választás;EBESZ;

2022-02-09 06:27:10

Szégyen

Olyan ez a helyzet a magyar választásokra rekordnagyságú küldöttséggel készülő EBESZ-szel, mint amikor tíz lódoktor vonul ki a már döglődő takonykóros lóhoz. Ha időben észlelték volna a bajt, elég lett volna egy orvos is; így viszont a tudós gyülekezet csak szakszerűen dokumentálhatja a dögkút felé vezető utat.

Konkrétabban: az EBESZ küldöttség legfeljebb arra lesz jó, hogy a durva, alpári választási csalásokat megakadályozza. Azokat, amelyek ma már Oroszországban is inkább a peremterületeken dívnak, amikor például a választási bizottság Jelenája kötényben hordja be a Putyinra előre kitöltött szavazatokat. Azonban azokat a pitiáner, ám együtt óriási szavazattömeget hozó csalásokat, amelyek Magyarországon a Fidesznek az ország leuralását lehetővé teszik, az EBESZ garantáltan nem fogja megakadályozni.

Hogy mást ne mondjunk, 2018-ban az EBESZ éppen 35 ponton javasolt változtatást a kormánynak, hogy a választás ne csak szabad, hanem egyenlő is legyen. El lehet képzelni Orbán „osztjónapot” Viktor mosolyát, amikor gombóccá gyűrte ezt a naivnak is alig nevezhető irományt, amiben az EBESZ arra kérte, magától mondjon le a kétharmadot és százmilliárdokat hozó szisztematikus csalásról. Mert akárhogy is lesz tavasszal, 2010 óta a folyamatos választási csalás korát éljük. Egy levegővel felsorolni sem lehet mindazt, amivel a pártállam mára bebiztosította a folyamatos győzelmét a választási rendszer átszabásától egészen a „politikai kormányzás” nevű leleményig, amikor minden létező erőforrást egy célnak, a fideszes agymosásnak rendelnek alá. És tegyük hozzá: a magyar történelemben egyedülálló erőkoncentrációt Orbánék az uniós források szervezett lopásával érték el, Európa orra előtt, a német uniós vezetés hallgatólagos jóváhagyásával.

Ezek után nem tűnik túl érdekesnek, hogy az EBESZ az idén éppen milyen szóvirágokkal tervezi körbeírni a magyar helyzetet. Ha a magyar ellenzék ilyen feltételek mellett győzni tud, az kisebb csoda, ám annál nagyobb dicsőség lesz a magyaroknak. Ha viszont a csalás miatt veszít, az Európa súlyos szégyene lesz.