéki politikus úgy próbált "eladni", hogy az "olyan országot épít ki, melyben az emberek jól érzik magukat", Éva például akár jól fizető álláshoz is juthatna. Jobboldali politikusként sokat számít neki a rend, ennek szellemében az elkövetett bűncselekmények nem maradhatnak következmények nélkül: az "elszámoltatást, az úrhatnám polgárok felelősségre vonását meg fogja valósítani".

A szivárvány-összefogás kilátásait latolgatva Hódmezővásárhely polgármestere biztatónak tartja, hogy az emberek 53 százaléka le akarja váltani Orbán Viktort. Büszkén számolt be arról is, hogy az előválasztást követően londoni elemzők 20 százalékról 40 százalékra emelték az ellenzék győzelmi esélyét. Kevesebb megszólalás okozhatott nagyobb örömet a számos alkalommal megtapsolt londoni vendégnek, mint az a részvevői kijelentés, mely szerint "úgy jött ide, hogy nem volt más dolga, úgy megy el, hogy van remény és ezért az Összefogásra fog szavazni". Márki-Zay Péter "Induljunk felfelé, együtt, hajrá London, hajrá Magyarország" felkiáltással fejezte be a rendezvényt.